יותר משבוע עבר מאז הסירה ממשלת ישראל את מגבלות הסגר השלישי, בעיר טרם שבו לשגרה מלאה. רבים מהתושבים כלל לא חזרו לעבודה, בעיקר בשל העובדה כי מרבית בתי המלון בעיר והאטרקציות עוד לא נפתחו. המגבלות החמורות והתנאים הקשוחים לפתיחת עיר התיירות שהטיל משרד הבריאות, מקשים על כולם.
"אי אפשר להסתמך על כוח הקנייה של תושבי אילת שעד היום היו בעיקר מובטלים או בחל"ת וישבו בבית", מפטירה בצער שרה, מוכרת בחנות בגדים באחד הקניונים בעיר. "אין להם ממש כסף והם לא רוצים להוציא על מותרות, כי הם ממש לא יודעים מה יהיה העתיד של העיר. החזרנו אל כל קולקציית החורף שהיתה לנו ועברנו לקיץ. צפינו שעם פתיחת המסחר גם אנחנו

תחושותיה של שרה מוכרת הבגדים באות לידי ביטוי היטב בנתונים. בחודש ינואר עמדו שיעורי האבטלה בעיר על יותר מ־40%, וההנחה היא שבחודש פברואר תירשם התאוששות וירידה בנתוני האבטלה, בעיקר בשל פתיחת חנויות הרחוב וחנויות המותגים. אבל, לא תמיד יש למי למכור. בקניונים הגדולים בעיר אין כמעט תנועה והזכיינים ומנהלי הרשתות מדווחים כי הקופות ריקות.
חדרי האוכל סגורים
מתוך 50 בתי מלון הפועלים בעיר רק תשעה נפתחו השבוע במסגרת מתווה התו הירוק המחמיר, שאוסר למשל על פתיחת חדרי אוכל. אליהם יש להוסיף גם חמישה בתי מלון שהיו פתוחים לאורך כל התקופה לקליטת רופאים, טכנאים, אנשי פיקוד העורף ואנשים שנתנו שירות חיוני לעיר.

על פי התוכנית, אם לא תהיה החמרה בדרישות משרד הבריאות, ב־7 במארס יוסר האיסור לפתוח חדרי האוכל, וכך צפויים להיפתח עוד 16 בתי מלון. יותר מעשרה בתי מלון צפויים להישאר סגורים גם אחרי סבב ההקלות הבא וטרם נקבע מועד פתיחתם.
איתמר נדג'ר יושב שנה בבית. לפני הקורונה, שיווק הפלגות יוקרה על יאכטות לנופשים שהגיעו לעיר. "אני די מיואש, רק העובדה שאני אילתי שמאמין בעיר עוד גורמת לי להישאר פה. לצערנו מי שמחליט מה באמת יקרה בעיר הם חברי הממשלה, אבל ממש נראה שזה לא מעסיק אותם. הספורט הימי והיאכטות לא עובדות כבר שנה".
נדג'ר מספר שבקיץ העיר עבדה נהדר במשך חודשים ואז שוב החליטו לסגור הכל. "אנחנו מושבתים ורק מחכים שמישהו יחשוב עלינו. לא ממש רואים את האור באופק, קשה לפתח תקווה שנחזור לשגרה כשלא רואים אותך".
"להגדיר אותנו כאי ירוק"
יסמין אורן, מורה חיונית, עדיין מלאת תקווה שהמצב ישתפר. "די התרגלנו לסגרים ולהגבלות, בהתחלה היינו ממש מבולבלים, היום כבר התרגלנו, אנחנו שנה בתוך המשבר ולמדנו להיות גמישים. חייבים לקוות לטוב".
איילת מועלם מראשון לציון היא אחת מבין הנופשים הבודדים שכן חיכו לפתיחת בתי המלון באילת ומיד בתום הסגר השלישי היא הגיעה עם משפחתה לעיר. "אנחנו נדהמים מהריקנות שהעיר עדין משדרת, זה עצוב ומייאש לראות עיר ריקה. איפה כל הנופשים? זה נראה כמו זומבילנד. העיר ממש ריקה, אנחנו כמעט לבד במלון. ככה לא צריכה להיראות עיר נופש".
אלי לנקרי, סגן ראש עיריית אילת, משתף כי הוא מתקשה לישון בלילה בגלל המצב. השבוע הוא שלח מכתב לשר הבריאות שבו דרש לתקן את אמות המידה ולהכריז על אילת כאזור תיירות מיוחד. "החלטת הקבינט ומשרד הבריאות שלא להפעיל את אילת כאי ירוק מסכנת את המשך התנהלות העיר ועלולה להביא לכך שהעיר תהיה סגורה בפסח הקרוב".