״ישראל תישאר ללא שיר באירוויזיון״: התאגיד מסיר את הכפפות במכתב חריף ליוצרים

במכתב תגובה חריף ששיגרו הבוקר, ב”כאן” דוחים את טענות היוצרים ומגנים את הניסיון לערער על ההליך • לטענת התאגיד, הבחירה הייתה תקינה ושקופה • מנגד, עורך הדין שמייצג את היוצרים טוען לכשלים מהותיים ושוקל צעדים משפטיים

קרן פלס . צילום: מתוך "הכוכב הבא"

תאגיד השידור הציבורי מסיר את הכפפות: במכתב תשובה שנשלח הבוקר (שישי) ליוצרים שאיימו לעתור נגד בחירת השיר שכתבה קרן פלס לאירוויזיון דחו ב"כאן" את כלל הטענות. יתרה מכך, הזהירו בתאגיד השידור הציבורי כי "אנו מצויים כבר כעת ב'נקודת אל חזור' ואיימו כי ביטול ההליך משמעו כי "ישראל תיוותר ללא שיר מייצג באירוויזיון".

ביצוע הגמר של יובל רפאל// קשת 12

לאורך שמונה עמודים במכתב התגובה מתייחסים עורכי הדין של התאגיד לטענות השונות. בראש ובראשונה, מציינים עורכי הדין כי הם דוחים מכל וכל את טענות היוצרים ומוסיפים כי הן חסרות כל יסוד משפטי או אמנותי ו"אף מהוות ניסיון להוסיף תנאים חדשים בדיעבד ללא עיגון בתקנון".

כך, למשל, הם מציינים כי לא היה אף תנאי בתקנון שלא מאפשר ליוצרים להקליט את השירים בקולם, ולפיכך, החלטתה של קרן פלס להקליט את השיר שכתבה הינה בהתאם לתקנון ואף תואמת את חופש היצירתיות של האמן. "האפשרות להגיש הקלטה עצמית מהווה מימוש מדויק של חופש הביטוי האמנותי של היוצר, החפץ להציג את השיר בפני הוועדה המקצועית באופן התואם את תפיסתו ומביע את השיר באופן הטוב ביותר לדעתו", כתבו עורכי הדין.

קרן פלס עטופה בדגל ישראל, צילום: קוקו

הם הוסיפו כי כללים אלו היו ידועים מראש במועד הגשת השיר וכי יש טעם לפגם בכך שהטענות מושמעת רק לאחר הליך התוצאות.

עוד מוסיפים עורכי הדין כי פלס הינה זמרת מוכרת ומוערכת בישראל, האחראית ללהיטים רבים ולכן לצד היכולת לזהות את הביצוע שלה עומדת גם האיכות של יצירותיה אשר כנראה עלו על שאר השירים. עוד דחו עורכי הדין את הטענות לניגוד עניינים בשל תפקידה של פלס כשופטת ב"כוכב הבא".

לא הוגש – לא נבחר: היוצרים נשארו בחוץ

במכתב התשובה של התאגיד אף נשלחה "עקיצה" קלה לעומדים מאחורי המכתב, ובראשם היוצר רון ביטון, אשר ציין טרם סגירת המועד כי אין בכוונתו להגיש שיר לוועדה. "בחינת רשימת החותמים אשר הופיעה מכתבכם... אשר מתייחס ל'קבוצה של יוצרים', מעלה כי לא הופיעו בו שמות היוצרים, ונותר לנו להניח כי אף לא אחד מהם הגיע לשלב הבחירה השני", נכתב במכתב.

עוד צוין בתשובה לעו"ד היוצרים כי "לו היה ממש בטענה כי יש לפסול את השיר שקרן פלס היתה שותפה לכתיבתו, הרי שממילא אף אחד מהשירים שנכתבו על ידי מרשיך לא היה נבחר תחתיו". בכך, מדגישים עורכי הדין כי טענות היוצרים אינן רלוונטיות ממילא.

בניין התאגיד, צילום: אורן בן חקון

בנוסף לכך, פירטו בתאגיד, כמבוקש, את זהותם המלאה של חברי הוועדה וכן את הליך הבחירה בשיר. חברי הוועדה הם מנהל תחנות המוזיקה בתאגיד ברק איצקוביץ', ששימש כיו"ר הוועדה, מנהלת מחלקת התרבות והבידור בכאן 11 שרון דריקס, עורכת מוזיקלית בכאן 88 טל ארגמן, עורכת מוזיקלית בכאן גימל מאיה דרוקמן ועורכת בכאן 11 טלי כץ. אליהם הצטרפו טמירה ירדני ויואב צפיר, בכירי טדי הפקות. עם זאת, מציינים שוב עורכי הדין של התאגיד כי הוועדה לוותה בנציג של הייעוץ המשפטי וכן בנציגת ציבור נוספת שהשקיפו על התהליך.

באשר להליך הבחירה, ציינו בכאן כי חברי הוועדה האזינו לכל אחד מהשירים ומתוכם בחרו בשלושה שירים שיעלו לשלב הסופי, ביניהם גם השיר של פלס. בשלב זה, התבקשה יובל רפאל להקליט את שלושת השירים בקולה וחברי הוועדה הקשיבו להם פעם נוספת ובחנו את התאמתם לזמרת.

בשלב זה, הצביעו כל שבעת חברי הוועדה לשירה של פלס, בעיבוד תומר בירן, כך שגם אם היו נפסלים קולותיהם של צפיר וירדני, עדיין היה נבחר שירה של פלס. "השיר שנבחר קיבל ציונים גבוהים יחסית לשני השירים האחרים, והיה ברור לכל הנוכחים שהוא הבחירה האמנותית הטובה ביותר לייצוג ישראל באירוויזיון", נכתב בתשובה. בשלב זה, ציינו בתאגיד בתשובה, כי אם יבוטל ההליך, "אין צורך להכביר במילים על הנזק העצום שייגרם לישראל ברמה הבינלאומית לתעשיית המוזיקה המקומית".

עו”ד היוצרים: נפנה לערכאות משפטיות

בתגובה למכתב התאגיד, דחה עורך הדין של היוצרים את הטענות וטען כי ההליך כולו היה נגוע בפגמים מהותיים. לדבריו, “האפשרות שניתנה ליוצרים להקליט את השיר בקולם פגעה בעקרון האנונימיות ויצרה יתרון בלתי הוגן משתתפים מסוימים”. עוד הוסיף כי “התאגיד לא העביר לעיוננו את פרוטוקולי הדיונים של הוועדה, עובדה שמעוררת ספקות כבדים בנוגע לשקיפות ההליך”. כמו כן, הוא ציין כי התאגיד אינו חסין מביקורת וכי “חובת ההגינות מחייבת שינוי של תקנון כאשר הוא יוצר עיוותים ופוגע בשוויון בין המשתתפים”.

יוצר המוזיקה רון ביטון, שהתנגד לבחירת השיר של קרן פלס, צילום: משה נחמוביץ

עוד ציין עורך הדין כי מרשיו רואים בהתנהלות התאגיד “פגיעה בעקרונות היסוד של שוויון, הגינות ושקיפות”, וכי לאור דחיית דרישתם לתקן את הליך הבחירה, הם שוקלים לפנות לערכאות משפטיות. “לא ניתן להציג את ההליך כתקין לחלוטין כאשר יש בו כשלים מהותיים”, טען עורך הדין, והוסיף כי “הדרך להבטיח שקיפות מלאה ושוויון אמיתי בהזדמנויות לכל היוצרים היא לבחון את ההליך מחדש באמצעות הכלים המשפטיים העומדים לרשותנו”.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר