אם אנחנו רוצים לקבל מושג כלשהו על הפעילות הכלכלית של משקי הבית כדאי לקרוא את הנתונים הבקאים שמפרסם היום (חמישי) בנק ישראל. מנתוני הבנק המרכזי עולה כי בשנת 2024 הסתכם היקף החוב הכולל של משקי הבית בישראל ב-845 מיליארד שקל. בסך הכל הגדילו משקי הבית את היקף החוב הכולל שלהם ב-52 מיליארד שקל נטו, וזה המון.
בנק ישראל פילח את מבנה החוב וקצת יותר מ-70% מהחוב הזה של משקי הבית הוא חוב על המשכנתאות אולם העלייה שנשרמה השנה בחובות של משקי הבית חצתה את גבול המשכנתא והיא כוללת גם הלוואות שנלקחו ל"צריכה פרטית". בסך הכל הגדילו משקי הבית את החובות שלהם בשנת 2024 ב-7% וזה המון.
אם אנחנו מסתכלים על הצד השני של המטבע הרי שהוא תיק הנכסים הפיננסיים של הציבור והוא עלה יפה מאוד ב-2024. בסך הכל גדלו הנכסים הפיננסיים של הציבור ב-813 מיליארד שקל והציבור מחזיק כעת נכסים פיננסיים בהיקף כספי כולל של 6.2 טריליון שקל.
עכשיו צריך לזכור שכשאנחנו מדברים על תיק נכסים פיננסיים אנחנו מכניסים לחישוב גם את הפנסיות של האנשים ולכן זה לא שמשקי הבית כל-כך עשירים אלא שבסך הכל החיסכון הכולל בישראל הוא משביע רצון.
אחד הנתונים המעניינים מדבר על היקף המזומנים ופקדונות העו"ש שיש לציבור וכאן אנחנו מגלים שבסך הכל הציבור מחזיק במזומן ובפקדונות הבנקאיים 2.2 טריליון שקל, סכום ענק שחלקו לא נושא ריבית וחלקו האחר נושא ריבית נמוכה יחסית.
החלק המעודד בסיפור הזה הוא שהציבור הקטין את רכיב הפקדונות תיק ההשקעות שלו והעביר כסף לקרנות הנאמנות וחלקו עבר אף להשקעה במניות בישראל ובחו"ל. בסך הכל החזיקו הישראלין מניות בישראל בהיקף כספי כולל של 861 מיליארד שקל ומניות בחו"ל בהיקף של 1.25 טריליון שקל וזה נתון חשוב כדי שהכסף של משקי הבית יצמח במעלה הדרך, גם אם הסיכון גבוה יותר והתנודתיות גדולה יותר.
כך או אחרת, מה שניתן להבין מנתוני בנק ישראל שאנשים ממשיכים לקחת הלוואות בקצב גבוה והחובות של משקי הבית הולכים גדלים. במקביל, גם הנכסים הפיננסיים שלהם הולכים וגדלים וזה בסך הכל תהליך חיובי שעובר על הכלכלה הישראלית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו