שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

דברים טובים מחכים לכם בנגב הצפוני

בעונה זאת של השנה, כשהצבע האדום של הכלניות מתחלף בצהוב של מרבדי חיטה וחמניות, שווה לבקר בחבל הבשור

צילום: לירון אלמוג // פאוזיניו דה קג'ו במסעדת מידס. לחמניות קטנות ומטריפות ,
צילום: לירון אלמוג // פאוזיניו דה קג'ו במסעדת מידס. לחמניות קטנות ומטריפות

נכנסתי לחווה והתחלתי לצעוד פנימה. לאט לאט ראיתי ערב רב של צווארים ארוכים מתקדם לעברי ומביט בי בסקרנות. המראה הסוריאליסטי הזה, מאות ראשים שמגיעים להביט באורחת הבלתי קרואה בעיניים גדולות וסקרניות היה מרשים מאוד. לפתע אחד מהם, יען שחור כנף וגדול מראה, פרץ בריקוד, מניע את ראשו מצד לצד ומשמיע קולות למרחוק. כפי שניחשתם, זה היה ריקוד חיזור מצחיק במיוחד. ברוכים הבאים לחוות היענים "אל היען" שבחבל הבשור.

הפעם אנחנו יוצאים לטיול קטן וקסום בצפון הנגב, ממערב לבאר שבע, בואכה חבל הבשור. החבל נקרא כך מכיוון שהוא חוצה את אפיקו של נחל הבשור - הגדול בנחלי הארץ הנשפכים לים התיכון. זהו חבל מושך ביותר עבורנו המטיילים, בשל נופו המרשים של הנחל, המקשר בין המדבר לים, וגם בגלל האתרים ההיסטוריים שנמצאים בו. 

אצל רבים נקשר שמו של החבל בפסטיבל "דרום אדום", על מרבדי הכלניות שלו. בעונה זו של השנה מתחלף כל האדום־אדום של הכלניות והפרגים בצהוב בוהק ואת פני המבקרים באזור יקבלו מרבדי חיטה זהובים ושדות שלמים של חמניות חייכניות. לכבוד העונה הנוכחית, שמזג האוויר שלה נעים לטיולים, ייחנך בחבל לראשונה פסטיבל חדש, שינסה לשלב בין החקלאות המקומית למטעמי האזור - פסטיבל האוכל החקלאי הראשון בצפון הנגב, "מהשדה לצלחת" (ראו מסגרת).

חוץ מזה, אם אתם כבר באזור, חובה לבקר בפארק אשכול, נווה מדבר יפהפה ובו שפע מדשאות רחבות, מעיינות חמים, גשר חבלים באורך 80 מטרים מעל הנחל, מגוון מתקני שעשועים ואטרקציות וכן בריכות שכשוך מקסימות ונקיות שהילדים יסרבו להתנתק מהן. 

יש במקום גם מתחם קמפינג מאובזר ואפילו מגורונים - חדרי אירוח בסיסיים מאוד, ממוזגים, עם מקלחות, ובמחיר סביר. פתרון נפלא למי שמתעצל קצת להקים אוהל! 

יען כי ימלוך

אני חוזרת ל"אל היען", חוות בודדים שהקימו באהבה צופיה ומייק ון חרבנברוק, לפני יותר משלושים שנה. אני יושבת עם צופיה ולא מאמינה למראה עיניי: היענים מביטים בנו ועוקבים אחרי כל צעד של לירון הצלמת. מדי פעם הם משמיעים קול, כאילו ברצונם להשתתף בשיחה המרתקת. צופיה מספרת לי שמייק, אגרונום במקצועו, הגיע מהולנד כדי לעבוד עבור אברהם יפה, שייסד את רשות הטבע והגנים. היא ומייק הכירו והתאהבו בחי בר יטבתה, למרות 14 השנים המפרידות ביניהם. כשמייק קיבל הצעה לעבוד בדרום אפריקה, הצטרפה אליו צופיה בשמחה. בדרום אפריקה החל מייק לעבוד בחוות יענים, שבעליה היהודי "הדביק אותנו בחלום שלו, להקים חוות יענים בישראל", אומרת צופיה. "באותה תקופה היה אסור להוציא ביצי יען מדרום אפריקה, אז נאלצנו להבריח אותן", היא ממשיכה ומספרת איך הבריחו השניים מהמדינה 40 ביצי יען פוריות. "הביצים החלו לבקוע במהלך הטיסה ובעוד ציוצים עולים מכל עבר, התחלנו להגות את מבנה החווה ומה עצם אנחנו רוצים לעשות. חזרנו עם 12 אפרוחי יען מתוקים. ממש משפחה", היא אומרת וצוחקת. 

החווה היתה סגורה למבקרים ורק לפני כשנה פתחו אותה לתיירים, ואתם, גדולים כקטנים, מוזמנים לבקר כאן, להתארח לסיור מודרך והקטנים יוזמנו לסדנת יצירה והאכלה, להביט בריקוד החיזור, בבקיעת ביצים ועוד ועוד. חובה לבקש להביט בבית המשפחה שבנוי מקרונות רכבת וכמובן לשבת לאכול ממטעמי בית הקפה הקסום שבמקום, מול נוף היענים, על ראשם המזדקר והסקרן. 

שף לאכול

רודד עטיה כבר רגיל לשאלה בנוגע למקור שמו. "רודד הוא נחל ליד אילת. אבי שירת באזור במלחמת יום הכיפורים והשם הזה נחרת בזיכרונו", הוא אומר ומחייך. תוך כדי שיחה הוא ניגש לטאבון הפרנה (טאבון גחלים צפון־אפריקני)

שבחצר ביתו הטובלת בירוק, פותח את המכסה, ושולף צלעות עגל ועוף שלם שהדיפו ניחוח נפלא. כאוהבת בשר אמיתית לא יכולתי לעמוד בפני ריח הבשר ומייד התיישבתי לטעום מהתקרובת שהגיש עטיה בביתו המקסים, שבו בנה כל דלת וכל שולחן בעצמו. 

עטיה מעיד על עצמו שהוא אוהב אוכל אמיתי מילדות ושאת הצלייה בפרנה למד מסבתו, שהגיעה למושב שרשרת מג'רבה שבתוניסיה. לבשל הוא למד בתדמור, לאחר מכן למד תזונה ופתח מסעדה איטלקית ששרדה בהצלחה תשע שנים. הוא מעיד על עצמו שסגנון הבישול שלו נע על התפר שבין גורמה לכפרי ומשלב בין המאכלים של פעם לבין הטרנדים של המטבח העכשווי. הוא מבקש לציין שחשוב לו להשתמש בחומרי גלם משובחים וטריים בעלי ערך תזונתי גבוה, שחלקם אף מגיע מגינת הירק שלו. אתם תוזמנו להגיע לארוחה בתיאום מראש או לאחת הסדנאות המתקיימות בביתו המקסים. ואל תשכחו לאכול ולטעום מהכל, מדובר בתענוג אמיתי. 

ואם כבר אוכל, ועוד בשר, חובה להגיע לאכול שוב ושוב במסעדה הברזילאית מידס במושב ברור חיל. אין מה לעשות, כמי שנשואה לברזילאי, שמורה אצלי פינה חמה למטבח הזה ולאנשים הנפלאים האלה. נתן גלקוביץ', הבעלים, מקבל אותנו כהרגלו בחיוך רחב, ומייד מגיש לנו קאיפיריניה נהדרת ומתוקה. אנחנו יושבים בחצר המסעדה החמימה, והשקט כאן מניח לנו להירגע ולנהל שיחה מרתקת. אני כמעט מתחילה לדמוע כשמגישים לנו פאוזיניו דה קג'ו, לחמניות גבינה קטנות מקמח טפיוקה, שמייד מזכירות לי את חמותי המקסימה. כאן הן מוגשות באותו הטעם ובאותו מרקם נימוח היישר מהתנור. ויש גם פטריות ממולאות בכל טוב ובסוד אחד קטן שיגרמו לכם לרצות לרקוד סמבה, וכל זה עוד בלי שכתבתי על הסטייקים. חגיגה של מקום שיעלה לכל מי שטייל בברזיל, וגם למי שעדיין לא, הרבה זיכרונות טובים. 

ירקות או לא להיות

את הסיור המהנה הזה החלטתי לסיים בחוות שקד שבמושב נתיב העשרה - חוות ירקות שבה תוכלו לשוטט להנאתכם בחממה שבה גדלים בשורות־שורות מיני עשבי תיבול, מיני חסה וירקות שונים. אפשר לקטוף ולטעום מכל הבא ליד ולשתף את הילדים בחוויה הראשונית הזו, של קטיף ירק, שכן הם רגילים לראות אותו מנותק מהקשרו ונח על צלחתם. 

במקום מתקיימת פעילות חקלאית מקסימה לילדים - זריעת גן ירק, הכנת עציץ במבוק והכנת חמוצים - לצד פעילות לכל המשפחה כגון קטיף עצמי של ירקות והכנת פיצה בטאבון. הכניסה לחווה בתשלום סמלי ויש לשלם גם עבור הפעילויות שעושים לפי בחירה. 

יש כאן גם מזנון שבו לצד הגלידות והשתייה נמכרת תוצרת המושב - דבש, עוגיות גרנולה, עציצים ותבלינים. הסיורים בחווה מתאימים לכל גיל. המבוגרים יוכלו לשמוע על טכניקות חקלאיות חדשניות, וכמובן על ההיסטוריה המיוחדת של מושב נתיב העשרה שהוקם בשנת 1973 בחבל ימית שבסיני. כשפונה החבל ב־1982, נהרס המושב והוקם מחדש במקומו הנוכחי. נהדר לסיים את טיולנו במקום כה ציוני וחקלאי, אז בואו לבקר - גם במסגרת הפסטיבל וגם מחוצה לו!

yaell@israelhayom.co.il

משוך בגזר

חדש חדש: פסטיבל "מהשדה לצלחת" 

הנגב הצפוני הוא אחד מאזורי החקלאות הגדולים בארץ, ונופי השדות שילוו את נסיעתכם בחבל יספרו את סיפורו. מרבית הירקות שאתם אוכלים מגיעים מכאן - הגזר, תפוחי האדמה, השום, העגבניות, החיטה ועוד. לצד הגידולים יש כאן גם מחלבות בוטיק, שמייצרות גבינות עיזים ובקר משובחות, מבחר בשלנים מקומיים ואתרים המציעים סיורים חקלאיים ופעילות קטיף. 

פסטיבל האוכל החקלאי "מהשדה לצלחת", שיתקיים באזור לראשונה, בסופי השבוע מ־31.5 ועד 8.6, יאפשר לכם ליהנות מכל אלה. תוכלו לבוא ולטעום את הירקות הטריים שאך נקטפו ולהשתתף בארוחת טעימות אצל חקלאי המקום, בסיורים חקלאיים, בסדנאות שף, בסיורי במחלבות, בארוחות גבינות ועוד.

*   *   *

איך, כמה ולמה

פסטיבל "מהשדה לצלחת"

פסטיבל האוכל החקלאי הראשון בצפון הנגב יתקיים בשני סופי שבוע, מ־31.5 ועד 8.6. כל הפרטים באתר תיירות חבל הבשור: www.habsor.co.il

אל היען

החווה נמצאת על כביש 241 מול פארק אשכול, טל' 052-6901660. פתוח: ו' 13:00-09:00, שבת 17:00-10:00, אבל חובה להתעדכן באתר האינטרנט של החווה כישעות הפתיחה מושפעות משינויי מזג האוויר. סיורים נערכים בתיאום מראש, מינימום 15 משתתפים. אתר: www.el-hayaen.co.il

פארק אשכול

טל' 08-9985110, פרטים נוספים באתר רשות הטבע והגנים: www.parks.org.il

השף רודד

סדנאות בישול במושב שרשרת. בתיאום מראש. טל' 054-7730379

מידס

קיבוץ ברור חיל, טל' 08-6803441, 054-6744197. פתוח: ג'-ה' 18:00-23:00, ו' ושבת 12:00-23:00. אתר: www.mides.co.il

חוות שקד 

נתיב העשרה, טל' 052-8360646. פתוח: שבת 10:00-16:00. אתר: www.shaked-s.co.il

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר