| צילום: freepik

האקדמיה של ענף הבנייה

לא מחכים עוד לממשלה: התאחדות הקבלנים בוני הארץ והתאחדות קבלני השיפוצים לוקחים את נושא הכשרת העובדים לידיהם, באמצעות הקמת אקדמיה ללימודי מקצועות הבנייה, התשתיות והשיפוצים

בשיתוף יצחק מויאל, יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות ומ"מ נשיא הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל

לאחר שבמשך שנים חיכינו שמדינת ישראל תתעורר ותקדם מסלולי ההכשרה במקצועות הבנייה, אשר נועדו לספק עשרות אלפי עובדים לענף, החלטנו לפעול לבד. אגף ההכשרה במשרד הכלכלה כשל בתפקידו!   

בשיתוף עם התאחדות הקבלנים בוני הארץ והתאחדות קבלני השיפוצים, אנו שוקדים יחד על מתווה עצמאי להקמת אקדמיה ללימודי מקצועות הבנייה בישראל, שתהיה מלווה על-ידי הקרן לעידוד ענף הבניה בישראל.

ענף הבנייה והתשתיות משמש ה"מנוע" של הכלכלה הישראלית, אך סובל ממחסור חמור של עובדים בכלל מקצועות הבנייה. מדובר באלפי עובדים, מהנדסים, הנדסאים, מנהלי עבודה, עגורנים, ממונה בטיחות ומודדים, שבלעדיהם לא נוכל להגיע ליעדים שמדינת ישראל מציבה לעצמה. 

יו"ר הסתדרות עובדי הבניין, יצחק מויאל. לא מחכים לממשלה, לוקחים את העניינים לידיים, צילום: charisma pixel

מזה שנים אנו עוסקים בקידום מקצועות הבנייה בישראל באמצעות הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה. הקמנו מערכי הכשרות מקצועיות, הסבות מקצועיות למובטלים, השגנו תקציבים והקמנו מרכזי הדרכה בכל הארץ, על-ידי המכללות שאושרו לכך. בנוסף, בנינו מסלול שאושר מול כל משרדי הממשלה שנקרא "מיזם בונים ישראליים" – שכולל חיילים משוחררים שהצטרפו לענף. ממשלת ישראל אמורה לתקצב הכשרות אלו באמצעות משרד הכלכלה, על מנת להכשיר עובדים ולפתח את הענף.

גילנו סבלנות לאורך זמן, אך כעת זו שעת חירום. ביחד עם התאחדות הקבלנים בוני הארץ, הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה והסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות - אנו מכינים תוכנית עבודה להקמת אקדמיה שתוקם באזור המרכז ותוכל להכשיר אלפי עובדים מקצועיים לענף.

בשלב מאוחר יותר, אני מעריך, שנקבל מהמדינה תקציבים, אך כעת אנו נאלצים לפעול לבד, ללא תמיכת המדינה. במקביל אנו מוצאים פתרונות יצירתיים לגייס מימון להכשרות אלו מהארץ ומהעולם. אין לנו ברירה אחרת.

מנגנון הקמת האקדמיה כבר קיים. קיימת תוכנית מלאה לדרך בה יוכל עובד לעבור הכשרה לצד קבלת מלגה מלאה והתחייבות לעבודה קבועה בענף באחת מחברות הבנייה הגדולות במשק. מנגנון זה הוקם לפני כעשור שנים בשיתוף משרד הכלכלה; משרד הביטחון; הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל והסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות. משרד הכלכלה מצדו עשה כל דבר מלבד לסייע ולקדם את התהליך. הצלחנו עד היום להכשיר מאות עובדים, אך קיים פוטנציאל להכשרה של עשרות אלפים. במשרד הכלכלה פשוט נרדמו בשמירה.

כיום ההכשרות מתקיימות במספר מכללות הפזורות ברחבי הארץ, אך אין בכך על מנת למלא את הצורך, מאחר והביקוש עולה עשרות מונים על ההיצע. בין היתר, מטרתנו היא להכשיר כמה שיותר ישראלים למקצועות הבנייה ובכך לצמצם את התלות של מדינת ישראל בעובדים שאינם ישראלים. אין ברירה צריך לאייש את המקצועות "הרטובים" בענף. אנו לא משלים את עצמנו שלא יהיו עובדים זרים בישראל, אך רוצים להיות מסוגלים שלא להיות תלויים בכך.

יש להתייחס למקצועות הבנייה כמקצוע נדרש, בדיוק כמו רפואה ומדע. ללא בנייה לא נוכל לפתח את הארץ, לאנשים לא יהיה איפה לגור. זה בסיסי וחיוני, ואנו נפעל לעשות זאת, עם הממשלה או בלעדיה.

בשיתוף יצחק מויאל, יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והתעשיות הנלוות ומ"מ נשיא הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבניה בישראל