רוביק רוזנטל ניסה לאתר את מילת השנה ובדרך הבין שהתקווה מתה אחרונה

אז מהי מילת השנה לשנת 2024? ובכן, נראה שיש לא מעט מהן

יחד ננצח. מילת השנה?. צילום: קוקו

בחירה במילה אחת לסיכום השנה הזו כמעט אינה אפשרית. השנה היתה מורכבת, טעונה, והתרוצצו בה סתירות רבות, מאבקים ויחסים לא פשוטים בין הציבור לשלטון. לכן הדרך לעסוק במילת השנה היא דווקא באמצעות קבוצות מילים.

קבוצה ראשונה היא צמד המתייחס לוויכוח הסוער על מדיניות הממשלה בניהול המלחמה: הכרעה או הסדרה. ובמילים פשוטות יותר: ניצחון (מוחלט), מול עסקה הכרוכה בהפסקת המלחמה. נכון לראשית 2025 הניצחון המוחלט לא הושג, ועסקה אין, כך שנישאר עוד זמן מה עם המילים האלה.

הקבוצה השנייה היא מילות עידוד וקריאה להתלכדות סביב מטרות המלחמה: אחדות, יחד (ננצח), תקומה (מבית מדרשו של נתניהו), וכן גבורה ו"גיבורים", ובהתייחסות לנשים: "לביאות". הקריאה החוזרת לאחדות ול"יחד" מעידה שיש בעיה: אין בציבור תחושה של אחדות, וגם לא אמון בסיסמת התקומה. למרות ההישגים המדהימים בחיסול ובהחלשה של חיזבאללה וחמאס, החטופים לא חזרו עדיין והמפונים לא שבו לבתיהם.

הקבוצה השלישית היא מילים המבטאות כאב, לפעמים ייאוש, מחאה, וגם זעם, מצד ציבורים רבים כלפי השלטון. בקבוצה הזו בולטת המילה הפקרה. "הפקרה" היא התיאור הבלתי נתפס של אירועי 7 באוקטובר, שבהם נותרו יישובים שלמים תחת מתקפת רצח כמעט ללא סיוע צבאי, בוודאי בשעות הקריטיות. הפקרה היא גם מילת המפתח במאבק להחזרת החטופים. אליה נוספה המילה "עכשיו", החוזרת שוב ושוב בהפגנות.

בין מילות הכאב עולה צמד המילים המצמרר "הותר לפרסום". אמנם הוא נשמע פה ושם לאורך השנים, אבל בשנה הזו הוא הפך למטבע לשון כמעט יומיומי. הותר לפרסום נוגע בחרדות הקיומיות של הישראלים לאורך השנים. הן התעצמו בשנה האחרונה בעיקר עקב התמשכות המלחמה, שסופה אינו נראה באופק. הותר לפרסום גם משאיר על סדר היום את שאלת המחיר מול התועלת שבהמשך הלחימה.

השנה פרצה לחיינו גם מילה לועזית: "הומניטרי". היא התייחסה בעיקר לתושבי עזה ולמצבם בעקבות המלחמה העזה בחמאס והצורך לספק להם מזון ומחסה. לאחרונה היא משמשת גם בהתייחסות למצבם של החטופים בשבי והקביעה, הנכונה בעליל, ש"כולם הומניטריים".

יש גם מילות חוֹמרה, המספרות על האיום וההגנה ממנו: ממ"דים (וחדרי מדרגות), לעומת כטב"מים, "יירוט" מול "פגיעה ישירה".

את האווירה הציבורית מלווה השנה בעוצמות הביטוי "מכונת הרעל", שכבר זכה לתחקירים מטלטלים. בדרך כלל "מכונת הרעל" מיוחסת לצד אחד של המפה הפוליטית, ולערוץ 14 המייצג אותו. "מכונת הרעל" כאן פירושה הכפשה מאורגנת וקיצונית בתקשורת וברשתות החברתיות כנגד אלה המתנגדים לשלטון הנוכחי ולמנהיג. מהצד השני מככבים "ערוצי התבהלה והתרעלה", המיוחסים לערוצי הטלוויזיה שאינם 14.

בימים אלה פרסם "כאן 11" את מילות השנה שבחרו מאזינים וצופים. התוצאות מספרות אמת קשה. אין בארבע המילים הראשונות מילות עידוד והתלכדות. לא נמצא שם את המילים יחד, אחדות, תקומה, ואפילו לא גבורה וגיבורים. מילת השנה כאן היא "הפקרה", ואחריה "הותר לפרסום", "עסקה" המבטאת את התביעה הרחבה להשבת החטופים, ו"כטב"ם". נראה שמילים גבוהות אינן יכולות להסתיר את המציאות הקשה.

ועם זאת, דווקא המילה החמישית שנבחרה מספרת סיפור שונה במקצת: "תקווה". זאת שיצאה אחרונה מתיבת פנדורה ומבטאת מסר כפול: המצב עדיין רחוק מתיקון, אבל על התיקון צריך להיאבק, כי אם התקווה תמות, יש לה מחליף קבוע: הייאוש.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר