ח"כ ביטן על המשך החקיקה: "אנחנו מתכונים להיות בעניין, לרכך את הכל"

שורה של התבטאויות כלכליות בכנס יועצי המשכנתאות • עוד אמר יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת כי "נכון לעכשיו אנחנו במסלול לא בריא" • יאיר אבידן, המפקח היוצא על הבנקים: "הורדת הדרוג מביעה חוסר אמון, חוסר ודאות, והיציאה ממצב של הורדת דרוג, יכולה לקחת שנים ארוכות"

ביטן בוועדה (ארכיון). צילום: אורן בן חקון

שורה של בכירים השתתפו היום (ראשון) בכנס התאחדות יועצי המשכנתאות - ביניהם יו"ר וועדת הכלכלה דוד ביטן (ליכוד) והמפקח היוצא על הבנקים, יאיר אבידן. השניים התייחסו לנושאים הכלכליים שעומדים במוקד השיחה הציבורית. את הדברים אמרו לכתבת הכלכלית של "ישראל היום", סוניה גורודיסקי.

ביטן התייחס לצורך לרכך את הרפורמה ולהגיע להסכמות על מנת לבלום את הסחרור שנקלע אליו המשק.

"קודם כל דרוג האשראי יכול להשתנות. אם האיומים וההשלכות של הרפורמה יגיעו למימוש, לכן לחצתי בעבר, לרכך את הרפורמה, ולהגיע לפשרה. באמת בשלב הראשון עצרנו את זה, עברנו לשיחות בבית הנשיא, לצערי זה התפוצץ, והגענו חזרה לאותו מסלול. הפעם אנחנו מתכונים להיות בעניין, לרכך את הכל", אמר ביטן.

ח"כ ביטן בכנס יועצי המשכנתאות // התאחדות יועצי המשכנתאות

על הסיכוי להגיע לפשרה אמר - "חייבים. זה לטובת המדינה. אין לנו ברירה".

"נכון לעכשיו אנחנו במסלול לא בריא, ההייטק, זה הקטר של המדינה היום, 38 אחוז מההכנסות במיסים, זה הייטק, אסור לנו שההייטק ייפגע, הם גם עשו טעויות בכך שגרמו בעצמם לירידה בהשקעות, יש להם חלק בזה, הסברתי להם את זה, גם הם צריכים להוריד הילוך, ולכן אנחנו צריכים לשנות אוירה, ונעשה את זה".

"הם מעלים לנו כרטיס צהוב"

"אני בהחלט מודאג, אני חושב שצריכים להסתכל על מספר נושאים. לשומרי סף יש חשיבות גבוהה, אני הייתי שומר סף פעמיים בחיי לכן אני מבין מה המשמעות של שומרי הסף. פגיעה בשומרי הסף, היא פגיעה במשילות שיוצרת חוסר אמון. זה חלקלק, ומסוכן", אמר יאיר אבידן, המפקח היוצא על הבנקים, על הצעדים שמקדמת הממשלה ונתפסים כפוגעים בעצמאות שומרי הסף.

"מציע לכולנו לקחת בשיא הרצינות את העמדות של הגורמים הכלליים -  הם מעלים לנו כרטיס צהוב, או אדום ,וכרגע, עצם הפוטנציאל של פגיעה באופק או בדירוג, הוא מאוד מורכב. הפגיעה הכלכלית כבר כאן", הוסיף.

יאיר אבידן, המפקח על הבנקים, צילום: אורן בן חקון

בתשובה לשאלה על מצב ההחזר החודשי של משקי ואפשרות שאלה יקלעו לקשיים, אמר אבידן כי שיעורי כשל החזר החובות בישראל אינם גבוהים. "המשכנתא זה המוצר האחרון בו נכשלים", אמר.

על רקע זה אמר כי אפשרות של הורדת דירוג אשראי לישראל - יכולה להיות בעייתית. "ככל שהדירוג פחות טוב - זה מעלה את ההסתברות שנחיה בסביבת ריבית ואינפלציה גבוהות יותר וזה פוגע בכל האזרחים", אמר והוסיף כי "הורדת הדרוג מביעה חוסר אמון, חוסר ודאות, והיציאה ממצב של הורדת דרוג, יכולה לקחת שנים ארוכות".  

על גלגול ריבית בנק ישראל ללקוחות הבנקים אמר כי "כרגע, רק מדינה אחת מגלגלת ריבית בשיעור יותר גבוה, זה אוסטרליה. אנחנו מדליית הכסף", והוסיף כי על אף ש"רשות התחרות העלתה את הדגל הזה", הוא מתנגד להתערבות בחקיקה.

לבסוף עמד אבידן על הצורך בהעמקת האוריינות הפיננסית בקרב האזרחים. "זה כשלון ברמת מדינה, בעיניים שלי, זו צריכה להיות משימה ברמת מדינה. חינוך פיננסי, וכישורי חיים, שמלווים אותנו מההתבגרות, עד שמסיימים את המשמרת שלנו על כדור הארץ, לכן זו צריכה להיות משימה, שהאוצר ומשרד החינוך צריכים לקחת בידיים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר