המסחר בבורסה בתל אביב הסתיים היום (ראשון) במפולת או "מיני מפולת" או כל שם אחר, אבל כל זה נגרם בגלל חוסר הוודאות הפוליטי בישראל. לא המלחמה, לא איומים חדשים, לא החטופים אלא ממשלת ישראל, היא ולא אחרת גרמה לטלטלה הזו בשווקים.
ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים אומר היום כי "הסיכונים הפוליטיים מורידים מהפרק הפחתת ריבית כרגע, אבל קצב ההתפתחויות הוא מהיר, ודברים יכולים להשתנות במחצית השנייה של השנה. הצמיחה ברבעון הראשון צפויה להערכתנו להיות נמוכה. הצריכה הפרטית המקומית מתמתנת, הן בשל העלאות המסים והן בשל הנסיעות לחו"ל. יצוא הסחורות גם הוא במגמת ירידה. ההשקעות בבינוי צפויות לרשום גידול חד בפעילות.
"גורמים אלו יכנסו למערכת השיקולים בשלב מאוחר יותר של השנה, בעוד שכרגע מדיניות הריבית עדיין ממוקדת בייצוב השווקים ווידוא שהאינפלציה חוזרת לרדת. השווקים עדיין מגלמים שתי הפחתות ריבית עד סוף השנה".
בהר מוסיף כי "אי-הוודאות הפוליטית משחקת כרגע תפקיד משמעותי בשווקים, היא מרתיעה את המשקיעים המקומיים והגלובליים, וכנראה מונעת שיפור בדירוג האשראי של ישראל, שיכול היה להגיע לאור השינויים הגיאופוליטיים באזור והעברת התקציב".
המסחר בשוק המט"ח התאפיין בשבוע שעבר בלחץ גדול על הדולר וזה היה מפתיע מאוד שכן שני אקזיטים גדולים היו אמורים לפעול בכיוון הנגדי למה שקרה בפועל. בהר אומר "שבוע של אקזיטים גדולים בהייטק הישראלי, ובכל זאת השקל נחלש סביב התחדשות הלחימה והכוונה להדיח את ראש השב"כ והיועמ"שית. חברת וויז, המספקת שירותי אבטחה לשרתים גדולים, נמכרה לגוגל בעסקת מזומן בשווי 32 מיליארד דולר. האקזיט הגדול ביותר של חברה ישראלית.
"באותו שבוע חברה ישראלית נוספת, נקסט אינשורנס נמכרה ב-2.6 מיליארד דולר לחברת הביטוח ERGO. בשבוע רגיל הידיעות האלו היו כנראה מפעילות לחץ לייסוף השקל, מה עוד שכמחצית מבעלי המניות בוויז הם ישראלים, שישלמו מיסים וימירו לפחות חלק מהכסף לשקלים. ההתפתחויות הפוליטיות האפילו על חדשות אלו, ובעיקר חשש של המשקיעים ממשבר חוקתי בתרחיש בו בג"ץ בולם את הדחת ראש השב"כ. השקל נחלש בשבוע החולף בכאחוז מול סל המטבעות וב-4.4% מתחילת החודש". הוא מסיים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו