אפשר לטפל בזה: הסימנים שיוכיחו לכם שאתם מכורים לאוכל

מזון מעובד משפיע על המוח באופן זהה לסמים מסוכנים • במצבים רגשיים מסויימים, האכילה עשויה להפוך להתמכרות שפוגעת בכל תחומי החיים • אבל יש חדשות טובות: אפשר להתגבר על זה

בחורה פותחת את המקרר בלילה (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

בשנים האחרונות, מחקרי מוח חושפים תמונה מטרידה: מזון מעובד משפיע על מוחנו באופן דומה להשפעתם של חומרים ממכרים כמו קוקאין והרואין. התגלית הזו אינה מפתיעה, בהתחשב בכך שחברות המזון משקיעות שנים במחקר ופיתוח כדי ליצור מוצרים "היפר-טעימים" - מזונות המתוכננים במדויק במעבדות כדי לגרום לנו לאכול יותר.

הסוד טמון בשילוב המתוחכם של טעמים מנוגדים. לדוגמה, במשקאות מוגזים, השילוב של חומצה פוספורית, בועות וטעמי לוואי מאפשר להסוות כמות סוכר שבמצב רגיל הגוף היה דוחה. זה לא מסתכם רק בטעם: האריזות המושכות, המרקמים המיוחדים והקריספיות של המזון, כולם מתוכננים לשחרר דופמין במוח ולעודד אכילה מוגברת.

הכל ממתוכנן כדי לגרום לכם לאכול יותר, צילום: Md Monwarul Islam Mijan / Vecteezy

הנתונים מדאיגים: אחד מכל חמישים אנשים סובל מהפרעת אכילה כפייתית, כשרק רבע מהם מקבלים טיפול. לעיתים קרובות, התמכרות למזון מתפתחת כתגובה לטראומה, בריונות, או בעיות רגשיות אחרות. האכילה הופכת למנגנון התמודדות אך במקום להקל על הסבל, היא יוצרת מעגל קסמים של אכילה רגשית ותחושות אשמה.

הסימנים להתמכרות למזון ברורים: המשך אכילה למרות תחושת שובע, אכילה עד לתחושת חולי של ממש, חשיבה אובססיבית על אוכל והסתרת הרגלי אכילה מהסביבה. כשמנסים להפחית בצריכת מזון מעובד, מופיעים תסמיני גמילה הכוללים חרדה, עצבנות, עייפות, כאבי ראש וערפול מחשבתי.

תסמיני גמילה לכל דבר, צילום: Envato Elements

סימנים נוספים כוללים הימנעות ממצבים מקצועיים או חברתיים בהם יש מזונות מסוימים מחשש לאכילת יתר, בעיות בתפקוד יעיל בעבודה או בלימודים בגלל התעסקות באוכל והצורך להגדיל באופן קבוע את כמות האוכל כדי להשיג את אותה תחושת סיפוק או הנאה.

אנשים המתמודדים עם התמכרות למזון, מוצאים את עצמם לעתים קרובות מוותרים על פעילויות משפחתיות, חברתיות או מקצועיות לטובת אכילה, ומרגישים שאינם מסוגלים ללכת לישון בלילה לפני שצרכו את המזון שאליו הם מכורים. גם כשאותה כמות של אוכל כבר אינה מספקת את אותה רמת עונג כבעבר, הם ממשיכים לאכול בניסיון להשיג את התחושה המיוחלת.

בושה, הסתרה ופגיעה בבריאות, צילום: GettyImages

ההשלכות הבריאותיות חמורות וארוכות טווח. מעבר להשמנת יתר וסוכרת, התמכרות למזון מעלה את הסיכון למחלות לב, לחץ דם גבוה, אלצהיימר ואף סרטן הלבלב. ברמה הנפשית, היא קשורה להפרעה טורדנית כפייתית (OCD), הפרעת אכילה כפייתית (BED), בולימיה ואנורקסיה. המעגל ההרסני של אכילה רגשית מוביל להחמרה בתסמיני דיכאון וחרדה, ופוגע משמעותית בהערכה העצמית ובאיכות החיים.

הטיפול בהתמכרות למזון מורכב יותר מהתמכרויות אחרות, שכן לא ניתן להימנע לחלוטין מאכילה. הצעד הראשון הוא לכתוב רשימת יתרונות וחסרונות של השינוי. לאחר מכן, חשוב לזהות "מזונות טריגר" ולהכין תוכנית פעולה מפורטת, כולל רשימה של מסעדות בריאות לשעת חירום ותפריט שבועי מאוזן.

התמודדות מוצלחת דורשת גישה רב-מערכתית. זו כוללת טיפול מקצועי אצל תזונאים ופסיכולוגים המתמחים בהפרעות אכילה ואף השתתפות בקבוצות תמיכה המבוססות על מודל 12 הצעדים. קבוצות אלו מציעות תוכניות מובנות, שיכולות לכלול גם הנחיות תזונתיות מחמירות להימנעות ממרכיבים כמו סוכר וקמח מזוקק. בנוסף, חשוב לבצע שינויים סביבתיים כמו הרחקת מזונות מעובדים מהבית.

לא מדובר בגזירת גורל, צילום: המחשה - מידג'רני

כדאי לדעת שהמפתח להתמודדות מוצלחת עם התמכרות למזון מתחיל גם בהכנה מדוקדקת עוד לפני תחילת הטיפול. מומלץ להכין מראש מספר עותקים של רשימת היתרונות והחסרונות של השינוי, ולשמור אותם במקומות אסטרטגיים - במטבח, בתא הכפפות ברכב ובארנק. כדאי גם להתכונן לאתגרים שיעלו בדרך, כמו חגים ואירועים משפחתיים, בהם נהוג לאכול מזונות מעובדים.

אחת הטכניקות היעילות היא לחשוב על כל היתרונות שיביא השינוי: איך תרגישו, כמה אנרגיה תהיה לכם ואיך ישתפר התפקוד היומיומי שלכם. חשוב לזכור שרוב האנשים מנסים להפסיק מספר פעמים לפני שמצליחים להתגבר על ההתמכרות באופן מלא, ולכן כל ניסיון, גם אם לא צלח במלואו, הוא צעד בדרך להחלמה. השינוי אמנם מאתגר מבחינה חברתית, בעיקר בגלל הזמינות הגבוהה של מזון מעובד בכל מקום, אך הוא אפשרי בהחלט עם תמיכה מתאימה והכנה נכונה.

חשוב להדגיש: התמכרות למזון אינה חולשת אופי אלא התמכרות התנהגותית אמיתית, המערבת שינויים כימיים במוח. עם תמיכה מתאימה וטיפול מקיף, ניתן לפתח מערכת יחסים בריאה יותר עם אוכל ולשבור את מעגל ההתמכרות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר