התיקון לחוק יסוד השפיטה, שמשנה את הרכב הוועדה לבחירת שופטים עבר הבוקר (חמישי) בכנסת, ובחדרי העסקאות הגדולים חוששים מתגובת המשקיעים הזרים. אתמול נרשמו ירידות שערים בניו יורק אחרי שטראמפ הטיל מכסים על יבוא מכוניות לארה״ב - מה שלא מוסיף לביטחון העצמי של הפעילים בשוק.
בחדרי העסקאות השיח הבוקר הוא סביב האזהרה של מוד׳'ס, לפיה פגיעה ביסודות הדמוקרטיים בישראל היא איתות משמעותי למשקיעים בעולם שרוצים הגנה על הקניין הפרטי וחוששים מפעולה פוליטית גחמנית ופופוליסטית שתפגע בהשקעות שלהם.
בהקשר זה, יש לחלק את המשקיעים הזרים לשתי קבוצות: הקבוצה הראשונה היא קבוצת הספקולנטים, משקיעים אגרסיביים מאוד ומרוויחים כסף מבלגן וכאוס. אף אחד לא יזיל דמעה אם הם ידירו את עצמם מישראל. בלונדון, אגב, מנסים לגרום להם לעזוב כבר לא מעט שנים - ואלה מוצאים את עצמם ״משחקים״ בבורסות בטורקיה, הונגריה, רוסיה וכעת גם בישראל.
הקבוצה השנייה היא המשמעותית ביותר לכלכלה, ולא רק שאנחנו רוצים אותם בישראל - אנחנו נשלם מחיר יקר מאוד אם הם ידירו את ישראל מתיק ההשקעות שלהם. משקיעים אלו מקשיבים לאזהרות של חברות הדירוג, והם למעשה מהווים מנוע לתעשיית ההייטק ושל לא מעט חברות בישראל (ביניהן: אלביט, בזק והבנקים הם דוגמה טובה לאלוקציה שלהם).
בקבוצה זו, מדובר בכסף גדול באמת שמושקע לטווחים בינוניים וארוכים. החשש של המשקיעים הללו שפוליטיזציה תזלוג למערכת המשפט הישראלית גורמת להם לצאת מכאן, ובגלל שמדובר בכסף גדול באמת, הרי שהתהליך הזה ארוך.
מהצד השני, יש את המוסדיים הישראלים, שנמצאים החל מהבוקר בדילמה משמעותית - האם להזרים ביקושים ולהגן על התיק שלהם (פעולה מפוקפקת אבל לגיטימית), או לתת לשוק "לחטוף מכה" ואז לאסוף סחורה, כאשר המחירים נמוכים במיוחד.
בין אלה לאלה נמצא הציבור הרחב, וכאן כולם צריכים להיות מודאגים. כך או אחרת, נכון לרגע זה מתקיימים דיונים אצל המוסדיים הגדולים בישראל על דרך הפעולה האפשרית האם הזרים הגדולים אכן יתחילו למשוך כסף מהבורסה, או שלא.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו