יין איכותי במחיר נגיש? תתחילו לערסל - זה נמצא מתחת לאף שלכם

מחפשים יין שהוא גם וגם - גם מתאים לכל כיס וגם איכותי מספיק? • בדקנו את היינות החדשים של היקב הוותיק, שעובר בימים אלה מהפך גם בצמרת הניהול, גם בתדמית וגם באיכות המוצר • שווה לקרוא עד הסוף

יפתח פרץ, צילום: יוראי רבן

פורים ופסח, שני חגי היין היהודיים, קרבים בצעדי ענק, והבנאדם שובר את הראש איך הוא יוכל מצד אחד לקיימם כהלכתם, כלומר להצטייד ביין איכותי, אולי אף יוקרתי - ומצד שני בלי לשבור תוכנית חיסכון או להיכנס למינוס.

יוקר המחיה בארץ האמיר בחודשים האחרונים, הריבית נסקה לגבהים שלא ראינו פה כבר שנים רבות, וגם מחירי המזון לא איחרו להדביק את הקצב. בשנים האחרונות למדנו שגם יינות בסיסיים, שנמכרים ברשתות בעלות של 40-30 שקלים, יכולים להיות נעימים לשתייה אף שהם לא מתוחכמים מדי. מצד שני, גם לא כל כך קשה למצוא יינות יוקרה במחיר של 100 או 200 שקלים ליחידה. אבל כשבפורים שותים "עד דלא ידע", ובפסח לפחות ארבע כוסות לאדם - אתה בוודאי רוצה יין במחיר שפוי ושווה לכל כיס, אבל שיהיה קצת יותר. קצת יותר מורכב, קצת יותר יוקרתי וקצת יותר טעים.

יקבי כרמל,

יינות כאלה אפשר למצוא רק אצל היצרנים הגדולים. עם כל הכבוד, ויש כבוד ליקבי הבוטיק, הם לא משחקים במגרש המחיר הזה. היינות שלהם מתחילים בדרך כלל ביותר מ־120 שקלים ומגיעים גם ל־200 ול־300 שקלים, ורק יקבים מסחריים מסוגלים לספק לנו יין שעונה על שני הקריטריונים שהצבנו - מחיר ואיכות גם יחד.

קחו, לדוגמה, את יקבי כרמל. המהפך שהם עברו בשנים האחרונות עדיין נמצא קצת מתחת לרדאר, ולכן שווה להתעכב עליו. אף שהמוצרים שלהם היו לאורך השנים מוצלחים בדרך כלל ונתנו מענה ראוי בכל רמת מחיר, סבל היקב במשך שנים רבות מתדמית מיושנת כיצרן של יינות קידוש זולים ומיץ ענבים. גם המעבר ממבנה אחזקות של אגודה קואופרטיבית לשליטה של קרן הון הסיכון קדמה, יחד עם קבוצת משקיעים, לא הלך חלק. מנכ"לים באו והלכו, היקב לא הצליח להתרומם, ותדמיתו נשארה שחוקה.

נדב ארנס ארד, מנכל יקבי כרמל ויפתח פרץ, היינן הראשי ביקבי כרמל,

סוס עבודה ביקב

כך עד שהגיע נדב ארנס, המנכ"ל הנוכחי. כבן למשפחת כורמים מצד אחד, וכבכיר בקבוצת שטראוס מצד שני, נכנס ארנס לנעליו החדשות והביא איתו רוח חדשה ומקצועיות. יחד עם צוות בראשות יוסי אדרי, סמנכ"ל המכירות שבימים האחרונים הפך למשנה למנכ"ל הקבוצה, הם הפכו כל אבן ואשכול ענבים, והם הביאו לצמיחה מחודשת של היקב ולחזרתו להובלת הענף. הם אף הכניסו אותו לבורסה, תוך השתלטות על חברת "כלל משקאות" ושינוי השם ל"כרמל קורפ".

בד בבד הוחזר אל היקב היינן המוערך יפתח פרץ, שהתגלה כאחד שלא מפחד מחדשנות. מתוך הבנה ש"הלחם והחמאה" של היקב אלה דווקא סדרות היין הבסיסיות שנמכרות ברשתות השיווק, הדבר הראשון שהוא עשה היה טיפול יסודי בהן, וכך זכו סדרות "סלקטד" ו"פרייבט קולקשן" הוותיקות לשדרוג האיכות ולמתיחת פנים מיתוגית.

בשלב השני הוא לקח את סדרות הפרימיום, שאוחדו תחת תת־המותג "כרמל סיגניצ'ר", והתחיל לבנות אותן מחדש. בין השאר, הוא לא חשש להוציא לשוק יין סופר־פרימיום שהתיישן במכלי בטון בלבד ללא מגע עץ, או להוציא מהסדרה זנים כמו קברנה סוביניון ומרלו, שבמקומם נכנסו זנים פחות מוכרים כמו קריניאן, פטיט סירה ומלבק.

עכשיו הוא מגיע סוף־סוף למה שאמור להיות "סוס העבודה" של היקב - סדרת "Vinyards". למה סוס עבודה? כי מצד אחד אלו יינות פרימיום שנמכרים בחנויות מתמחות ומיוצרים מכרמים איכותיים ומזנים מבוקשים כמו קברנה סוביניון ושרדונה, ומצד שני המחיר שלהם שפוי - 80 שקלים בלבד לבקבוק.

פגשנו את פרץ בתערוכת היין "סומליה 2023" שנערכה בשבוע שעבר, והוא סיפר לנו קצת על תהליך בניית יינות הסדרה. "החלק הכי חשוב בתהליך היינני הוא בחירת הכרמים", אמר. "מרגע שנבחר הכרם - תפקידנו כייננים הוא לשמור עליו ולטפח אותו כדי שיניב ענבים בעלי איכויות גבוהות ביותר, בעקביות ולאורך זמן. בשונה מסדרת Single Vineyards, המאופיינת בענבים מכרם יחיד, בסדרת Vinyards ההתמקדות היא בתת האזור שבו מגדלים את הענבים. היינות מופקים מכרמים איכותיים הממוקמים באותו אזור גידול ובעלי טרואר דומה (מונח המתאר מכלול של תנאי סביבה לגידול חקלאי, ר"פ). הסדרה מבטאת את הבידול האזורי וממחישה כיצד אזורי גידול מתנהגים בהרמוניה עם זנים ספציפיים המותאמים להם".

רשמי טעימה:

וולקני לבן, ויניארדס, 2021, יקבי כרמל - בלנד לבן ארומטי המופק מ־47% ויונייה, 20% פינו גרי, 20% שרדונה, 6% סוביניון בלאן, 5% ריזלינג והשלמה קלה של גוורצטרמינר, שנבצרו מכרמי צפון רמת הגולן. לאחר סחיטה עדינה והצללה במכלי נירוסטה הותסס כל זן בנפרד בטמפרטורה נמוכה לשמירת הארומטיות. הוא מוגדר אמנם כחצי יבש, אבל הוא יותר "אוף דריי", בעל ניחוחות נעימים של פרי לבן (אפרסק ואגס) וצהוב (שסק ומלון), עם מעט הדריות ורמזים מינרליים. הסיומת שלו נעימה ומעניקה חוויית לגימה מענגת. (לכל המשפחה - 80 שקלים!)

ויניארדס וולקני לבן 2021, צילום: איל קרן

שרדונה ויניארדס 2021, יקבי כרמל - מקור הענבים בהרי ירושלים (בית זית, שורש ומבוא ביתר). רובו התבגר כחצי שנה בחביות אלון בנות 300 ליטרים בשימוש משני, והיתר רק במכלי נירוסטה. אף חינני ופירותי (אגס, שסק ואננס) משולב בעשבוניות טרייה שממשיכה לתוך הפה, עם חומציות רעננה ומעט עץ תומך ברקע. כדי לשמר את טעמי הפרי, תהליך הבטונאז' מבוצע במינימום. יין נהדר. (80 שקלים)

ויניארדס שרדונה 2021,

קברנה סוביניון, פטי ורדו, ויניארדס, 2020, יקבי כרמל - ממסך של ענבי קברנה (73%) עם פטי ורדו (27%) מהרי ירושלים, שהתבגרו יחד במכלי בטון (לא מצופים) אימתניים של 7,500 ליטרים, יותר משנה. היישון בבטון משמר את האופי הפירותי והרענן של זני הענבים. באף דובדבן וקסיס, אניסיות נעימה ונגיעת פלפל ירוק. בחך הוא מתגלה כיין עסיסי ומלא עזוז, פירותי, צעיר וטאני עם פירות מיובשים. אל תפחדו מהבטון ומהיעדר העץ. נסו ותתאהבו! (80 שקלים)

ויניארדס קברנה פטי ורדו 2020,

קברנה סוביניון, ויניארדס 2020, יקבי כרמל - מקור הענבים בשני כרמים בצפון רמת הגולן (כרם תל מחפי וכרם הר אביטל), והם התבגרו כ־14 חודשים בחביות עץ. הוא בעל אופי חמים, ניחוחות פרי אדום ושחור, וניל ומעט פלפל ירוק. הגוף מלא, עוצמתי ואלגנטי, והסיומת ארוכה ונעימה. יין קלאסי למרחקים ארוכים - בעל פוטנציאל התיישנות גבוה. והמחיר? מציאה. (80 שקלים)

ויניארדס קברנה סוביניון 2020,
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר