ירושלים ממשיכה לשבור שיאים בתחום התכנון והבנייה, עם יותר מ־3,000 יחידות דיור במסגרת התחדשות עירונית ב-2024 מתוך כ־7,700 היתרים בסך הכל. בנוסף, אושרו כ־9,500 יחידות דיור במסגרת תוכניות פינוי-בינוי, כחלק מקידום כ־72 אלף יחידות בשלבי תכנון שונים במסגרת מיזמי התחדשות עירונית. כל אלה, לצד הקמת מבני ציבור, שטחי מסחר ותעסוקה, שטחים ציבוריים פתוחים ועוד. העיר מונה כיום יותר ממיליון תושבים, ומספרם צפוי לגדול ל־1.5 מיליון בתוך כ־20 שנה.
ירושלים עוברת בשנים האחרונות מהפך משמעותי בתחומי הבנייה והתשתיות. ההתחדשות העירונית בעיר מתמקדת בחידוש השכונות הוותיקות ובמסגרת פרויקטים אלה מחזקים ובונים מחדש מבנים ישנים, מייצרים שטחי ציבור רחבי ידיים, מתחמי תעסוקה ומסחר, שטחים פתוחים ועוד, תוך שמירה על אופייה ההיסטורי והייחודי של העיר וצמצום הפגיעה בשטחים ירוקים. כיום מצויות בבנייה במסגרת התחדשות עירונית כ־3,000 יחידות דיור וב-2025 צפויות להתווסף כ־4,000.
פעילותה המאומצת של עיריית ירושלים בייעול ושיפור לוחות הזמנים לתהליכי התכנון והרישוי, תוך צמצום ביורוקרטיה, תרמה רבות לזירוז ולעלייה במספר ההיתרים שניתנו. בעירייה צופים כי תנופת הבנייה בירושלים תימשך גם בשנים הקרובות, עם תחזית של כ־8,000 היתרי בנייה ב־2025. לשם השוואה, ממוצע היתרי הבנייה שניתנו עד 2019 היה כ־2,500 יחידות דיור לשנה.
ראש עיריית ירושלים, משה ליאון: "ההתחדשות העירונית היא מרכיב חשוב ומרכזי במהפכת הדיור אשר מביאה איתה צדק חברתי, צדק סביבתי וצדק קהילתי"
ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, אמר לישראל היום: "ההתחדשות העירונית היא מרכיב חשוב ומרכזי במהפיכת הדיור שעוברת העיר, היא מחדשת פני רחוב ופני שכונה, מחדשת תשתיות ומביאה איתה צדק חברתי, צדק סביבתי וצדק קהילתי. זו הדרך להבטיח לתושבי העיר מגורים במחיר שפוי, תוך שמירה על השטחים הירוקים והפתוחים".
לא רק בהתחדשות עירונית נותנת עיריית ירושלים פייט, אלא גם באזורי תעסוקה שנותנים פתרון להרחבת הבנייה המשמעותית.
עפר זיו, מנכ"ל ויתניה: "עיריית ירושלים מקדמת את נושא התעסוקה. אם המגמה הזו תימשך היא צפויה לשנות את פני העיר בשנים הקרובות מבחינת מקומות תעסוקה"
עפר זיו, מנכ"ל ויתניה המקימה שלושה מבנים בהר חוצבים שיכללו, בנוסף למשרדים, גם שטחי מסחר ושטחים ציבוריים, אומר: "עיריית ירושלים מקדמת את נושא התעסוקה. אם המגמה הזו תימשך היא צפויה לשנות את פני העיר בשנים הקרובות מבחינת מקומות תעסוקה".
מענה לגידול הדמוגרפי
לצד מיזמי ההתחדשות העירונית, תהפוך ירושלים למרושתת לאורכה ולרוחבה בפסי רכבת קלה, חלקם כבר פועלים, אחרים בתכנון וישנם גם קווים בהקמה, עם צפי של כ־75 ק"מ מסילות במהלך שבע השנים הקרובות. רשת הרכבות הקלות תחצה את העיר ותתחבר באופן מיטבי לכל הפרויקטים והשכונות, ותעודד את המשך ההתחדשות שחווה העיר.
בנוסף, כדי להתמודד עם אתגרי התכנון והפיתוח בהתחדשות עירונית, עיריית ירושלים מפעילה את מיזם "הפרויקטור השכונתי", אשר משלב גופים עירוניים שונים במטרה לתת את המענה המיטבי לגידול הדמוגרפי ולשאר אתגרי ההתחדשות העירונית. במסגרת המיזם, קידמה העירייה תכנון ובינוי של יותר ממאה מבני ציבור, הכוללים מגוון רחב של מוסדות כגון מבני חינוך, מתנ"סים, אולמות ספורט, ספריות, לשכות רווחה, בריכות שחייה, מעונות יום ועוד.
חדש מפני ישן תוציא
רוב חברות הבנייה הגדולות במשק פעילות היום בירושלים ומרכזות בה את עיקר המאמצים לנוכח נכונותה של העירייה לשתף פעולה. בחרנו בשלוש שכונות לדוגמה עם דוגמאות למקומות שבהן פועלות עשרות מהחברות המובילות.
קריית היובל: השכונה שהוקמה בשנות ה־50' עוברת בימים אלו מהפיכה בזכות התוכנית להתחדשות העיר וכניסתם של יזמים רבים אשר מקדמים פרויקטים בשכונה. בשנים האחרונות החלה עיריית ירושלים לקדם בקרית היובל מספר רחב של תוכניות התחדשות עירונית, ופינוי-בינוי לגובה במגדלי יוקרה. לפי התוכניות, אוכלוסיית התושבים בקרית היובל, שמנתה ב־2018 כ־23 אלף איש, כמעט ותוכפל ותגיע בתוך שני עשורים ל־45 אלף ויותר. כך למשל, חברת ICR ישראל קנדה ראם מגורים, הודיעה השבוע כי התקבל היתר בנייה מלא לפרויקט ההתחדשות העירונית שהחברה מקדמת ברחוב הנטקה 78-84. הפרויקט צפוי לצאת לשיווק לקהל הרחב בחודשים הקרובים.
דלית רביב, מנכ"לית ICR: "אנו מאמינים בעיר ירושלים שנמצאת בתנופת בנייה והתחדשות ומושכת אליה אוכלוסייה חדשה, צעירה ואיכותית"
דלית רביב, מנכ"לית ICR שנכנסה השבוע לתפקידה: "אנו מאמינים בעיר שנמצאת בתנופת בנייה והתחדשות ומושכת אליה אוכלוסייה חדשה, צעירה ואיכותית".
בפרויקט אחר, של גיא ודורון לוי וקדמת יובלים, ייבנו חמישה בניינים חדשים בני 6 עד 9 קומות עם 146 דירות וחניון משותף בסטנדרט בנייה גבוה ויציאה לשטח ציבורי פתוח.
רונית אשד לוי, אפריקה התחדשות עירונית: "אנו גאים בהבעת האמון של הדיירים בירושלים ומודים על כך גם לעיריה ומתכננים אלפי יחידות דיור נוספות בעיר"
רונית אשד לוי, המנכ"לית החדשה של אפריקה התחדשות עירונית אשר בונה את סביוני קרית היובל ועוד עשרות פרויקטים בעיר: "אנו גאים בהבעת האמון של הדיירים בירושלים בפרויקטים של התחדשות עירונית ומודים על כך גם לעירייה ומתכננים אלפי יחידות דיור נוספות בעיר".
קריית מנחם: התוכניות המקודמות בשכונה בדרום-מערב העיר צפויות להפוך אותה למודרנית, ירוקה ונגישה, ולשפר משמעותית את איכות חיי התושבים. במסגרת אחת מבין מגוון התוכניות שאושרו באחרונה בשכונה, הממוקמת בסמיכות לקו האדום ולקו הסגול העתידי של הרכבת הקלה, ברחוב איסלנד, ייהרסו כ־84 יחידות דיור ישנות בארבעה מבנים מתפוררים, ובמקומן ייבנו כ־400 יחידות דיור חדשות בשילוב שטחי מסחר. הדירות ייבנו במסגרת פרויקט התחדשות עירונית של אורון נדל"ן וחברה נוספת, הכולל הקמת שני מגדלים בני כ־25 קומות ושני מבנים מרקמיים נוספים בני כעשר קומות כל אחד. גל קסטל, משנה למנכ"ל אורון נדל"ן: "אורון מאמינה בהתחדשות עירונית כתנאי בסיסי לשמירה על חיי אדם ולצמצום הפערים הסוציואקונומיים, ולכן משקיעה משאבים רבים בקידום אלפי יחידות דיור בשלבי תכנון וביצוע שונים בכל רחבי הארץ בכלל ובירושלים בפרט. ירושלים ללא ספק מהווה כר נרחב להתחלות בנייה בהתחדשות עירונית כמודל ארצי".
גוננים: עיריית ירושלים מקדמת תוכניות בינוי רבות בשכונה, אשר צפויות להכפיל את מספר יחידות הדיור בה עד 2040 לכ־14,600. השכונה תשנה את פניה בתוכנית שתביא לשיפור משמעותי באיכות החיים והעירייה כבר מפעילה צוות יועצים המרוכז על ידי פרויקטור שכונתי. מטרת הפרויקטור היא לתכלל את עבודת אגפי העירייה והתאגידים העירוניים, כך שכמות, קצב, עיתוי ומיקום התשתיות הציבוריות והשטחים הפתוחים וכן התשתית התחבורתית, יהיו בהלימה לאכלוס השכונה ביחס לתוספת יחידות הדיור.
שיכון ובינוי מתכננת מהפיכה בשכונה עם פרויקט להריסת 80 דירות לטובת 290. אבישי קימלדורף, משנה למנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן: "אנחנו גאים להוביל את התחדשות שכונת גוננים כחלק מהחזון שלנו לחדש ולשדרג מרחבי מגורים במרכזי הערים, תוך מתן מענה לצרכים העדכניים של הקהילה. הפרויקט ברחוב נהוראי מציע דירות איכותיות ומגוונות, שטחים ציבוריים ירוקים ומוסדות קהילתיים, והכול בתכנון עדכני המשלב בין מסורת ירושלמית לשפה אדריכלית מודרנית ולקידום סביבת חיים אורבנית בריאה ומקיימת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו