עשרות כלכלנים, אנשי הייטק ובכירים לשעבר שיגרו הערב (חמישי) מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ובו קראו לו לחזור מקידום הרפורמה במתכונתה הנוכחית ולעצור כל תהליך המיועד לחוקק לפיה. במקביל, החתומים על המכתב קראו לממשלה להיכנס לתהליך הידברות ופרסמו גם הצעת פשרה. המכתב פורסם לראשונה בערוץ 12.
"אנו מוטרדים מאוד מההצעות לרפורמה במערכת המשפט בישראל. בעוד אנו סבורים כי יש צורך בשינויים ושיפורים במערכת המשפט בישראל, אנו מאמינים כי ההצעות שהציג שר המשפטים יריב לוין מהוות איום על מערכת האיזונים והבלמים ולכן איום על הדמוקרטיה במדינת ישראל. אנו גם מאמינים, על סמך מאות שיחות עם משקיעים וחברות בין-לאומיות, כי השינויים שהציע השר לוין יגרמו נזק בלתי הפיך לחברה, לכלכלה ולביטחון של מדינת ישראל, כמו גם למעמדה הבינלאומית.
"לכן, אנו קוראים לממשלת ישראל לחזור בה מקידום הרפורמה במתכונתה הנוכחית ולעצור כל תהליך המיועד לחוקק לפיה. אנו קוראים לממשלה להיכנס לתהליך סדור של עבודה משותפת עם ראשי האופוזיציה ונשיאת בית המשפט העליון לבניית תוכנית קונצנזוס לרפורמה במערכת המשפט כדי ליצור דמוקרטיה יציבה יותר", נכתב בפנייה לראש הממשלה.
החתומים על המכתב הציעו 10 עקרונות, לפיהם יש לקדם, לתפיסתם, את הרפורמה במערכת המשפט:
1.
חקיקת חוק יסוד: מגילת העצמאות
2.
השלמת מגילת זכויות האדם.
3.
חקיקת חוק יסוד: החקיקה, על פיו חוקי היסוד יתקבלו ברוב של 80 חברי כנסת, אותם ניתן יהיה לבטל או לשנות ברוב של 80 חברי כנסת. הכנסת תוכל לשוב ולחוקק חוקים שנפסלו ברוב של 80 חברי כנסת.
4.
פסילת חוקים המנוגדים לחוקי יסוד תיעשה בבית המשפט העליון בלבד, בהרכב של 11 שופטים לפחות ובהחלטה של 3/2 מההרכב.
5.
הקמת בית משפט לערעורים מעל לבית המשפט המחוזי.
6.
הרכב הועדה לבחירת שופטים : בכל הנוגע לבחירת שופטים לבתי משפט שלום ומחוזי - ישמר הרוב לשיקול דעת המקצועי. בכל הנוגע לבחירת שופטים לבית המשפט העליון: גם אם תורחב הועדה - ישמר האיזון בה ולא יהיה רוב לאף רשות ואף צד - מה שיחייב הסכמות בין הרשויות השונות.
7.
הסדרה בחוק של מעמד היועץ המשפטי לממשלה וסמכויותיו.
8.
הקלה מסוימת בתנאי הפסקת הכהונה של יועצים משפטיים במשרדי הממשלה.
9.
תחולתם של כל השינויים - מהכנסת הבאה.
10.
שיפור מערכת המשפט לטובת אזרחי המדינה: יקוצרו ההליכים הפליליים והאזרחיים ויוספו שופטים לבתי המשפט השלום והמחוזיים על מנת להתמודד עם העומס הקיים במערכת השפיטה.
מארגני המחאה נגד הרפורמה המשפטית: "נשבית את המשק ביום שני ונעלה לירושלים" // צילום: משה בן שמחון
על המכתב חתומים: אלן פלד, אדם פישר, נחמיה פרס, שלמה דברת, אודי רקנטי, צבי לימון, פרופ' צבי אקשטיין, ירום אריאב, קרן טרנר, עו"ד דן שמגר, פרופ יוגין קנדל, יוני חפץ, יובל וולמן, רן עוז, דב מורן, עו"ד ברי לבנפלד, עו"ד יעקב בן-שיתרית, הרב מנחם בומבך, אבי חסון, תומר בר זאב, רו"ח דורון סדן, שאול זינגר, גיגי לוי, יואל חשין, עו"ד אברהם וול, הרב שאול פרבר, רונה שגב, הראל בית-און, רותי שמחה, עו"ד ענת נשיץ, אייב פינקלשטיין, אסף חורש, רו"ח יורם טיץ, יואב שלוש, סיוון שמרי דהן, שירה אטינג, חמוטל מרידור, מיכל צור, רון גורא, אייל גורא, אירית קהן, יואב יזהר פרטו, יזהר ארמוני, זיו קופ, אופיר עזורי, אורן קניאל, עוז אלון, מיכל גבע, יורם יעקובי, גאי ימין, טל ברנוח, ליאור סיימון, דפנה קנטור, קובי סמבורסקי, אהרון מנקובסקי, שחר צפריר, צחי הילל, עדי יראל, איתי הראל, אורית גורן, גל חולדאי, מודי רוזן וזאב בינמן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו