פרופ' ליאו ליידרמן: "גם במלחמה ישראל היא כלכלה עמידה - תחזית הדירוג לא תירד"

פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, שולח מסר מרגיע גם במצב הכאוטי הנוכחי: "אנו מדינה עם חוסן כלכלי ופיננסי" • וחוזה כי חברות הדירוג לא ימהרו להוריד את אופק דירוג האשראי: "יעדיפו להמתין עד התבהרות המצב"

 צילום ארכיון: אי.אף.פי ,
צילום ארכיון: אי.אף.פי

רוחות הרגעה: פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים ומבכירי הפרופסורים באוניברסיטת ת"א ומי שהיה מועמד מוביל לתפקיד נגיד בנק ישראל בעבר, שולח מסר מרגיע בכל הנוגע להשלכות הכלכליות של המלחמה.

פרופ' ליאו ליידרמן,

בראיון בלעדי ל"ישראל היום", ליידרמן אומר כי כלכלת ישראל עמידה גם במצב מלחמתי, חוזה כי חברות הדירוג לא ימהרו להוריד את אופק הדירוג ובטח שלא את הדירוג עצמו. ובאשר לנפילות בבורסה ליידרמן אומר כי "הניסיון בעולם ובישראל מצביע על כך שזעזועים גדולים בלתי צפויים עלולים ליצור "תגובת יתר" או "overshooting" בשווקים הפיננסיים".

מה דעתך על ההשלכות הכלכליות של המלחמה בעזה?
"קודם כל, ולפני ההתמקדות בנושא הכלכלי, אני מבקש להדגיש שבימים קשים אלה של מלחמה, ליבנו צריך להיות עם משפחות הלוחמים, הנפגעים והשבויים. אני מאמין בעוצמה האנושית, הטכנולוגית והצבאית של צה"ל ומערכת הביטחון וביכולת שלהם לנצח. עם ישראל ידוע בכושר העמידה שלו, בייחוד בימי מבחן ואין ספק שגם הפעם יוכיח לכידות ועמידות וייתן גיבוי לצבא".

ובכל זאת, כאיש מאקרו, כיצד אתה רואה את המשק הישראלי במצב החדש?
"מוקדם עדיין להעריך בצורה רצינית את מלוא ההשפעות הכלכליות של המלחמה. אנחנו לא יודעים כיצד תתפתח הלחימה, האם היא תהיה כרוכה בפעילות קרקעית, האם המלחמה תתמקד רק בגזרה הדרומית, וכדומה. אנו כן יודעים שמחיר ונטל המלחמה יהיו תלויים מאד באורכה. ככל שמצב הלחימה יימשך זמן רב יותר, העלויות ילכו יעלו, אפילו בצורה לא לינארית".

הדולר מתחזק מול השקל, אילוסטרציה, צילום: GettyImages


מה הנושאים הכלכליים שצריכים להיות במרכז הדיון על מה שצפוי במשק?
"ראשית, ברור שהממשלה תצטרך לפתוח את תקציב 2023-2024 על מנת להתאים אותו לצורכי הביטחון החדשים של המשק. על פי ניסיון העבר, צפוי גידול בהוצאות הביטחון ובהוצאות השיקום. אמנם ניתן יהיה לממן חלק מהגידול בהוצאות ע"י קיצוץ בחלק מהסעיפים האחרים, אך לא נופתע אם תהיה עלייה משמעותית בגרעון התקציבי.

בהחלט מותר למדינה במצב של מלחמה להגדיל את הגרעון באופן זמני. חשוב לזכור גם שארה"ב צפויה לתמוך בערוצים שונים ומגוונים בהתמודדות הממשלה ומערכת הביטחון עם המצב החדש".

מה עוד?
"המלחמה עלולה להיות מלווה בפיחות משמעותי של השקל, עלייה בציפיות לאינפלציה והאטה מסוימת של הפעילות והצמיחה הכלכלית. מלחמה ממושכת בוודאי תפגע בצריכה הפרטית, שהיא מנוע מרכזי לפעילות המשקית. כאמור, מוקדם להעריך בצורה כמותית את ההשפעות הנ"ל, כולל בנוגע להחלטות הריבית של בנק ישראל. נצטרך גם להמתין ולראות האם המלחמה משנה את תוכניות הממשלה לרפורמה במערכת המשפט".

האם צפוי מיתון? או משבר?
"אנו מאמינים שגם במלחמה ישראל היא כלכלה עמידה. מצב מאזן התשלומים, יתרות המט"ח הגבוהות, יחס החוב הציבורי לתוצר הנמוך, דרוג האשראי הגבוה של המשק, התמיכה מארה"ב והאמינות הגבוהה של בנק ישראל בעיני משקיעים בארץ ובעולם - כל אלה צפויים לסייע למשק בהתמודדות עם המצב החדש, ללא גלישה למיתון או משבר".  

הבורסה בתל אביב, צילום: יהושע יוסף

האם אתה לא מודאג מהירידות החדות בבורסה בת"א ומהאפשרות של פיחות חד בשקל עם פתיחת המסחר במט"ח מחר?
"הניסיון בעולם ובישראל מצביע על כך שזעזועים גדולים בלתי צפויים עלולים ליצור 'תגובת יתר' או 'overshooting' בשווקים הפיננסיים. התנודות בבורסה היום מתרחשות תחת היקפי מסחר נמוכים מאוד, וייתכן שבחלקן הן תגובות יותר רגשיות ממחושבות. הניסיון גם מצביע על אפיזודות שונות בעבר בהן משקיעים שפעלו באופן אימפולסיבי בטווח הקצר הצטערו על כך מאוחר יותר. כמובן שאני לא ממליץ לעשות הכללות.

כל משקיע ומשק בית צריך לפעול על פי שיקוליו, כולל גישתו לאי-ודאות וסיכון. חשוב לזכור שוב, ישראל היא כלכלה חזקה ועמידה גם במצב מלחמה".

לבסוף, מה דעתך תהיה ההחלטה של חברת הדרוג מודיס' בישיבה שלה ביום שישי הקרוב לגבי דירוג האשראי של ישראל?
"לעניות דעתי, יהיה זה רק סביר, הגיוני ומוצדק שחברת מודיס', ומדרגי האשראי האחרים, ישאירו את הדירוג של ישראל ללא שינוי. זאת, עד להתבהרות המצב בכל הנושאים שהוזכרו לעיל. גם חברות הדירוג יודעות שישראל היא מדינה עם חוסן כלכלי ופיננסי ולכן אני לא רואה כרגע הצדקה לכך שהן ימהרו עם החלטה על שינוי הדרוג של ישראל".

""יחכו לראות מה יהיה". סוכנות דירוג האשראי מודי'ס, צילום: רויטרס

גם אופק הדירוג?
"הצפי שלי: ללא שינוי. הם יעדיפו להמתין".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר