התאחדות התעשיינים נגד רשות שדות התעופה: "מפלה באופן בוטה עסקים ישראליים ותעשיות מקומיות"

בעתירה שהוגשה נטען כי הרשות מתחמקת מיישומן של תקנות העדפת תוצרת הארץ, בשני מכרזים ציבוריים שפרסמה לשיפוץ מתחם קרקעי ומתחם המזון בטרמינל 3 • רשות שדות התעופה: פועלים בהתאם

הדיוטי פרי בנתב"ג בדרך להתרחב ,  יוסי זליגר
הדיוטי פרי בנתב"ג בדרך להתרחב. צילום: יוסי זליגר

התאחדות התעשיינים בישראל הגישה בתחילת השבוע עתירה נגד רשות שדות התעופה לבית המשפט לעניינים מנהליים במחוז מרכז.

הטענה: רשות שדות התעופה מפלה באופן בוטה עסקים ישראליים ותעשיות ישראליות בשני מכרזים ציבוריים בהיקף עשרות מיליוני שקלים שפרסמה, לשיפוץ מתחם קרקעי ומתחם המזון בטרמינל 3.

העתירה הוגשה על פי תקנות העדפת תוצרת, הקובעות כי תינתן העדפה במכרזים שבהם מתבקשת הצעה של טובין. בעתירה נטען כי הרשות, שהיא רשות מנהלית, מסרבת ליישם ולקיים דבר חקיקה מפורש, ומנסה להתחמק מיישום תקנות העדפת תוצרת הארץ.

בהתאחדות מציינים כי במכרזים ציבוריים בישראל, בדומה לנהוג בעולם המערבי, קיימת מדיניות של העדפת תוצרת מקומית, שמטרתה לתמוך בתעשייה ובתעסוקה ולעודד את הכלכלה הלאומית. מדיניות זו מאפשרת ליצרנים ישראלים להשתתף במכרזים בתנאים מועדפים לעומת מתחרים זרים. אחת הדרכים העיקריות ליישום העדפה זו היא באמצעות מתן העדפה של 15% למחיר של הצעות המשתמשות בתוצרת הארץ.

משמעות הדבר היא שאם קיימת הצעה של יצרן ישראלי שהמחיר שלו גבוה בעד 15% מההצעה הזולה ביותר של מתחרה זר, הצעתו של היצרן הישראלי עדיין יכולה להיבחר כזוכה במכרז לאחר הליך התמחרות. מדיניות זו נועדה לעודד ייצור ישראלי, להגביר את התעסוקה המקומית ולחזק את המשק הישראלי.

קפה בדיוטי פרי (להמחשה), צילום: עמי שומן

עוד נטען כי ברשות שדות התעופה טוענים כי "החוק לא חל עליהם", וכי מדובר בפרשנות שגויה - הן לפי לשון התקנות, הן לפי תכליתן והן לפי הפסיקה הרלוונטית. פרשנותה של המשיבה נועדה "לחסוך", בניגוד לתקנות, את התשלום (כביכול) הכרוך במתן ההעדפה לתוצרת הארץ. עוד נטען כי רשויות אחרות של המדינה חולקות על פרשנותה של המשיבה, ועמדתן היא כי גם במכרזים הכוללים הן אספקת טובין והן מתן שירותים יש ליישם ולקיים את התקנות.

בעתירה נכתב כי הדרישה היא להורות לרשות שדות התעופה לא לבצע כל פעולה לצורך קידום ומימוש מכרז פומבי להתקשרות בחוזה לביצוע עבודות להרחבת מתחם המזון בטרמינל 3 בנמל התעופה בן־גוריון, ומכרז פומבי להתקשרות בחוזה לביצוע עבודות להרחבת המבנה הקרקעי של טרמינל 3 בנתב"ג לכיוון מער. בכלל זאת, הדרישה היא להורות להאריך את המועד להגשת הצעות במכרזים, להימנע מלפתוח את מעטפות המכרזים ולהימנע מלהכריז על זוכה במכרזים. זאת עד לשינוי המכרזים ולהחלת תקנות חובת המכרזים (העדפת תוצרת הארץ).

בעתירה נכתב כי רשות שדות התעופה היא גוף ציבורי שממומן על ידי משלמי המיסים, וככזה היא מחויבת על פי תקנות העדפת תוצרת הארץ להעניק תעדוף ברור במכרזים לעסקים ישראליים.

בהתאחדות מוסיפים כי מעבר להיבט החוקי, לנוכח המלחמה המתמשכת יצאה קריאה ממשלתית וציבורית ברורה לתעדף עסקים ישראליים על פני ספקים ויבואנים ממדינות זרות, כדי לחזק את הכלכלה הישראלית בעת משבר - קריאה שנראה כי ברשות שדות התעופה מעדיפים להתעלם ממנה.

"פרשנות יצירתית"

מרשות שדות התעופה נמסר בתגובה: "הרשות לא טענה בשום שלב כי תקנות העדפת תוצרת הארץ אינן חלות עליה – טענה שכזו מופיעה, ככל הנראה, רק בפרשנות מוטעית של התאחדות התעשיינים.
ככלל, העדפת תוצרת הארץ קיימת במכרזי טובין, כשהרשות מקפידה לפעול בהתאם – וכך גם נעשה בפועל. במקרה זה לא מדובר במכרז לרכישת טובין אלא במכרז לעבודות בנייה – תחום שבו לא קיימת אפשרות מעשית, להחיל העדפה שכזו ובהתאם גם אין חובה חוקית. על כן טענת התאחדות התעשיינים לא רלוונטית.
בנוסף, דרישות העתירה עומדות בסתירה לאמנות בינלאומיות עליהן חתומה מדינת ישראל. הרשות תמשיך לקדם במרץ את הפרויקטים השונים לרווחת ציבור הנוסעים."

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר