מהי היסטוריה? ספר מצהיב שמסכם את מאורעות העבר ואי אפשר לערער על העובדות המובאות בו. אולם את ההיסטוריה קל לשנות, ולא צריך להיות מרטי מקפליי כדי להשפיע עליה.
רוצה לומר, ההיסטוריה העתיקה היא כזו שאחרים עיצבו לאורך דורות ובנו סביבה נרטיב שבראיית זמן קשה לסדוק אותו, אבל היסטוריה טרייה משתוקקת שיעצבו אותה. וכשחושבים על 30 השנים האחרונות שחלפו מול עינינו, ברור כי רק אנחנו נקבע כיצד יספרו אותה לדורות שאחרינו. מי היו הטובים ומי הרעים? מה גרם למה? כשהדורות הבאים ילמדו על ההתנתקות, על רצח רבין, על מאורעות אוקטובר, על נתניהו, דרעי והרפורמה המשפטית - הם יתבססו על הנרטיב שאנו נוריש להם.
המלחמה על התודעה היומיומית היא בעצם קרב על ההיסטוריה, וסדרת הדוקו המעמיקה, המחכימה והחשובה של כאן 11, "מדורות השבטים", לוקחת לידיה את האחריות להרכיב נרטיב ולעצב את ההיסטוריה כראייתה. היוצרים דוקי דרור ונפתלי גליקסברג פורשים על פני חמישה פרקים את מאורעות העשורים האחרונים, מנתחים אותם ומצביעים על היפרדות של העם לשבטים רבים (ציונות דתית, ליברלים, חרדים, פריפריה, ערבים, להט"בים ועוד).
"מדורות השבטים" - טריילר // באדיבות כאן 11
הדוקו, שעלה יותר מחצי מיליון שקלים לפרק, נעזר בעשרות מרואיינים, בקטעי ארכיון רבים ובקריינות של אורי גבריאל. התוצאה, כצפוי, מעוררת מחלוקת, כי על היסטוריה - ממש כמו על ההווה - ניתן להסתכל מכמה זוויות.
"אתם מסלפים את ההיסטוריה של ישראל בשירות נרטיב שמנחם את השמאל ועושה דמוניזציה של הימין. זו תעמולה שמתחזה לדוקומנטריה", התקומם ברדיו גדי טאוב, שדרש לחתוך מהסדרה את הקטעים בהשתתפותו. "אנחנו שמחים על דרישתו, בכך ייחסכו מהצופים הגיגיו המשמימים והנדושים", השיבו היוצרים. עכשיו, תנתחו את חילוקי הדעות הללו בהתאם לנרטיב המתאים עבורכם.
כי לעצב נרטיב מקובל על כולם מהתקופה שפילגה את עם ישראל זו משימה בלתי אפשרית. ככה זה עם היסטוריה. היא לא עוד ספר מצהיב מפעם, אלא סיפור שקרה באמת עם נרטיב כלשהו שמתישהו בעבר מישהו בנה, הרכיב והפיץ כראות עיניו.
מדורות השבטים, כאן 11, 21:15