זוכרים את הימים שבהם היינו מתנפלים על מאפיית "אבולעפיה" בתום חג הפסח? מעבר לטעם המשובח של המאפים האלה, מדובר היה בימים שבהם לא היו הרבה תחליפים למוצרי חמץ בפסח, והתשוקה לפחמימות איכותיות בסוף החג גרמה לרבים להמתין בסבלנות בתור הארוך בדרך לפיצה הנחשקת של המאפייה.
היום מדובר בסיפור שונה. מי ששומר כשרות בפסח יכול למצוא מגוון רחב של מוצרים שמקבילים למוצרי חמץ, אך כשרים לפסח (הסיכוי טוב יותר אם אתם אוכלים קטניות). השנה תוכלו למצוא בורקסים, פיצות, עוגות מושקעות ואפילו לאפות.
איכות המוצרים האלה השתדרגה בשנים האחרונות, עד כדי כך שלא מרגישים בהבדל בטעם. עם זאת, החיסרון הוא במקרים רבים בכיס, שכן לרוב מדובר במאכלים יקרים יותר, ויעידו על כך חולי הצליאק, שמחפשים מוצרים ללא גלוטן במשך כל השנה.
לא רק היצרניות הגדולות בישראל מציעות מגוון רחב של מוצרים לרגל החג, אלא גם חברות קטנות יותר ומאפיות. לקראת ימי חול המועד, שיכללו בילויים רבים מחוץ לבית, כדאי להכיר את החידושים האחרונים בתחום.
"אנחנו מעוניינים להנגיש את המוצרים שלנו כל השנה, בקרב כל אוכלוסיות היעד, באמצעות מוצרים כשרים לפסח, ללא גלוטן, ללא סוכר ועוד", משתפת שירי ברמן, מנהלת השיווק של חטיבת הממתקים בשטראוס. "לכן אנחנו מקיימים דיאלוג עם הצרכנים במגוון הקהילות, כדי למצוא פתרונות מתאימים. בנוגע לפסח, רק בחטיבת הממתקים יש לנו יותר מ־100 ממתקים כשרים לפסח, הכוללים טבלאות שוקולד, מאפים, מוצרי אנרג'י, עוגות וחטיפי כיף־כף ופסק זמן, שעודכנו המתכונים שלהם".
כמה מורכב תהליך הייצור הכשר לפסח?
"מאוד מורכב. מבין כל המוצרים המוכשרים, שכוללים גם תוצרים ללא גלוטן לכל השנה, 70% ייעודיים לפסח. השוקולד הנוזלי במתכונים השונים, למשל, הוא כשר לפסח כל השנה. זו עבודה מאוד קשה להכשיר את הקווים. יש תקופה של כשבועיים שבה מייצרים במפעל רק מוצרים לפסח. זה מורכב מבחינה תפעולית וכלכלית, אבל זו המשימה שלנו".
ומה בנוגע למחיר?
"מדובר כמעט באותם מוצרים, באריזה דומה, אך עם מתכון שונה ובמחירים דומים. לעיתים אנחנו סופגים את המחיר. כמו כן, לא שינינו את המחירים מאז יוני 2011".
גם ביוניליוור ניתן למצוא מגוון פתרונות לחג. "בכל שנה אנו עושים מאמץ להשיק מוצרים חדשים בכמה קטגוריות, על מנת לאפשר לציבור הצרכנים שלנו ליהנות ממגוון רחב יותר של אופציות כשרות לפסח", מספרת נגה בנר־סוארי, מנהלת תחומי טיפוח אישי, בית ודגני בוקר ביוניליוור ישראל. "השנה השקנו את מאגדת פתית תירס כשר לפסח, דליפקאן כשר לפסח וללא גלוטן, וחטיפי הדגנים שוגי, קליק ושוקו־מיקס כשרים לפסח". גם בנר־סוארי התייחסה למורכבות הייצור: "זה מחייב אותנו להיערכות מיוחדת, שכוללת, בין היתר, חומרי גלם ייעודיים כשרים לפסח והתאמות של קווי הייצור. בשנים האחרונות אנחנו עושים מאמץ כדי לתת פתרון גם לציבור ההולך וגדל של הנמנעים מגלוטן: מחולי צליאק ועד בעלי רגישות לגלוטן, ואלה שנמנעים מגלוטן משיקולים תזונתיים. עבור הנמנעים מגלוטן נמשיך לייצר חלק מהמוצרים החדשים גם לאחר החג. לצד מוצרים ללא גלוטן שנמכרים כל השנה, יישארו על המדף מוצרים נוספים, כמו דליפקאן ללא גלוטן".
מכשירים ומחדשים
חברת אסם השיקה השנה לרגל החג קמח ללא גלוטן ("קמח רב־תכליתי", בשונה מקמח למאפי שמרים והקמח ללא גלוטן הרגיל שהיה קיים עד כה), ופסטה פרפקטו ללא גלוטן מקמח תירס וקמח אורז. חברת מצות אביב מציעה השנה חטיפי מצה כשרים לפסח, המיועדים לנשנוש עם גבינות ומטבלים, לאוכלי מצה עשירה.
מי שעמלה על חדשנות היא מאפיית אריאל, אשר השיקה לקראת החג את המאכלים שכולנו רגילים לראות בימי חול בלבד, והפעם בגרסה הכשרה לפסח - סדרת בורקסים, ג'חנון, מלאווח, בצק לפיצה, ואפילו, תחזיקו חזק - לאפה, שכאמור כשרה לפסח. טעמנו את הבורקסים בטעם פיצה, שיצאו פריכים וטעימים מהתנור, ולא חשנו בהבדל לעומת בורקס רגיל. גם הילדים אהבו. מדובר בתחליף נהדר לימי החג. "השנה הוצאנו גם לאפות לפסח, שזה מהפכני", מתלהב שי סלמן, הבעלים והמנכ"ל של חברת מאפיית אריאל. "פיתחנו את המוצר במשך כחמש שנים, וטעמו ומרקמו זהים למאכל המקורי. המטרה היתה לא רק שהמוצר יהיה טעים, אלא שיהיה ניתן לעשות ייצור המוני במחיר נגיש. אנחנו מוכרים כיום ארבע לאפות ב־19.90 שקלים. יש לנו גם ג'חנונים, מלאווחים, עוגיות ועוגות. הפכנו את כל המוצרים הרגילים לכשרים לפסח ומותאמים לצליאקים. אין לנו קמח מצה במתכונים".
לגבי פערי המחירים בין המוצרים הרגילים לאלה שכשרים לפסח וללא גלוטן, ציין סלמן שמדובר במחיר שגבוה ב־30% ממוצר רגיל, ואפילו פחות. "קנינו מכונות אוטומטיות לייצור המוני, ואז אנחנו יכולים לגלגל את ההוזלה לטובת הלקוח. יש עדיין פערים, כי קמח רגיל עולה 1.6 שקלים לק"ג, והעמילנים שאנחנו מייצרים באמצעותם את המוצרים עולים בממוצע 3.5 שקלים לק"ג. בשוק הפערים יכולים להיות יקרים אפילו ב־50% ויותר".
לאכול, ולאכול טוב
עוד בעולמות המאפים: יבואנית המזון נאו בראנד השיקה סדרה של פיצות ללא גלוטן של המותג קריספ, שחלקן נותנות מענה גם לטבעונים ולאלה המקפידים על תזונה קטוגנית. הסדרה כוללת פיצה מרגריטה, פיצה ירקות קלויים ובסיס פיצה מכרובית. המחיר: 28-27 שקלים. טעמנו את הפיצה מרגריטה, ומצאנו שהיא טעימה וקרובה בגרסתה למקור. פיצה האט מציעה פיצות מרובעות ללא גלוטן, שגם כשרות לפסח, עם התוספות הפופולריות, במחיר 74.90 שקלים.
בתחום העוגות, כידוע, אין סוף לדמיון וליצירתיות: ברשת רולדין השיקו השנה שתי עוגות חדשות, מושחתות וכשרות לפסח. הראשונה היא בר שוקולד־קרמל מלוח, הכולל פאדג' שוקולד, טופי קרמל מלוח, פרלינה, פקאנים ואגוזי לוז מקורמלים, ב־65 שקלים. טעמנו ואהבנו: העוגה מוצלחת במיוחד, ומתאימה בעיקר לחובבי המתוק מאוד. העוגה השנייה היא קפה־שוקולד או־לה, וכוללת קרוקנט שוקולד־קפה, ביסקוויט קוקוס, קרמו קפה, מוס וניל ושונטי שוקולד־קפה, ועולה 149 שקלים.
הטועמים אהבו את השילוב של טעמי השוקולד והקפה, וציינו כי זו עוגה יפהפייה המתאימה לאירוח בחג. גם עלית השיקה השנה עוגה חדשה - בראוניז קראמבל אגוזים לאוכלי קטניות.
גם בתחום האלכוהול לא שקטו על השמרים, אך כמובן - ללא תוספת שמרים. הסקוטית, חטיבת היין והאלכוהול מבית ישרקו, משיקה לראשונה בישראל משקה אוזו פלומארי כשר לפסח, בהשגחת מאור הכשרות ובאישור הרבנות הראשית לישראל, במחיר של 79 שקלים ל־700 מ"ל. ברשת בנא משקאות מציעים לקראת החג מגוון רחב של משקאות אלכוהוליים כשרים לפסח, ובהם ערק, ברנדי, קוניאק, וודקות ועוד.