מדד דצמבר 2024 ירד בשיעור של 0.3% ובכך הביא את האינפלציה בשנת המלחמה הקשה לשיעור של 3.2% - נמוך משנצפה תחילה. לפי התחזיות המעודכנות של בנק ישראל שפורסמו בשבוע שעבר, בחטיבת המחקר צפו כי האינפלציה ב-2024 תסתכם ב-3.4%, לעומת צפי ל-3.8% רק לפני חודשים אחדים.
מנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי שוק הנדל"ן חוזר לרתוח - וזה אומר שמחירי שכר הדירה למי שחידש חוזה באותה הדירה עלו ב-2.6% ומי שחתם על חוזה חדש לגמרי, המחיר עבורו עלה ב-4%. באשר למחירי הדירות למכירה עולה כי בחודש דצמבר חזרו מחירי הנדל"ן לטפס כשמחיר דירה עלה ב-0.6% וזה אומר שמחירי הדירות עלו בקצב שנתי של כמעט 8%.
עליות המחירים הגבוהות ביותר נרמשו בתל אביב שם עלו הדירות ב-1.2%, באזורי ירושלים, הצפון והמרכז עלו מחירי הדירות ב-0.4% ואילו בדרום עלו המחירים 0.2%.
בינואר המדד צפוי להיות גבוה בשל עליית המע"מ ב-1% ל-18%, התייקרות החשמל ב-3.5%, עליית מחיר המים ב-2% והתייקרות הארנונה ב-5.3% ובערים אחדות אף בעשרות אחוזים. זאת בנוסף להתייקרויות של מאות מוצרי מזון וטואלטיקה, שמשקלם בסל הצריכה המשפחתי גבוה במיוחד.
רק בהמשך השנה צפויה האינפלציה בישראל להתכנס לתוך תחום היעד ולאפשר לבנק ישראל להתחיל בהפחתות ריבית, כנראה הפחתה אחת עד שתיים בלבד ב-2025, לאחר שברוב המדינות המפותחות בעולם הריבית כבר הופחתה בשנה האחרונה 4-3 פעמים, וברובן צפויות הפחתות ריבית נוספות.
"קיבלנו היום מדד נמוך מהצפי ובסופו של דבר אנחנו מסיימים את השנה עם קצב שנתי של 3.2% מעל הטווח של בנק ישראל", אמר יוטב קוסטיקה, מנכ"ל ומנהל השקעות ראשי במור קרנות נאמנות. "אבל המגמה היורדת היא בשורה חיובית למי שמצפה לראות הורדות ריבית ב-2025. המדד הפתיע כלפי מטה, אבל שני המדדים הקרובים של ינואר ובפברואר יהיו מדדים גבוהים בגלל העלאות המיסים, ולכן נראה נקודתית את האינפלציה עולה ל-4%".
עוד אמר כי ממרץ נראה את האינפלציה יורדת משמעותית והורדת הריבית תתקרב. "בנק ישראל יהיה זהיר ולא ימהר להוריד את הריבית. צריך להכניס את הסכם לשחרור החטופים שיכול לתת תמיכה נוספת לשקל מול סל המטבעות. בסופו של דבר אנחנו צפויים לראות את אגרות החוב הצמודות נחלשות ומנגד אגרות החוב השקליות מרוויחות יחד עם שוק המניות המקומי, שממשיך בתנופה שלו. זו בסך הכל בשורה טובה שמקרבת אותנו להורדת ריבית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו