משקי הבית בצרות: הגידול בעלויות אחזקת הרכב דוחף להגברת השימוש בצ'קים במוסך

בשלושת הרבעונים הראשונים של 2024, נרשמה עלייה של 6.26% בעלות אחזקת רכב משפחתי בעל הנעת בנזין, כך עולה מנתוני 'חשב רכב'.

רכישת רכב , בינה מלאכותית ע״י אלקטרו
רכישת רכב. צילום: בינה מלאכותית ע״י אלקטרו

בשיתוף מנורה ERN

ההתייקרות, הנובעת מעליית מחירי הרכבים, הביטוח והטיפולים השוטפים, מחמירה את מצוקת משקי הבית הנאבקים במגבלות מסגרת האשראי. לצד זאת, נתוני חברת מנורה ERN מראים כי חלה עלייה משמעותית בהיקף התשלומים באמצעות צ'קים למוסכים – אינדיקציה מובהקת למאבקם של רבים לשמור על איזון פיננסי בתוך סבך ההוצאות המאמירות.

עלות אחזקה לק"מ לרכב משפחתי בעל הנעת בנזין עלתה בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2024 ב-6.26%. כך עולה מנתוני חברת 'חשב רכב'. הסיבות לכך? עלייה במחירי הרכבים, כמו גם ברכיב הביטוח, לצד המשך ההתייקרות של עלות הטיפולים השוטפים במוסך. על פי הנתונים, ברבעון האחרון של שנת 2023 הסתכמה עלות האחזקה החודשית ב-2,874 שקלים, ואילו ברבעון השלישי של השנה הנוכחית – הסכום המצרפי זינק ל-3,068 שקלים, או אם תרצו – 2.45 שקלים לכל קילומטר של רכב משומש בן כשלוש שנים, הגומע מדי שנה כ-15 אלף קילומטר.

ההתייקרות האמורה, שמתווספת לשורה ארוכה של מוצרים או שירותים שמחירם נסק, הופכת את ההתמודדות של משקי הבית עם מגבלות מסגרת האשראי שניתנת על ידי הבנקים וחברות כרטיסי האשראי למורכבת ומאתגרת במיוחד. אינדיקציה ברורה לקושי עימו הם מתמודדים ניתן לקבל גם מנתוני מחלקת המחקר של מנורה ERN שמעניקה לבתי עסק שירות המהווה אלטרנטיבה מעולה להקדמת תשלומי צ'קים לצד ההתחייבות פירעונם באמצעות שירות צ'ק פלוס.

על פי הנתונים, הסכום הממוצע של עסקה ששולמה בצ'ק למוסך עמד ב-11 החודשים האחרונים של השנה הנוכחית על 15,029 שקלים, בעוד שבתקופה המקבילה אשתקד הסכום עמד על 14,325 שקלים – נתון שמשקף עלייה בשיעור של כ-5%. הקושי הגובר לעמוד במסגרות האשראי שהוכתבו על ידי הבנק או חברות כרטיסי האשראי נוגע בכולנו. עלייה בשכיחות תשלום באמצעות צ'קים מלמדת גם על הקושי של משקי הבית לעמוד במסגרת האשראי. הסיבה לנכונות הגוברת מצד מוסכים לקבל צ'קים – ההכרה בירידה בכושר הפירעון של הציבור בישראל שמביא לגידול בצורך באשראי זמין, לצד קיומן של מערכות סליקה מתקדמות שמספקות הגנה על מקבל ההמחאה.

רכישה באמצעות צ'קים למוסכים, צילום: בינה מלאכותית ע״י אלקטרו

"המחירים עלו. חלקי החילוף התייקרו ואין לנו מה לעשות עם זה. בשנתיים האחרונות יש עלייה עקבית במחיר של טיפול 'קטן', שמסתכמת ב-13% בדגמים מובילים", מציין יבואן חלפים גדול. "בטיפולים הגדולים המחירים עלו עוד יותר. אני מדבר איתך על 15% בקלות בלא מעט דגמים". את האצבע המאשימה הוא מפנה לכיוון הח'ותים: "החלקים מגיעים מסין באמצעות מכולות שעלויות ההובלה שלהן זינקו וזמני ההובלה שלהם התארכו בשבועות".

ואכן, משיחות שקיימנו עם עמילי מכס עולה כי הובלת מכולה מסין לישראל התייקרה בהדרגה בארבעת החודשים האחרונים, מכ-2,000 דולר לגבהים של 4,000 דולר ואף יותר. גורם אחר בענף עימו שוחחנו מצייר תמונת מצב מורכבת יותר: "עד שהתאוששנו מהמכה הקודמת, נוחתת עלינו מכה חדשה. בהתחלה הגיעה הקורונה, שפגעה גם בייצור של חלקי החילוף וגם בשילוח. אחריו הגיעה מלחמת רוסיה–אוקראינה שהשפיעה על שרשראות האספקה, ועכשיו יש לנו את הח'ותים על הראש".

לא מעט בעלי מוסכים עימם שוחחנו מספרים כי הזינוק בעלויות לצרכנים לצד חוסר הוודאות התזרימית הקיימת בצל המלחמה גורם לצרכנים לדחייה של הכניסה למוסך. "זו יכולה להיות צרה גדולה – הרכב לא מקבל את הטיפול בזמן ועלולות להתעורר בעיות שהטיפול בהן יעלה לבעל הרכב פי 3". אחד מהם מספר, לדוגמה, על בעל רכב מסוג שברולט קרוז שהתמהמה עם טיפול ולא החליף שמן בזמן: "זה רכב טוב, אבל מאוד רגיש להחלפת שמן בזמן. הוא נסע עוד 5,000 קילומטרים ומצא את עצמו באמצע כביש 5 עם מנוע שהגיע לכשל מוחלט".

ומה טומן לנו העתיד הקרוב? כיצד יושפעו מחירי החלפים ועלות אחזקת הרכב כתוצאה מהמצב הביטחוני? "עלות השילוח הנוכחית גבוהה ומתמחרת את הסיכון ובעיקר את הארכת המסלול, אבל אם הזירה מול איראן תתחם אף יותר, צריך לקחת בחשבון כי חברות שילוח רבות יחדלו זמנית מלהגיע לישראל, ואלו שכן – יקפיצו את המחיר במאות אחוזים", מסכם הכלכלן דוד ינאי.

בשיתוף מנורה ERN

כדאי להכיר