תגלית גז ב"כריש צפון": פי 4 מצריכת הגז השנתית בישראל

אנרג'יאן הבריטית־יוונית מצאה כמות גז גדולה כפי 4 מצריכת הגז השנתית בישראל • השר שטייניץ הביע סיפוק: "עכשיו ניתן להבין את ההפסד בהפסקת החיפושים"

מאגר כריש - תנין , צילום: צילום: אתר אנרג'יאן

חברת אנרג'יאן הבריטית-יוונית דיווחה אתמול (שני) על תגלית גז חדשה במים הטריטוריאליים של ישראל - תגלית הגדולה פי 3-4 מצריכת הגז השנתית של ישראל. 

מדובר בקידוח אקספלורציה ב'כריש צפון' - הראשון שבוצע בישראל מאז שנת 2013. הגז שנתגלה - בין 42־28 BCM - צפוי להגדיל את כמות הגז במאגרי כריש־תנין בכשליש, לאזור 100 BCM. יצוין כי צריכת הגז השנתית בישראל עומדת כיום על 11 BCM. בשלב הבא, תבצע אנרג'יאן בדיקות על מנת לברר כמה מהגז שהתגלה ניתן להפקה, זאת באמצעות הערכה נוספת של תכולת הנוזלים במאגר.

קמפיין הקידוח מבוצע עבור אנרג'יאן על ידי חברת Drilling Stena, באמצעות ספינת הקידוח Stena DrillMAX, במרחק כ־90 ק"מ מחופי ישראל. לאחר סיום הקידוח בכריש צפון, ספינת הקידוח תשוב לקידוח שלוש בארות הפיתוח ב'כריש מיין'. על פי ההסכם עם חברת Stena Drilling, לאחר קמפיין הקידוחים הנוכחי, עומדת לאנרג'יאן אופציה לביצוע שישה קידוחים נוספים. התגלית החדשה מאששת את הערכותיה המוקדמות של אנרג'יאן, שם צופים כי בכלל מאגריהם קיים פוטנציאל לכ־140 BCM נוספים של גז טבעי. 

מרוצה. שר האנרגיה יובל שטייניץ // צילום ארכיון: שלמה צזנה

"התגלית החדשה בכריש צפון מביאה עמה כמות גז משמעותית - מעבר לזו שהייתה מוכרת לשוק עד עתה במאגר כריש", אמר מנכ"ל אנרג'יאן מתיוס ריגס. "אסדת הטיפול הצפה, אנרג'יאן פאוור, אשר נבנית בימים אלה, תהיה בעלת קיבולת עודפת, באופן שיאפשר פיתוח כלכלי ובטוח של הגז שנתגלה בכריש צפון, וכן של מאגרים עתידיים באזור. אנרג'יאן כבר מחזיקה בחוזה מותנה למכירת 5.5 BCM לאורך כל תקופת החוזה מן הכמות החדשה שנתגלתה, וכעת נפנה למכירת יתרת הכמות". 

שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ אמר ל"ישראל היום", כי "עכשיו ניתן להבין את ההפסד האדיר של המדינה מהפסקת החיפושים במשך שבע שנים. היה מי שאמר שאין יותר גז ונפט במים הטריטוריאליים של ישראל והנה רק חודשו החיפושים וכבר התגלה מאגר נוסף שהופך את ישראל למעצמת אנרגיה עולמית". 

אמיר פוסטר, ראש אגף אסטרטגיה ומחקר של באיגוד תעשיות חיפושי הגז, בירך גם הוא על התגלית. "זו בשורה מאוד משמחת, אמר "לישראל היום. "נכון שהתרגלנו לתגליות של 600־300 BCM בתמר ולווייתן, שאלו כמויות חריגות ביותר בנוף גילויי הגז בעולם, אבל הכמות הנוכחית היא יפה ביותר. התגלית בהחלט מהווה צעד חשוב בהתפתחות של משק הגז הטבעי". 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר