מדינה בוערת, משק בכאוס: יו"ר ההסתדרות ארנון בר דוד הודיע הבוקר (שני) על השבתה כללית במשק הישראלי והכריז כי מדובר בשביתה היסטורית. במקביל, יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס הודיע על הצטרפות לשביתה. נוסף על כך, בפעם הראשונה מקום המדינה, המגזר העסקי הצטרף לשביתת ההסתדרות והשלטון המקומי.
אז מי נכלל בשביתה?
טרם יצאה הודעה מסודרת מטעם ההסתדרות הכוללת את הגופים השובתים. עם זאת, המשמעות של שביתה כללית במשק היא השבתה של כמעט כל עובדי ההסתדרות - משרדי הממשלה והחברות הממשלתיות, עיריות ורשויות מקומיות, חברות תחבורה ציבורית, הבנקים, חברות הביטוח, רשות שדות התעופה, נמלים, רכבת, דואר ישראל, חברת החשמל, חברות סלולר, בתי חולים ממשלתיים (שיעבדו במתכונת חירום), קופות חולים ועוד. ההסתדרות הכללית פרסמה רשימה מלאה של הגופים השובתים. בנוסף, האוניברסיטאות, המכללות ושאר המוסדות להשכלה גבוהה הודיעו אמש על השבתה ללא הגבלת זמן.
כך למשל, נמל חיפה, המוגדר כחברה ממשלתית, כבר הודיע על השבתה. יו"ר ועד עובדי רשות שדות התעופה כבר הודיע על ביטול ההמראות עד להודעה חדשה. אם לא די בכך, רפא"ל, התעשייה האווירית, התעשייה הצבאית, הקריה למחקר גרעיני - כל אלה לא יפעלו. גם איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים הודיע כי החל מרגע זה מושבתים כל השירותים החברתיים בישראל. גם דואר ישראל הודיע על הצטרפותו לשביתה. למעשה, כרגע נראה שרק התחבורה הציבורית צפויה לחרוג מהשביתה.
עשרות ראשי רשויות פתחו בשביתת רעב עד שיוכרז על עצירת החקיקה | יוני ריקנר
גם חברת החשמל עוברת למתכונת חירום. חברת החשמל הודיעה הבוקר על סגירת מרכזי קבלת קהל. מוקדי השירות 103 ותיקון הפסקות חשמל יעברו לטיפול במתכונת חירום בלבד. "החברה מייחלת לאיחוי הקרע והשבת האחווה והערבות ההדדית, בין כל תושבי המדינה", לשון הודעת נציגות העובדים.
השבתת השלטון המקומי - מה זה אומר?
כל השירותים המוניציפליים ייפסקו והעובדים של הרשויות המקומיות ישבתו. משמעות הדבר היא שהעיריות לא יספקו שירותי תברואה, פינוי אשפה, קבלת קהל, סייעות בגני העירייה ושירותי אבטחה. בין היתר, גני העירייה יושבתו כיוון שלא תהיינה סייעות. הליכים להם הרשויות המקומיות נדרשת לספק אישור לא יתבצעו. זאת ועוד, לא יוענקו דו"חות על ידי פקחי הסיור העירוני. בתל אביב כל שירותי העירייה ייפסקו לחלוטין עד להודעה חדשה.
מי השובתים במגזר העסקי?
חלק גדול מהמגזר העסקי לא יפעל החל מהיום ועד להודעה חדשה – מדובר בחנויות, קניונים, מסעדות, בנקים, בתי קולנוע, חברות הייטק ועוד. ברשימת הקניונים הגדולים בישראל שכבר הודיעו על ההשבתה נכללים קניוני עופר, דיזנגוף סנטר, קניוני עזריאלי, ביג ו-G סיטי הודיעו שישבתו היום החל משעות הצהריים. תאגידים גדולים כגון "פלייטיקה", "iDigital", "ישראכארט", "סלקום", "פרטנר", "תנובה" ו"שטראוס" הודיעו כי לא יפחיתו ממכסת ימי החופשה לעובדים אשר יבחרו לשבות. גם חברת TERMINAL X הודיעה כי תעצור את פעילות אתר האינטרנט ושהיא מצטרפת להשבתה במשק הישראלי.
גם חברת "שופרסל" פרסמה הודעה בשעות הצהריים: "כעסק חיוני המספק מזון, מוצרי צריכה ותרופות לכלל תושבי מדינת ישראל הן בשגרה והן בחירום, כל סניפי הרשת ושירותי האונליין פועלים באופן מלא. אנחנו מאפשרים לעובדי המטה לצאת ולהביע סולידריות. הדבר יחשב ליום עבודה בתשלום".
היוזמה להשבתת המסעדות היא נקודתית, אלא ששי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות אמר ל"ישראל היום" כי הוא צופה את הגברת המחאה: "שלושת החודשים האחרונים פגעו בכלכלה, בתיירות וברקמת החיים של כלל הציבור בישראל. המסעדנים חשים זאת היטב בפעילות העסקית שירדה באופן דרסטי. בנימין נתניהו - עצור מייד את הטירוף".
מנכל ביג, חי גאליס, הודיע לעובדי ביג ולשוכרים על השתתפות מרכזי ביג בשביתת ההסתדרות וסגירת כלל המרכזים החל משעה 12:00. בהודעתו ביקש גאליס לסגור חניונים, לסגור חנויות ולאפשר כניסת לקוחות רק לחנויות הפארם והמרכולים. גם דנה עזריאלי, יו"ר קבוצת עזריאלי, הודיעה על הצטרפות למחאה: "אסור לנו לעמוד מנגד כשישראל בוערת. אנו כראשי המשק מצטרפים למאמצי ההסתדרות ומודיעים על סגירת הקניונים היום החל משעה 12:00. יש לעצור את החקיקה שקורעת ומפלגת את העם. כולנו עם אחד".
הראל ויזל, בעלים ומנכ"ל קבוצת פוקס ומוביל פורום העסקים הודיע כי כל חנויות הרשת ננעלות עד לעצירה של החקיקה: "לאחר שבועות ארוכים שבהם פעלתי, יחד עם חברים יקרים במגזר העסקי, עבור מדינת ישראל - הגיע רגע האמת, ואנחנו מצטרפים לשביתה הגדולה בתולדות ישראל. כאשר החקיקה תיעצר, נסייע לשקם את האחדות במדינת ישראל". אופיר שריד, מנכ"ל מליסרון הודיע כי קניוני עופר מצטרפים לשביתה של ההסתדרות וקוראים לשוכרים בקניונים לסגור את החנויות. עם זאת, השירותים החיוניים יישארו פתוחים לקהל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו