"עושים מאיתנו צחוק": המסעדות שיישארו סגורות

מתרגשים מחזרת המסעדות ביום ראשון הקרוב? כדאי שתדעו שמסעדות רבות כלל לא ייפתחו • בין הסיבות: שמועות על סגר בפסח

מסעדה סגורה בתל אביב // צילום: קוקו // מסעדה סגורה בתל אביב

ביום ראשון הקרוב צפוי לצאת לדרך גל הקלות נוסף שכולל, בין היתר, את פתיחת המסעדות בתום חודשים של המתנה. אז מתווה ברור בינתיים אין ומי יודע מתי יהיה, אך אם אתם סועדים שממתינים בקוצר רוח לביקור במסעדה האהובה עליכם, לחזור לראות פנים מוכרות ולא אפליקציה, הזמנה ממלצר או שיחת חולין עם המארחת - יכול להיות שמצפה לכם הפתעה. 

מסעדנים רבים כלל לא מתכוונים לפתוח את מסעדותיהם ביום ראשון, משלל סיבות. מעל כולן, בולטת בעיקר הסיבה היא חוסר כדאיות כלכלית, נפוצה במיוחד בקרב מסעדות שפועלות במשלוחים ובאיסוף עצמי אך כל עוד אין מתווה מגובש מספיק.

אוראל קמחי, שף מסעדת "פופינה" בתל אביב, מסעדה ותיקה ומוכרת שבימים כתיקונם הייתה מלאה עד אפס מקום מדי ערב, לא מתכוון לפתוח את דלתותיה ביום ראשון הקרוב. "עד שלשום בבוקר היינו בטוחים שנפתח ואכן התכוונו לעשות זאת", סיפר קמחי ל"ישראל היום". "אך בהמשך ראינו שאין שום החלטה רשמית על פתיחה בראשון הקרוב וגרוע מכך, גם אין שום מתווה שאושר רשמית, אז קיבלנו החלטה - לנתק את הרגש ולחשוב מבחינה כלכלית על זה שכרגע כדאי לחכות, בטח לאור אי הוודאות לקראת פסח. אף אחד לא יודע אם יהיה סגר, עוצר לילי או כל דבר אחר שיחזיר אותנו אחורה". 

"דיברתי עם לא מעט קולגות", המשיך קמחי. "חלק הלכו עם הרגש ואמרו 'פותחים ויהי מה', אצל אחרים הופיעו גם כן אותן מגבלות מוכרות. הראשונה היא גיוס צוות- כל עוד יש חל"תים הרבה מהעובדים אמרו שרוצים לחזור רק כשיגמרו. ברגע שאנחנו פותחים את הדלת אנחנו מתחייבים למוצר מסוים ללקוח וכרגע אנחנו לא יכולים לעשות את זה. עם זאת, זה לא מטריד אותנו כי עוד לפני הקורונה ידענו, כמו כל מסעדה, עליות ומורדות בכל מה שקשור לכוח האדם". 

השף אוראל קמחי // צילום: לירון אלמוג
השף אוראל קמחי // צילום: לירון אלמוג

"עלות הכשרת צוותים והזמנת סחורות נעה סביב מאות אלפי שקלים ובחוץ, בכל הנוגע להחלטות, יש המון בלבול וחוסר החלטיות, כך שאני לא סומך על מקבלי ההחלטות ולא יכול לדעת בוודאות, כאמור, שלא תהיה סגירה נוספת בטווח הקרוב".

"מנגד, אני מסכים גם עם מי שפותח", מסכם השף. "די, כמה אפשר. חלק גדול מההחלטה שלי הייתה שבכל הנוגע לפרנסה יש לנו את האירועים והמשלוחים אז עדיף לנו לחכות. מעבירים אותנו שנה שלמה של רכבת הרים רגשית. אם אתם לא מקבלים החלטה אנחנו נקבל אותה והיא תהיה מושכלת והגיונית. 'פופינה' קיימת יותר משמונה שנים והשאיפה היא שהיא תישאר בחיים עוד הרבה שנים כך, לא נעשה משהו אמוציונלי שיהיה בסופו של דבר ירייה ברגל". 

"בשביל כל חבריי שבחרו לפתוח, אני מקווה להיות זה שאתבדה והם יהיו אלו שבדיעבד עשו את ההחלטה הנכונה. יש המון מסעדנים שעושים גם סרביס צהריים ומשלוחים על בסיס יומי. לי, שפתוח רק בערב וצריך להכשיר צוות כמעט מחדש, זה לא יוצא משתלם. בינתיים אני ממשיך עם ליין פופינה עד הבית ויש לנו התחייבויות קודמות לאירועים שכבר נקבעו, אנחנו עושים אותם ועכשיו, כשמותר לפתוח את המסעדה, נפתח ליום או יומיים בשבוע של "ניסוים", פופינה בצורה לא רשמית. משלמים מחיר שנקבע מראש ולא יודעים מה מקבלים".

מפורום ראשי ענף ההסעדה נמסר: "לצערנו הרב מאות עסקים לא ייפתחו בראשון הקרוב ובמהלך השבוע הבא לא בגלל שפשטו את הרגל, אלא בגלל שהם לא מוצאים עובדים. המצב האבסורדי הזה נגרם כתוצאה ממודל החל"ת, שהיה נכון לימיו הראשונים של המשבר אבל במציאות של היום כ-800,000 יושבים בבית, ולעסקי הענף שלנו אין עובדים".

"אין שום סיבה להיפתח עכשיו אם רוב הסיכויים שבפסח שוב ניסגר", סיפר מסעדן ממרכז הארץ שסרב להזדהות בשמו. "אני כבר עובד במשלוחים, האיסוף עצמי מפה גם לא רע כי יש גינות וארגזים מסביב, למה שאתחיל עכשיו לשלם למלצרים, ברמנים ומארחת אם אצטרך שוב להוציא אותם לחל"ת, לא יכול להסתכל להם בעיניים כבר. עצוב שאחרי כמעט שנה שלמה שאנחנו סגורים במקום לפתוח ולהשתגע מרוב עבודה, השיקול הכי כדאי שלנו הוא להישאר סגורים עוד כמה שבועות". 

תל יצחק קיטשן אנד גארדן // צילום: השושבינות
תל יצחק קיטשן אנד גארדן // צילום: השושבינות

יניב הרוש, הבעלים של "תל יצחק קיטשן אנד גרדן", החליט על פתרון ביניים, פתיחה חלקית וזהירה: ״אנו נרגשים לפתוח את המתחם שלנו ביום ראשון הקרוב, עבדנו על תפריט חדש ומיוחד לבייקרי שלנו עם מאפים טריים, ארוחות בוקר מפנקות, מוצרים  מהמעדנייה ועוד. נכון לעכשיו החצר שלנו עם גינה מושקעת ויפה, תהיה פתוחה להושבה תחת הקפדה על ריחוק ובהתאם לשמירה על התו הסגול. ברגע שיהיה מתווה מסודר אנו נפתח את כל המתחם להושבה בתפוסה מלאה. כרגע זה מסתכם רק בזה, בעיקר מאמינים שיהיה סגר נוסף אז מתמקדים כרגע בפתיחה זהירה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר