ירידה בהוצאות האשראי | צילום: Getty images

למ"ס: ירידה ברכישות באשראי בינואר

ירידה של כ-30 אחוזים נרשמה ברכישת מוצרי תעשייה, אך מנגד חלה עלייה ברכישת מוצרי מזון ומשקאות בינואר 2021 לעומת השנה החולפת • הדו"ח המלא

נתוני ינואר: מגבלות הקורונה שהוטלו בחודש הראשון בשנה, ייתכן והיו הגורם המרכזי לתוצאות הירידה ברכישות ושימוש בכרטיס אשראי על ידי צרכנים. נתונים מנוכי עומתיות של לשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על כך שבחודש ינואר 2021 חלה ירידה של 8.2% בסך כל הרכישות בכרטיסי אשראי על ידי צרכנים פרטיים, לעומת דצמבר 2020, שהיה חודש מעט משוחרר יותר מבחינת המגבלות על המסחר.

עוד עולה מהנתונים כי חלה ירידה של 5.2% ברכישות מוצרים ושירותים אחרים, ירידה של 0.7% ברכישות מזון ומשקאות, כולל שירותי אוכל, וכן ירידה של 30.2% ברכישות מוצרי תעשייה וכן חלה יציבות ברכישת שירותים.

נתונים מנוכי עונתיות מתקבלים לאחר ניכוי השפעת העונתיות והשפעת החגים וימי הפעילות, מהנתונים המקוריים. נתוני המגמה נאמדים לאחר הסרת השפעת האי-סדירות ("רעשים") מהנתונים מנוכי העונתיות. נתונים מנוכי עונתיות ומגמה עשויים להשתנות מאחר שהם מחושבים מחדש עם קבלת נתון מקורי נוסף מדי חודש.

הסגר עשה את שלו // צילום: יהושע יוסף
הסגר עשה את שלו // צילום: יהושע יוסף

בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מציינים כי בחודשים הבאים, בהתאם לנתונים שיתקבלו ,יבחן פרסום אומדני המגמה.

הנתונים על רכישות של צרכנים פרטיים בכרטיסי אשראי מתקבלים מכל חברות כרטיסי האשראי הפועלות בישראל, ומחולקים לפי ארבע קבוצות רכישה ראשיות ולפי ענפי משנה, בהתאם לסיווג בתי העסק על ידי חברות האשראי. הרכישות בכרטיסי אשראי מדווחות לפי סכום הרכישה הכולל של הצרכנים בבתי העסק ומתייחסות לרכישות של ישראלים בארץ בלבד.

עלייה ברכישת מזון לעומת השנה החולפת

עלייה נרשמה ברכישת מזון ומשקאות לעומת השנה שעברה. מהשוואה של ינואר 2021 לאשתקד, עולה כי חלה ירידה של 4.3% בסך כל הרכישות בכרטיסי אשראי. התחומים שחוו עלייה ברכישות הינם: מוצרים ושירותים אחרים, מזון ומשקאות עם עלייה של 7.4%, כולל שירותי אוכל עם עלייה של 6.4%.

לעומת זאת, ברכישת מוצרי תעשייה חלה ירידה של 27.1% וברכישות שירותים חלה ירידה של 16%%.

באשר לנתוני המגמה בחישוב שנתי במחירים קבועים לחודשים נובמבר 2020 - ינואר 2021 עולה כי חלה עלייה של 2.6% ברכישת מזון ומשקאות, כולל שירותי אוכל. 

בינואר 2021 הזמינו יותר אוכל ומשקאות // צילום: קוקו
בינואר 2021 הזמינו יותר אוכל ומשקאות // צילום: קוקו


 באשר לשינוי באחוזים במדדי הרכישות בכרטיסי אשראי במחירים קבועים, מהנתונים עולה כי בשנת 2020, חלה עלייה של 12.2% בתחום מוצרים ושירותים אחרים, כולל דלק חשמל וגז, מחשבים ותוכנה, ציוד ושירותי תחבורה ותקשורת, ספרים, פרסום, שירותי רפואה ותרופות ושונות. בתחום מזון ומשקאות, כולל שירותי אוכל חלה עלייה של 9.7%. לעומת זאת בתחום מוצרי תעשייה, כולל הלבשה והנעלה, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה, כולל בבתי כל-בו ורהיטים חלה ירידה של 0.3% ובתחום של שירותים, כולל שירותי ביטוח, טיסות ואירוח, פנאי ובילוי ושירותי עירייה וממשלה נרשמה ירידה של 13.4%.

משבר הקורונה לא אפשר לחשב אומדני מגמה

לפי הלשכה המרכזית לססטיסטיקה  התפלגות הרכישות בכרטיסי אשראי בשנת  2020 מתחלקת באופן הבא. 48% מהווים מוצרים ושירותים אחרים, 16% מהווים מזון ומשקאות, 17% מוצרי תעשייה ו 19% שירותים.קטגוריית מוצרים ושירותים אחרים כוללת  6% דלק חשמל וגז, 10% מחשבים ותוכנה, 3% תחבורה, 7% תקשורת, 1% ספרים וציוד משרדי, 5%רפואה ותרופות ו 16% אחר.מוצרי תעשייה כוללים 7% הלבשה והנעלה, 8% חשמל ואלקטרוניקה ו 2% רהיטים.

התחום של שירותים כולל 7% ביטוח, 10% שירותי ממשלה ועירייה, 1% טיסות ותיירות ו 1% פנאי ובילוי.

באשר לנתוני המגמה בחישוב שנתי במחירים קבועים, בחודשים נובמבר 2020 - ינואר 2021 עולה כי בקבוצת המזון והמשקאות ,כולל שירותי אוכל,  נרשמה עלייה של 2.6% בשלושת החודשים נובמבר 2020-ינואר 2021, לאחר עלייה של 7.4% בשלושת החודשים אוגוסט -אוקטובר 2020. בקבוצת מחשבים ותוכנה, נרשמה עלייה של 12.6% בשלושת החודשים נובמבר 2020-ינואר 2021, לאחר עלייה של 23.8% בשלושת החודשים אוגוסט-אוקטובר 2020.

עלייה של 6.4 אחוזים בשירותי מזון // צילום: קוקו
עלייה של 6.4 אחוזים בשירותי מזון // צילום: קוקו

בקבוצת ציוד ושירותי תקשורת, בשלושת החודשים נובמבר 2020-ינואר 2021 נרשמה עלייה של 12.5% במגמה בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 11.3% בשלושת החודשים אוגוסט-אוקטובר 2020. בקבוצת השונות נרשמה עלייה של 9.0% בשלושת החודשים נובמבר 2020-ינואר 2021, לאחר עלייה של 16.1% בשלושת החודשים אוגוסט -אוקטובר 2020.

עקב משבר נגיף הקורונה לא ניתן היה לחשב אומדני מגמה בחודשים מרץ 2020- ינואר 2021 לסך כל הרכישות, לסך כל מוצרים ושירותים אחרים, לדלק, חשמל וגז, לציוד ושרותי תחבורה, לספרים, ציוד משרדי ופרסום, לסך כל מוצרי תעשייה, להלבשה והנעלה, למוצרי חשמל ואלקטרוניקה, לרהיטים, לסך הכל שירותים, לפנאי ובילוי ולשירותי עירייה וממשלה. בחודשים פברואר 2020 - ינואר 2021 לא ניתן היה לחשב אומדני מגמה לשירותי טיסות, תיירות ואירוח, ובחודשים אפריל 2020 - ינואר 2021 - לביטוח ולשירותי רפואה ותרופות.

 



 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...