שלל יתרונות וגם לא מעט דאגות: בדרך לעולם כלכלי ללא מזומן?

סביר להניח שהעתיד יביא איתו מערכת היברידית, שבה אמצעי תשלום דיגיטליים ישלטו, אך עדיין יישמר מקום למזומן עבור מי שזקוק לכך • האתגר העיקרי יהיה למצוא את האיזון הנכון

כסף מזומן. צילום: ללא

כלכלה ללא מזומן מתייחסת למערכת כלכלית שבה הכסף הפיזי (שטרות ומטבעות) כמעט שאינו בשימוש, ומרבית העסקאות מתבצעות באמצעים דיגיטליים. במערכת כזו, אנשים ועסקים משתמשים בכרטיסי אשראי, אפליקציות תשלום דיגיטליות, העברות בנקאיות ואמצעי תשלום אחרים מבוססי טכנולוגיה לצורך קנייה ומכירה של מוצרים ושירותים. בכלכלה כזו נדרשות תשתיות דיגיטליות מתקדמות והגנה על פרטיות המשתמשים. תשלומים דיגיטליים משאירים עקבות שניתן בעזרתן לבצע מעקב אחר פעילות פיננסית, ומתאפשר בין השאר גילוי הונאות.

יש כמה יתרונות לכלכלה ללא מזומן. ראשית, היא מגבירה את היעילות הכלכלית בכך שהיא מקילה על ביצוע עסקאות מהירות ומיידיות. אין צורך לספור מזומן או להתעסק עם עודף, מה שמפחית טעויות וחוסך זמן. יש נוחות בניהול הפיננסי כאשר קל יותר לעקוב אחר הוצאות והכנסות באופן דיגיטלי - מה שמסייע בתכנון מעקב וביצוע תקציב משפחתי. נוסף על כך, היא יכולה להפחית את הכלכלה השחורה ולהגביר את יכולת הממשלות לפקח על פעילות כלכלית.

עם זאת, כלכלה ללא מזומן מעוררת גם אתגרים. היא עלולה להחמיר את חוסר השוויון החברתי עבור אוכלוסיות שאין להן גישה לשירותים פיננסיים דיגיטליים, כמו מבוגרים או אנשים באזורים כפריים ובמדינות מתפתחות. כמו כן, קיימת תלות גדולה יותר במערכות טכנולוגיות שיכולות להיות פגיעות לפריצות סייבר ולתקלות טכניות.

בסופו של דבר סביר להניח שהעתיד יביא איתו מערכת היברידית, שבה אמצעי תשלום דיגיטליים ישלטו, אך עדיין יישמר מקום למזומן עבור מי שזקוק לכך. האתגר העיקרי יהיה למצוא את האיזון הנכון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר