כפי שפורסם ב"ישראל היום": באוצר החלו לקדם מהלכים להקפאת תעריף החשמל

לפי הצו שפרסם משרד האוצר, המס על הפחם יופחת מ-105.40 שקל לטון לשקל לטון - מה שיגרום להפחתה של כ-2% מתעריף החשמל • הפסד הכנסות המדינה ממסים בשל צו זה צפוי לעמוד על 440 מיליון שקלים חדשים • בצו מוצע כי ביטול המס יהיה בתוקף עד סוף שנת 2023

חברת החשמל
חברת החשמל, צילום: יהושע יוסף

משרד האוצר פרסם היום (שלישי) להערות הציבור צו המפחית את מס הבלו החל על פחם, וזאת על מנת למתן חלקית את עליית תעריף החשמל. לפי הצו, המס על הפחם יופחת מ-105.40 שקל לטון ל-1 שקל לטון - מה שיגרום להפחתה של כ-2% מתעריף החשמל.

נזכיר כי החל מ-1 ינואר עלה תעריף החשמל ב8.2%, כך שחתימת שר האוצר על צו זה תוביל לכך שהעלייה תתמתן לכ-6.2%. עם זאת, גורמים המעורים בנושא אמרו ל"ישראל היום" כי ישנם צעדים נוספים שנשקלים כדי למתן עוד יותר או בכלל לבטל את העלייה של תעריף החשמל.

נתניהו עם שר האוצר סמוטריץ', שר הכלכלה ניר ברקת, פרופ׳ אבי שמחון, צילום: דוברות הליכוד

בצו מוצע כי ביטול המס יהיה בתוקף עד סוף שנת 2023. הפסד הכנסות המדינה ממסים בשל צו זה צפוי לעמוד על 440 מיליון שקלים חדשים. כזכור, נתניהו הבטיח להקפיא את תעריף החשמל, המים והארנונה ובשבוע שעבר כינס לראשונה את "הקבינט הכלכלי", שבו השתתפו השר סמוטריץ', היועץ הכלכלי של נתניהו פרופ' אבי שמחון, ורמ״ט שר האוצר שריה דמסקי ושר הכלכלה ניר ברקת.

כפי שפורסם ב"ישראל היום", בדיון הוחלט להקפיא את עליית תעריפים של מחוללי האינפלציה במלואם או באופן חלקי עוד לפני הגשת התקציב, וזאת כחלק מהצעדים המיידיים להפחתת יוקר המחייה אשר תוצג בקרוב.

כזכור, בתחילת החודש נכנסו לתוקף כמה התייקרויות אשר משפיעות על הוצאות משקי הבית והמגזר העסקי: תעריף החשמל ב־8.2%, של תעריף המים ב־3.5%, של תעריף הארנונה ב־1.4% ושל הדלק ב־9 אג' לליטר. זאת, בנוסף על התייקרויות מוצרי המזון, הניקיון והטואלטיקה, ובעבור חלק מהציבור גם שכר הדירה. כמו כן, בשבוע שעבר העלה נגיד בנק ישראל את הריבית במשק לרמתה הגבוהה מאז 2008 - 3.75%. העלייה בהחזר החודשי של תשלומי המשכנתאות מצטרפת.

חשבון חשמל, צילום: יהושע יוסף

נשיא התאחדות התעשיינים ויו״ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד״ר רון תומר, מסר כי "מדובר בצעד בכיוון הנכון אשר ימתן את העלייה בתעריפי החשמל. צעד זה מצטרף להחלטת רשות החשמל לאמץ באופן חלקי את הצעת התאחדות התעשיינים לפריסת העלויות העודפות, באופן שמנע עלייה נוספת של 5.2% בתעריפי החשמל (החלטת הרשות להעלאה תעריפית של 8.2% במקום 13.4%). ניתן למנוע את כל עליות המחירים, וכעת נמשיך לפעול על מנת לעצור לחלוטין את העלייה בתעריפי החשמל. כפי שהצגנו לרשות החשמל ניתן לבצע זאת על ידי פריסה רחבה יותר של העלויות העודפות".

בתוך כך, מוקדם יותר היום, שר האוצר החל לקדם את ביטול המס על כלים חד פעמיים ופרסם להערות הציבור טיוטת צו המבטל בהוראת שעה, עד סוף שנת 2023, את המס המוטל על כלים חד פעמיים, וזאת בציפייה שביטול המס יוזיל את מחירם של המוצרים לצרכן. כזכור, החל מנובמבר 2021 מוטל מס קניה בשיעור של 11 שקל לק"ג על כלי פלסטיק ו- 3.3 שקל לק"ג על כלים חד- פעמיים מנייר המכילים פלסטיק. נזכיר כי ביום כניסתו לתפקיד לפני כשבוע וחצי הודיע שר האוצר על החלטתו ראשונה - ביטול המס על החד פעמי וביטול המס על שתייה ממותקת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר