כל הארץ ג'יפונים: מדינה על ארבע

בענף הרכב בישראל מנסים להסביר את הכמיהה לג'יפונים ולרכבי SUV - המהווים כיום כשליש משוק הרכב ולמצרך מבוקש • יצאנו לבדוק מהן הקטגוריות העדכניות בשוק, והאם עדיף רכב חדש או יד שנייה? • וגם: למה כלי הרכב בישראל כל כך יקרים?

יונדאי קונה // "ישראל נהייתה מדינת הג'יפונים". יונדאי קונה ,
יונדאי קונה // "ישראל נהייתה מדינת הג'יפונים". יונדאי קונה

במשך שנים רבות שלטו בשוק הרכב הישראלי המכוניות המשפחתיות, כמו מאזדה 3, יונדאי I35 וטויוטה קורולה. התרגלנו לשלם על הדגמים האלה, שלהם נפח מנוע של 1,600 סמ"ק, כ־120 אלף שקלים, לנסוע לעבודה במהלך השבוע ולקחת את המשפחה לטיולים בסופי השבוע.

המהפך חל באמצע 2017, אז המשפחתיות פינו את מקומן בראש טבלת המכירות בארץ לג'יפונים ולרכבי הפנאי הגדולים - ה־SUV. מתוך 270 אלף כלי רכב חדשים שנמכרו בישראל ב־2017 והוסיפו לצפיפות כבישי ארצנו, 71 אלף הם עדיין המשפחתיות - 24.5% מהשוק. אבל הג'יפונים הקטנים והבינוניים הגיעו למכירות של 76 אלף כלי רכב, שהם כ־27% מהשוק. בסך הכל מדובר ב־65 אלף ג'יפונים ו־11 אלף ג'יפים בינוניים.

בכך נמשכה מגמת העלייה במכירות כלי רכב אלה, שנכנסו בהדרגה החל מ־2014. עד אז הג'יפונים תפסו 11.5% בלבד מנפח שוק הרכב בישראל. ב־2015 הנתח הזה גדל ל־16.3%, ב־2016 הוא זינק ל־24% וב־2017 לכ־27%. בשליש הראשון של שנת 2018 הם כבר היו שליש (33.6%) משוק הרכב בארץ.

"ישראל נהייתה מדינת הג'יפונים, אבל זה מתאים למגמה בעולם. גם באירופה כלי הרכב האלה מהווים 26%", אומר אורן אוחנה, מנהל מותג סוזוקי בחברת מכשירי תנועה, ומוסיף: "אנשים מחפשים שימושיות רבה לרכב שלהם ולמעשה הם מקבלים ג'יפון במחיר שקרוב למכונית משפחתית. אם הם מקבלים עבור אותו המחיר קצת יותר, אז הם יעדיפו ג'יפון, כי הוא גם גבוה יותר וגם נותן להם את המוחצנות והבולטות שהם מחפשים בשטח".

פיג'ו 3008 - ג'יפ בגודל בינוני

"פשוט טרנד"

עזרא גינדי מפתח תקווה, שמאי רכב כבר 48 שנים, כבר ראה הרבה טרנדים של מכוניות בחברה הישראלית במהלך הקריירה הארוכה שלו: "אנשים רוצים כיום ג'יפונים כי זה רכב קל וגבוה, אבל הם בכלל לא יוצאים איתו לשטח. אפילו על מדרכות הם לא עולים איתו. זה פשוט טרנד. זה רכב מרשים, אנשים מחקים את התופעה, וכך זה נהיה סוג הרכב הפופולרי ביותר בישראל".

כאמור, היבואנים מעודדים את התופעה גם בתמחור. אפשר להשיג ג'יפונים גם במחירים של מכוניות משפחתיות. ג'יפון של MG או דאצ'יה דאסטר מוצע ב־100-90 אלף שקלים. סיטרואן קקטוס C4, סיאט ארונה, פז'ו 2008, רנו קפצ'ר וסוזוקי ויטארה מוצעים בסדר גודל של כ־125 אלף שקלים. 

בקטגוריית הג'יפים הבינוניים מוצעים מיצובישי אאוטלנדר או אקליפס, ניסן קשקאי, פז'ו 3008, יונדאי טוסון וקאיה ספורטאז' במחירים שבין 135 ל־200 אלף שקלים, בהתאם לרמת הגימור, בנפח מנוע של 1,600 טורבו. כיאה לקטגוריה הזו, הם מוצעים בריפודי עור ועוד תוספות יוקרתיות למיניהן. קטגוריה גבוהה יותר היא של הג'יפים הגדולים, כמו טויוטה לנד קרוזר, המוצע ב־200 אלף שקלים, וכן פורד, ב.מ.וו, אאודי ומרצדס, המוצעים במחירים של 300 אלף שקלים ויותר.

אך לא כולם נשבים בטרנד הזה ויש מי שמעדיף רכב קטן, שלו יש יתרונות אחרים. "רכב קטן הוא הרבה יותר חסכוני בדלק ובתחזוקה בכלל. הוא מתאים לבעלי משפחה קטנה, רווקים וזוגות ללא ילדים קטנים, קל יותר להתנייד איתו בעיר ולמצוא חניה והבלאי שלו הוא בדרך כלל קטן יותר", אומר שמאי הרכב עזרא גינדי. בקטגוריה הזו מוצעות כיום מכוניות במחירים שלא היו בשנים קודמות לרכבים חדשים, והם עומדים על סכום של עד 80 אלף שקלים. במחיר הזה אפשר לקנות רכב מיני כמו קאיה פיקנטו, יונדאי I10, שברולט ספארק, סוזוקי איגניס ומיצובישי ספייס סטאר. אם תוסיפו רק עוד 20 אלף שקלים - בקטגוריה שעד 100 אלף שקלים - תוכלו למצוא את מה שמוגדר כסופר מיני: טויוטה יאריס, ניסן מיקרה, סיאט איביזה, מאזדה 2, הונדה ג'אז, רנו קליאו, סוזוקי בלנו ויונדאי I20. בקטגוריית הסאב קומפקט - המשפחתיות הקטנות - מוצעות עד 120 אלף שקלים סקודה ראפיד, יונדאי I2 ופיאט טיפו.

לכל מותג בכל סוג רכב יש גם את הדגם המפואר והגדול יותר, עם שבעה מקומות ישיבה, כמו במיצובישי אאוטלנדר, דבר שהפך למאוד פופולרי בישראל לאחרונה. "עם גידול מספר הילדים במשפחה לארבעה ומעלה, במקום שלושה עד כה, יחד עם זה שיש כאלה שרוצים שתהיה להם תמיד האפשרות לקחת איתם עוד בן משפחה או חבר, קונים עכשיו את כלי הרכב הגדולים עם שבעה מקומות ישיבה במחירים של 170-165 אלף שקלים, לפי רמת הגימור", אומר יאיר טייטלבאום, מנהל חטיבת מיצובישי בכלמוביל.

MG-zs

חדש או משומש?

מדי שנה כ־28% מכלי הרכב בישראל, כמיליון מתוך 3.5 מיליון כלי רכב הנעים בכבישי ארצנו, מחליפים בעלות: 700 אלף בשוק היד השנייה והליסינג ו־270 אלף כלי רכב חדשים נוספים לכבישים.

אז מה כדאי לקנות: חדש או משומש?

"רכב חדש זה בפירוש לא דבר כלכלי, אבל זה נותן לקונה שקט נפשי. הרצון לנסוע במשהו 'חדש מהניילונים' עם ריח של חדש, וכן העובדה שאתה מקבל אחריות יצרן לרוב הרכבים למשך שלוש שנים, שולחים רבים לקנות רכב חדש כל שנתיים־שלוש", אומר אורן אוחנה, מנהל מותג סוזוקי במכשירי תנועה.

"לא הייתי ממליץ לאנשים לקנות רכב חדש. כבר לאחר שנה יש ירידת ערך של 25%, לכן עדיף לדעתי לקנות רכב יד שנייה שהוא כמעט חדש: שנתיים או שלוש על הכביש, וזאת כמובן בתנאי שהוא במצב טוב", אומר שמאי הרכב עזרא גינדי.

ואם כבר הולכים על רכב יד שנייה, האם כדאי לחפש בשוק החופשי, קנייה ומכירה, או שעדיף ללכת לטרייד אין בחברות המסודרות והמתמחות בכך?

"אני כמובן ממליץ לאנשים שרוצים לרכוש רכב מיד שנייה לעשות זאת דרך טרייד אין - להחליף רכב ברכב", אומר טייטלבאום, מנהל חטיבת מיצובישי בכלמוביל, ומוסיף: "למרות שתקבל מעט פחות כסף מהמחירון בשוק עבור הרכב הישן שלך, אתה חוסך פה הרבה כאבי ראש בחיפוש אחר מוכר יד שנייה וקונה לרכב שלך. אתה מקבל פה רכב אחרי בדיקה מגורם אחראי, שאתה גם יכול לפנות אליו בכל עת לאחר מכן. זה בהחלט תחום חזק בהרבה חברות רכב וגם אצלנו".

והאם כדאי לקנות רכב חדש בליסינג? 

"זאת החלטה אישית של כל אחד, בהתאם למצב הפיננסי ותזרים המזומנים שלו.

בליסינג אתה לא צריך לתת את כל הכסף בבת אחת אלא סכום בסיס ואת השאר בתשלומים, אבל לא את כל כלי הרכב, ובעיקר היוקרתיים שבהם, אפשר היום להשיג בליסינג", אומר עזרא גינדי ומוסיף: "כאשר אדם הולך לקנות רכב חדש או יד שנייה הוא חייב להביא בחשבון את השוק של הרכב ולחשוב אם יהיה לו קל למכור אותו לאחר מכן. זו לא חוכמה שהשגת רכב במחיר מציאה אם אחר כך לא תוכל להיפטר ממנו".

סיטרואן C3

מס הקנייה - פי 5 מאירופה

בין כלי הרכב, הפופולריים ביותר הם אלה מהמזרח הרחוק: בעיקר מדרום קוריאה, כמו יונדאי וקאיה, ומיפן - מיצובישי וניסאן. למכוניות הצרפתיות, למשל, יש שוק חלש יחסית בארץ, כנראה בשל בעיות תחזוקה ומחירי חלפים. אחד ההסברים ליוקר החלפים של כלי הרכב הצרפתיים הגיע לאחרונה מארץ הייצור שלהם: שם החלה חקירה בקנה מידה גדול בבדיקה אם סיטרואן, אופל וקונצרן רנו העלו את מחירי חלקי החילוף ב־15%, דבר שהגדיל את רווחיהן ב־100 מיליון יורו.

אך אם אתם מרגישים כי בארץ אתם עדיין משלמים מחיר הרבה יותר גבוה לרכב שלכם מאשר במקומות אחרים בעולם - אתם בהחלט צודקים. מס הקנייה בישראל על כלי רכב הוא מהגבוהים ביותר בעולם המערבי, ולפי ה־OECD הוא מגיע ל־83% מהמחיר - פי חמישה מאירופה. תוסיפו לזה עוד 17% מע"מ ותגיעו לעיתים למיסים המכפילים (!) את מחיר הרכב הראשוני. בדרום קוריאה, למשל, מס הקנייה הוא עד 5%, במקסיקו 2%, ביפן 3%, באירלנד 36%-14% ובפינלנד 50%-14%, תלוי בגודל הרכב וברמת זיהום האוויר שהוא גורם.

בישראל היה ניסיון של משרד התחבורה לקדם יבוא מקביל, גם כדי לנסות להוריד את המחירים, אבל בינתיים זה לא משפיע. "באוקטובר 2016 אמנם נכנסו יבואנים מקבילים עם דגמים שונים לשוק הרכב בארץ, אבל זה עדיין לא בכמויות גדולות, כך שזה לא מספיק מורגש בשוק ולא משפיע ומוריד את המחירים", אומר אבנר פלור, סמנכ"ל תנועה במשרד התחבורה.

אם ב־2017 נוספו לכבישי הארץ 270 אלף כלי רכב חדשים, הצפי בענף הרכב הוא כי השנה כבר נגיע לתוספת של עוד 300 אלף כלי רכב חדשים, ובתוך שלוש שנים יתווספו לא פחות ממיליון כלי רכב חדשים לכבישים. לפי התחזית, מרביתם יהיו שוב ג'יפונים.

למרות התחזיות הקודרות שמנבאות לנו עמידה אינסופית בפקקים ברוב שעות היום, הצפי הוא שהישראלי לא יוותר על הרכב הפרטי שלו: "זה שילוב של כמה גורמים. קודם כל, המדינה צריכה לשפר ולהגדיל את התשתיות ובעיקר לשפר את התחבורה הציבורית", אומר אורן אוחנה ממכשירי תנועה, ומוסיף: "זה גם עניין של תרבות. כל אחד בישראל רוצה את הרכב צמוד אליו, כדי שיוכל לנוע מתי ואיפה שהוא רוצה בלי להמתין לתחבורה הציבורית, שבהחלט יש לה מקום להשתפר".

גם יאיר טייטלבאום מכלמוביל חושב שהפקקים האינסופיים לא ירתיעו את הישראלי מלרכוש ולהשתמש ברכב הפרטי: "כאן זה לא כמו באירופה, שהתחבורה הציבורית בה מאוד מפותחת ואמנם כמעט לכל אחד יש רכב פרטי, אבל הוא משתמש בו בעיקר בסוף השבוע, לנסיעות עם המשפחה. בישראל אנשים אוהבים שהרכב צמוד אליהם ולרבים יש אפילו שניים-שלושה כלי רכב במשפחה. אני לא צופה שזה ישתנה בקרוב, לא לפני שתהיה לנו תחבורה ציבורית מפותחת ומודרנית בארץ".

את הסטורי שלנו כבר בדקתם היום? הצטרפו כאן לאינסטגרם של ישראל היום

רנו קפצ'ר

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר