בנק ישראל פרסם היום (ג') את דוח היציבות הפיננסית שבוחן את ההתפתחות הכלכלית בישראל וזאת בתקופה בה ישראל נמצאת במלחמה בעצימות משתנה ובחזיתות שונות. אחד הדברים שבחן בנק ישראל הוא הרווחיות של הבנקים וכאן, בניגוד לתחושת הבטן של הציבור, הנתונים מראים כי הרווחיות של המערכת אינה גבוהה ביחס למקובל בעולם המפותח.
"בישראל ביחס למדינות המפותחות העלייה בשיעור ההכנסות מריבית נטו לא הייתה יוצאת דופן. העלייה בהכנסות מריבית נטו התרחשה על רקע גידול הן בפיקדונות בבנקים והן בתיק האשראי לציבור של הבנקים, כאשר דווקא הגידול בפיקדונות היה מהיר יותר מהגידול באשראי, 52% ו- 42% בהתאמה. חשוב לציין, כי
תשלומי הריבית על האשראי של הציבור רגישים יותר לשינויים בסביבת הריבית בהשוואה לריבית על הפיקדונות. במגזר העסקי שיעור ההלוואות הניתנות בריבית משתנה לא צמודה עומד לאורך השנים על בין 60% מהאשראי לעסקים גדולים ל- 80% ומעלה לעסקים בינוניים וקטנים.
"באשראי לדיור, משקל המשכנתאות בריבית משתנה נמוך יותר בהשוואה לאשראי העסקי, בין היתר עקב מגבלות רגולטוריות שהתקיימו בעשור האחרון. בפרט, רק כ- 40% מיתרת המשכנתאות הינה בריבית לא צמודה משתנה אשר מושפעת בעיקר מהשינויים בריבית המוניטרית. מנגד, באשראי לדיור שיעור גבוה של
אשראי שצמוד למדד (בין 50% ל-30%). העלייה בסביבת הריבית המוניטרית והאינפלציה, אם כך, התבטאה באופן מהיר ומיידי בעלייה בהכנסות הריבית מאשראי, אולם בצד הפיקדונות, לציבור לקח זמן להסיט את הכספים שהחזיק בעו"ש לעבר פיקדונות נושאי ריבית. היקף הפיקדונות לזמן קצוב צמח מהר יותר מסך הפיקדונות החל מ- 2019 , ב- 88% במצטבר" כותבים בבנק ישראל.
אם כן, כשבנק ישראל בוחן האם המערכת הבנקאית נמצאת ברווחיות עודפת על פני המערכת הבנקאית ברחבי העולם, הרי שמתגלה תמונה כזו: הרווחיות דומה מאוד למה שמקובל בעולם וזה אומר שבתקופות בהן האינפלציה גבוהה והריבית גבוהה (כמו המצב בו ישראל נמצאת כבר שנתיים) הרי שהאשראי צמוד המדד והאשראי שנושא ריבית משתנה, מניב למערכת הכנסות גבוהות יותר. מנגד, בנושא הפקדונות לוקח זמן לציבור להעביר כסף מיתרות זכות בעו"ש לפיקדון בבנק ולכן יש עיכוב בצד ההוצאות של המערכת הבנקאית בכל הנוגע לריבית שהיא משלמת על כסף נזיל שיש ללקוחות.
נתון נוסף שבנק ישראל מעלה בדוח והוא מהווה הסבר נוסף לרווחיות הגבוהה של המערכת הבנקאית בישראל, מלמד על כך שהבנקים מתייעלים, סוגרים סניפים לא רווחיים מצמצמים את מצבת כוח האדם שלהם וגם השכר בבנקים נמצא בתהליך ריסון כבר לא מעט שנים. אז אם מתכללים את האירוע הרי שלפחות לפי בנק ישראל שהוא גורם אובייקטיבי, הרי ששילוב של ריבית גבוהה, אינפלציה גבוהה וריסון בהוצאות השכר, מניב רווחיות גבוהה של הבנקים וזה חשוב כשמנסים להבין את רווחיות המערכת הבנקאית בישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו