הפייט הנשי: חומוס בסגנון אחר

בקצה של עכו, מתחת למגדלור, מול הים - מתגלה לה חומוסייה בחזות נשית

צילום: רעות סהר // חומוס בסגנון הנשי

בקצה של עכו, איפה שהים מתנגש בחומות, ממש מתחת למגדלור פתחה ערין אבו חמיד כורדי חומוסיה. 

עכו שמפורסמת במוסדות החומוס שלה, רובם מנוהלים על ידי גברים ביד רמה. אצל ערין, שעבדה במשך שנים בתחום החברתי, דרך המגדלור האיר לה דרך חדשה, גם אם זו לא הדרך המקובלת למרות התנגדויות כאלה ואחרות ששמעה ועדיין שומעת, היא הלכה בדרכה ובראה לה עולם חדש-עולם החומוס. ערין פתחה חומסייה בסגנון נשי מיוחד, בעיקר בהשוואה לחומוסיות העכואיות האחרות. אריחים כחולים ודלפק בצורת סירה, שרפרפי עץ נמוכים ובוהק של נקיון. גם החומוס עצמו מרגיש נשי. הגרסאות של עכו בדרך כלל מאופיינות במשחה חלקה במיוחד, סמיכה עד יציבה, חמוצה מעט ומלוחה בהתאם. החומוס של ערין נותן פייט נשי, הוא טחון גס, שומר נאמנות לחומר הגלם המקורי, הוא עדין בטעמו במיוחד, לא מתרחק מטעמם של הגרגירים, לא צועק שום וגם לא לימון, והוא נייטרלי כך שהוא יכול בקלות ללוות כל מנה אחרת מהתפריט.


חומוס בסגנון הנשי // צילום: רעות סהר


החלום הגדול

גם לתפריט עצמו יש חזות נשית, מנות רגילות של חומוסיות כתובות לצד מנות מהמטבח הערבי בגרסאות עכואיות. בעוד מסעדות חומוס הן עולם גברי מובהק, המטבח הערבי הביתי נשלט על ידי נשים. ערין שגדלה במסעדה של אביה, שהיתה ממוקמת 40 שנה ממש באותו הבניין, מתחת למגדלור, למדה מגיל צעיר לחתוך ולקצוץ, להשרות ולערבב, לבשל ולהגיש. אביה שנפטר לפני זמן קצר, המליץ לה שלא להיכנס לתחום. אבל משראה את ההשקעה והכשרון, התמסר גם הוא לחלומה של הבת למרות שלא הספיק לראות אותה מאחורי הדלפק הכחול.


דלפק בצורת סירה // צילום: רעות סהר

תפריט אותנטי

בתפריט המסעדה אפשר למצוא מנות מהמטבח הביתי כגון: בישולים כמו מוסקה (30 ש"ח), קוביות חציל מטוגנות עם גרגירי חומוס, עגבניות, שום ובצל, מנה שאפשר לאכול גם קרה, ומכאן לקוח שמה שמשמעו בערבית "מקורר", תרידי הינה מנה שמוגשת בעיקר בימי הראמאדן מוגשת כאן כל השנה בגרסה שייחודית לערין. תרידי (30 ש"ח) היא מנה מופלאה של גרגירי חומוס בלבן חמצמץ, חמאה עשירה ושקדים, מונחים על קרעי פיתות. בתפריט היומי מפציעות לפעמים מנות מיוחדות כמו סיידיה, נתחי דגים עם בצל מטוגן, אורז וכורכום.


תרידי // צילום: רעות סהר

טייק אוויי

אצל ערין אפשר להזמין במיוחד כל דבר, לקחת הביתה או לאכול במקום. טעמנו גם מופרקת אל עבד (25 ש"ח), סלט ביצים עם ארומה של עכו, פטרוזילה ובצל ותערובת תבלינים שנקראת בהראט מחלוטה המבוססת על קינמון. המסבחה (20 ש"ח) של ערין גם היא עדינה בניגוד למנה הזו במוסדות עכואים אחרים: הגרגירים מתפרקים מרכות ושוחים בטחינה מלטפת ובשמן זית מקומי משובח. החומוס עצמו נמזג לצלחת ומעוצב בתוכה, בניגוד לסעיד למשל שם הכף זורקת את החומוס לצלחת ולא נוגעת בו יותר. הכל מוגש על טהרת מסעדות החומוס עם חמוצים וקצת לפת, עגבניות ובצל נא. הדרך היחידה בה אפשר לאכול בצל נא, עם חומוס.


מופרקת אל עבד // צילום: רעות סהר

מתחת למגדלור

הזיתים והחמוצים נהדרים, ויש עוד כל כך הרבה דברים מעניינים בתפריט כמו חומוס עם שקדים וחביתה עם כרובית, גרגירי חומוס בחמאה שנקראים חומוס אל עבד ועוד המון הפתעות שיוצאות מאחורי הדלפק הכחול ומהידיים הבטוחות של ערין,שלא מגישה שום דבר שהיא לא אוכלת בעצמה. 

חומוס אל עבד אבו חמיד לא סתם נמצא מתחת למגדלור. ערין מאירה את העיר העתיקה של עכו בזרקור של אמונה פנימית, יזמות נשית, אוכל ערבי מסורתי בגרסה נשית ובחיוך השקט שלה. אם לא בא לכם לעמוד בתור אצל סעיד, או להידחק אצל סוהילה, תמשיכו עם האוטו עוד קצת אל מאחורי החומות. אצל ערין תוכלו לשבת בשקט, לאכול חומוס ולשמוע את הגלים. בסוף היא תמיד מגישה תה עם נענע, כי יש דברים שאסור לשנות. 

מנה מומלצת: תרידי - גרגירי חומוס בלבן חמצמץ, חמאה עשירה ושקדים, מונחים על קרעי פיתות

מחירים: נעים בין 20-40 ₪ למנה

חומוס אל עבד אבו חמיד | עכו העתיקה מתחת למגדלור | סגור בימי שני | 0506593985

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר