נורת אזהרה: סכום של כ־100 מיליון שקלים קוצץ מתוכנית רב־שנתית לשיפור הבריאות בחברה הערבית ולצמצום חוסר השוויון, ומומחים מתריעים שהדבר יפגע בטיפול במחלות כרוניות ובמחלות גנטיות באוכלוסייה זו.
מדובר בתוכנית מקיפה בהיקף של 650 מיליון שקלים, שנועדה לטפל בבעיות הבריאות בחברה הערבית כמו סוכרת והשמנה, עישון ומחלות ריאה, מניעת תחלואה ואיתור מוקדם, שנות החיים הראשונות, בריאות האישה ובריאות הנפש. במסגרת התוכנית אף הוקמו יחידות בריאות ב־21 רשויות מקומיות ערביות.
התוכנית תוקצבה לשנים 2022-2026, ולפיה 350 מיליון שקלים יועברו ממשרד האוצר ו־300 מיליון שקלים יועברו ממשרד הבריאות. מדוח שהוכן במרכז המחקר של הכנסת עבור ועדת הבריאות עולה כי עד כה לא הועברו לתוכנית 54.1 מיליון שקלים. זאת עוד לפני הקיצוץ הרוחבי בשיעור של 15% - כ־52 מיליון שקלים - בתקציבי התוכניות הממשלתיות לקידום הבריאות באוכלוסייה הערבית בשנים 2024-2026.
ממשרד הבריאות נמסר לחוקרי מרכז המחקר של הכנסת: "הקיצוץ עלול לפגוע באיכות החיים ובשנות החיים הבריאות של האוכלוסייה הערבית, ובתוך כך להביא לדחייה בהקמה ובשדרוג של שירותי בריאות חדשים ביישובים ערביים, כתוצאה מצמצום מבחן התמיכה הייעודי לאוכלוסייה זו.
"הקיצוץ יוביל גם לפגיעה ביכולת לקדם את תוכנית הגנטיקה ותכנון המשפחה, כולל העלאת המודעות למחלות גנטיות והסברה בנושא תכנון משפחות; וכן לפגיעה בשירותי בריאות הנפש והחוסן, בייחוד בקרב תושבי היישובים הדרוזיים והצ'רקסיים והכפרים הבלתי מוכרים בנגב, שחווים פגיעה עקב מלחמת חרבות ברזל".
שלל סיבות לדאגה
עוד נמסר כי הקיצוץ עלול להשליך על פעילותן של 21 יחידות הבריאות שהוקמו ביישובים הערביים השונים, שתפקידן העיקרי הוא להוביל את נושא הבריאות במערך השלטון המקומי. השלכה מדאיגה נוספת של צמצום המסגרת התקציבית היא פגיעה ביכולת להרחיב את שעות הפעילות של קופות החולים ביישובים הערביים, באוכלוסיות המוחלשות ביותר בחברה הערבית, וכן באמון האוכלוסייה במשרד הבריאות.
פרופ' בשארה בשאראת, יו"ר החברה לקידום בריאות האוכלוסייה הערבית בהסתדרות הרפואית בישראל, מזהיר: "בגלל התחלואה הכרונית הגבוהה בקרב האוכלוסייה הערבית, עלויות האשפוז גבוהות ביחס לאוכלוסייה היהודית, ולכן יש חשיבות רבה להשקעת תקציבים במניעה ובצמצום פערים. צמצום בתוכניות אלה עלול להוביל בסופו של דבר לתוצאה הפוכה, של הגדלת ההוצאה הציבורית על בריאות".
במשרד האוצר, לעומת זאת, סבורים: "הקיצוץ לא צפוי להשפיע על המרכיבים שבליבת התוכנית - הרחבת תשתיות ושיפור השירות שקופות החולים מספקות ביישובי החברה הערבית. הקיצוץ לא צפוי להשפיע באופן מהותי על עיקרי התוכנית, שצפויה לממש את יעדיה גם לאחר הקיצוץ".
"התקציב לא הועבר"
ח"כ אחמד טיבי מסר בתגובה: "לקיצוץ הרוחבי של 15% מהתקציב שמיועד לתוכניות החומש שרובן מיועדות לחברה הערבית, ובפרט לקיצוץ בתוכנית הבריאות של החברה הערבית, יהיו השפעות הרסניות. לפי הדוח, כבר בשנים 2022-2023, עוד לפני ההחלטה על הקיצוץ, לא הועבר ממשרד הבריאות וממשרד האוצר כל התקציב שהיה צריך לעבור לחברה הערבית.
"הקיצוץ הזה יוביל לפגיעה גם באיכות החיים וגם באורך החיים של האוכלוסייה הערבית, ובעיקר - הוא יביא לדחייה של הקמת שירותי בריאות ביישובים הערביים, למשל בתוכניות גנטיקה ותכנון המשפחה, העלאת המודעות למחלות גנטיות, שירותי בריאות הנפש והחוסן. הקיצוץ הזה מסכן את הפעילות של 21 יחידות הבריאות שהוקמו במיוחד ביישובים הערביים, שעושות עבודה חשובה ביותר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו