חדשות רעות לישראל: טורקיה מקדמת הקמה של צינור גז מהמפרץ לאירופה, דרך סוריה

טורקיה וקטאר מנסות להחיות מיזם קודם שנגנז בשל המלחמה בסוריה - צינור שיתחיל במפרץ, יעבור בסעודיה וירדן, דרך סוריה אל טורקיה ומשם לאירופה • המיזם הזה, אם יצא לפועל, בעייתי עבור ישראל שכן הוא יקטין את האטרקטיביות שלה במסלול האנרגיה והסחורות מהמפרץ והמזרח לאירופה

צינור גז (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

טורקיה מקדמת הקמה של צינור גז מהמפרץ לאירופה דרך סוריה, צינור האמור להכניס לה ולקטאר בעיקר, מאות מיליארדי דולרים. לטורקיה וארדואן מגוון אינטרסים בסוריה, הנשלטת כעת על ידי בני חסותו מהארגונים האיסלמיסטים ש -'חיאת תחריר אלשאם' בראשם. הכחדת הכוח הצבאי של הכורדים במזרח המדינה הוא אחד מהעיקריים שבהם, וכאן ארדואן דוחק בכוחות של הממשלה החדשה להמשיך בקרבות מול המיליציות של הכורדים תוך ביצוע מעשי טבח והתעללות מחרידים. נשוב לכך בהמשך.

ארדואן ואל־ת'אני, צילום: EPA

האינטרס הכלכלי של טורקיה חשוב לא פחות, והמיקוד הוא באנרגיה, וליתר דיוק, האפשרות להקמת צינור גז מקטאר והמפרץ לאירופה. רוב מדינות האיחוד האירופי צמצמו עד הפסיקו לחלוטין את יבוא הגז מרוסיה בעקבות פלישתה לאוקראינה. כיום, נורבגיה מספקת כ 30% מתצרוכת הגז לאיחוד. רוסיה, שהייתה הספקית העיקרית, עדיין מעבירה 15% מהתצרוכת למדינות במזרח אירופה. ארצות הברית הגדילה את הנתח שלה מ-5% ליותר מ-15%, וקטאר, המעבירה בין 5 ל-10 אחוזים מתצרוכת הגז האירופית. קטאר מחזיקה ברבע מעתודות שדות הגז המוכחים הגדולים בעולם, ומבקשת להגדיל ומהר את היצוא לאירופה. מדוע מהר? כי באירופה מתכננים לעמוד ביעד אפס שימוש באנרגיה ממקורות פוסיליים (נפט וגז טבעי) עד 2050.

נשיא טורקיה ארדואן, נשיא רוסיה פוטין ונשיא אוקראינה זלנסקי, צילום: איי.פי, איי.אף.פי

בשנים האחרונות נעשו כמה ניסיונות לקדם צינורות גז מהמפרץ הערבי העשיר בשדות גז לאירופה. גם ישראל הייתה מעורבת, הן בצינור גז מקומי מהשדות במזרח הים תיכון ליוון ואיטליה והן בצינור מהמפרץ דרך סעודיה לישראל במסגרת "המסדרון הכלכלי הודו – מזה"ת – אירופה" (IMEC) .

קטאר ניסתה לקדם תוואי אחר, דרך עיראק לטורקיה, אבל הוא נגנז בשל אי היציבות בעיראק. כעת, כך לפי מקורות אמריקנים העוקבים אחר ההתפתחויות בנושא, טורקיה וקטאר מנסות להחיות מיזם קודם שנגנז בשל המלחמה בסוריה - צינור שיתחיל במפרץ, יעבור בסעודיה וירדן, דרך סוריה אל טורקיה ומשם לאירופה. חלק מהצינור הזה כבר קיים למעשה בתוואי מצריים ירדן והגבול הסורי. נקודה מעניינת, הצינור הקיים מחובר גם לישראל בקו המכונה "הצינור המזרחי", המעביר גז ממאגר לוויתן לתחנות הכוח של ירדן.

מאגר לוויתן, צילום: אלברטוס

עלות ההקמה של כלל הפרויקט מוערכת בכ-15-20 מיליארד דולר על פני כעשור. סוגיית המימון מעניינת, כי קטאר עצמה יכולה לעמוד בכך ללא בעיה, אבל מסיבותיה מעדיפה להישאר מאחור. הממשל הסורי החדש, כך אומרים המקורות, פנה לסעודיה בבקשה שתשתתף בפרויקט ההקמה, וכך תוכל גם למכור ממאגרי הגז שלה לאירופה. חלק מהגז אמור לספק ולו חלק מצרכי האנרגיה של המדינות שבדרך, ירדן, סוריה ולבנון. שתי האחרונות היו תלויות עד כה ביבוא נפט איראני שכעת נעצר כמעט כליל.  עוד שותפה פוטנציאלית למיזם היא סין, שמדיניותה היא להיות מעורבת במיזמי ענק כאלה בכל העולם לרבות המזה"ת.

שדה נפט באיראן, צילום: אי.פי

המיזם הזה, אם יצא לפועל, בעייתי עבור ישראל שכן הוא יקטין את האטרקטיביות שלה במסלול האנרגיה והסחורות מהמפרץ והמזרח לאירופה. האמירויות וסעודיה, אם ישתתפו במיזם, עשויות להפנות לשם את המיקוד המסחרי שלהן במקום דרך ישראל. לא ברור כיצד תגיב ארצות הברית של טראמפ להקמה של צינור כזה, אבל המדיניות המסתמנת של הממשל החדש-ישן היא להגדיל את יצוא הגז האמריקני לאירופה והצינור החדש עשוי לפגוע במדיניות הזו. בנוסף, לקטאר נכון לעכשיו אין הרבה סובלנות בקרב טראמפ והסובבים אותו, ברקע תמיכתה בטרור ובתנועת האחים המוסלמים, המערערת את היציבות במזה"ת.

בינתיים, מתחת לרדאר התקשורתי העולמי ממשיכים כוחות הממשלה החדשה בסיוע ישיר של צבא טורקיה להילחם בכוחות הכורדים המאוחדים (SDF) במזרח סוריה. הכורדים ובני ברית אחרים הקימו מעין אוטונומיה על כ 30% משטח סוריה, בתמיכת ארצות הברית ועוד ממדינות המערב. אוטונומיית  "מערב כורדיסטאן" 'רוג'אווה', אך ארדואן רואה בהם בני ברית של המחתרת הכורדית-טורקית ה-PKK וזה שימש לו תירוץ לתקוף בלי אבחנה כפרים ועיירות כורדים במזרח סוריה, ולגרום להרוגים ופצועים אזרחיים רבים.

כוחות כורדים בסוריה, צילום: רויטרס

למרות הפסקת אש זמנית שהוסדרה בתיווך אמריקני בגזרת מונביג' בצפון סוריה, ממשיכים כוחות הממשלה האיסלמיסטים בקרבות, תוך שהם מבצעים זוועות ומתעללים הן באזרחים והן בחיילים וחיילות של המיליציות הכורדיות. תמונות וסרטוני זוועה של גופות חיילות כורדיות עירומות רצות ברשתות החברתיות, אבל בתקשורת העולמית כמעט שאין למלחמה הזו איזכור.

ריפר היפון, עיתונאי וסופר כורדי החי בגרמניה אומר ל"ישראל היום" כי טורקיה מנצלת את היעדר תשומת לב העולמית ואת תקופת הדמדומים של החלפת הממשל בוושינגטון ופועלת לחסל את האוטונומיה הכורדית, המונה כ-2 מיליון נפש, תוך ביצוע פשעי מלחמה מתועדים. מנהיג הכוחות הכורדיים, מזלום עבדי, הציע לכונן "אזורים נקיים מנשק" לאורך חלק מהגבול בין סוריה לטורקיה. לדבריו, הוא יהיה מוכן גם לאחד את הכוחות הכורדיים עם הצבא הסורי החדש, לכשיקום. הוא מוסיף כי יש נסיונות להידברות עם נציגי הממשל החדש בדמשק, אך טורקיה מטרפדת זאת ומעלילה על הכורדים כי איראן מסייעת להם.

טראמפ, צילום: רויטרס

וישראל? ארדואן דרש בימים האחרונים מישראל להסיג את כוחותיה מהשטחים שתפסה בתוך סוריה, לרבות החרמון. צעד המעיד על תחושת ביטחון לאור המגמה הפייסנית של העולם המערבי כלפי הממשל החדש. שר החוץ גדעון סער אמנם מזהיר מהממשל הזה, המבוסס על ארגוני אסלאם סוני קיצוני, והוא קורא לעולם לסייע לכורדים, אבל גם אצלנו ממתינים כנראה לבעל הבית החדש בבית הלבן ולמדיניותו. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר