יתרות המט"ח של ישראל גדלו בחודש ינואר בכ-1.5 מיליארד דולר והם הסתכמו בקצת יותר מ-216 מיליארד דולר. במונחים של תוצר מהוות יתרות המטח"ח של ישראל 41.4% תוצר. בבנק ישראל מסבירים את העלייה ביתרות המט"ח ברווחים שהשיג הבנק בהיקף של 2.2 מיליארד דולר שקוזזו בהוצאה של כ-700 מיליון דולר של הממשלה בחו"ל.
נציין כי יתרות המט"ח של ישראל שנחשבות לגבוהות, היוו כרית ביטחון משמעותית בשנה וחצי האחרונות וזאת בשל העובדה שיתרות גבוהות כאלה איפשרו לבנק ישראל לשמור על נזילות מט"חית כשפרצה המלחמה. יתרות המט"ח הגבוהות גם זכו לשבחים מחברות דירוג האשראי שציינו כי יתרות בסדר גודל כזה, במלחמה כמו שעברה על ישראל מאפשרות לבנק ישראל לשמור על היציבות הכלכלית.
נזכיר כי במשך שנים ביקרו בשוק ההון את בנק ישראל על כך שהוא מחזיק ביתרות מט"ח גבוהות כל כך ואינו עושה שימוש מספיק ביתרות האלה כדי לווסת שערי חליפין אולם נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, סירב לעשות שימוש כזה ביתרות מטבע החוץ ושמר על כך שהיתרות הלאה ישמשו את ישראל לאספקת נזילות לשווקים. הא ותו לא.
מאחר ויתרות המט"ח של ישראל גדלו למימדים גבוהים מידי היה חשש כי הן יישחקו לאורך הזמן וכאן נגיד בנק ישראל קיבל שתי החלטות אמיצות: האחת הייתה להוציא חלק מיתרות המט"ח לניהול שיניב תשואות, וההחלטה השניה הייתה להותיר את ניהול ההשקעות הזה בתוך בנק ישראל במחלקה ייעודית וזאת במקום החלטה קלה יותר והיא להוציא את הכסף לניהול בבתי ההשקעות.
ההחלטה של ירון מתגלה מאז שהחלה המלחמה כהחלטה נכונה הן במישור גובה יתרות המט"ח שזקוקה להן ישראל והן לדרך הניהול של היתרות האלה וכאן אנחנו רואים איך למרות המלחמה ולמרות שבאופן תיאורטי היינו מניחים שיתרות המט"ח יקטנו בגלל רכישות של מערכת הביטחון בחו"ל - היתרות האלה הולכות וגדלות וזה נתון חשוב מאוד לכלכלה הישראלית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו