צעד ראשון במסע הארוך

בוגרים צעירים של תוכנית "מסע" מכל העולם לוקחים איתם לחיים את החיבור שפיתחו עם המדינה ועם היהדות בשהותם בישראל • בתחושת שליחות ואחרי עשייה משמעותית הם חוזרים הביתה, ושם מסייעים לנזקקים, פועלים למען הקהילה ומסמנים את עצמם כמובילים חברתיים

המשפיעים של מסע. צילום: באדיבות דוברות מסע

בשיתוף ארגון מסע

דב פורמן מאנגליה הכיר מילדות את סיפור הישרדותה המרתק של סבתו, לילי אלברט ז"ל, בשואה, וידע שהוא רוצה להפיץ אותו בקרב כמה שיותר אנשים. אבל מה שהיה נקודת המפנה מבחינתו היה תקופת הקורונה. "האנטישמיות הרקיעה שחקים באותם ימים", הוא נזכר, "הכחשת השואה היתה בכל מקום, ובעיקר ברשת. הבנתי שדווקא על רקע מה שקורה אני רוצה שכל העולם ישמע את הסיפור של סבתא".

בשלב הראשון הוא לימד את סבתו להשתמש בזום, דיבר עם מאות אנשים והפיץ את הסיפור שלה ברשתות. "משם זה התגלגל. התקשורת התחילה להביע עניין, ופתאום היו לנו מיליון עוקבים בטיקטוק ומאות אלפים בטוויטר. כיום יש לנו יותר ממיליארד אנשים בסושיאל, בעיקר צעירים, שלא זוכים לחינוך ראוי בכל הנוגע לשואה".

כשמיזם ההנצחה תפס תאוצה, דב החליט שהוא לא מסתפק ברשתות החברתיות, והחל לכתוב ולאגד את הזיכרונות של סבתו. את כל אלו הוא הוציא בספר שנפתח בהקדמה מאת המלך צ'רלס, שתורגם ל־15 שפות ושהפך לרב־מכר ברשומה המכובדת של ה"ניו יורק טיימס". "לא עשיתי את זה כדי למכור מיליוני עותקים, אלא כדי שמיליונים יכירו את הסיפור שלה", מדגיש פורמן. באוקטובר האחרון נפטרה לילי, והיא בת 100. "עד לרגע האחרון היא שימשה השראה", מספר נכדה. "כשהיא נפטרה, קיבלנו תנחומים מראשי ממשלות. אפילו המלך בא להלוויה שלה".

כמי שעוסק במאבק באנטישמיות, פורמן אומר על המצב באנגליה כיום: "יהודים כאן מבינים שאנחנו בצומת דרכים. קשה לצפות מה יקרה לקהילה היהודית בעתיד. אנשים ממש גלויים עם האנטישמיות שלהם, שלא כבעבר, ואנחנו יודעים שממשלות לא יעשו הרבה כדי לעצור את זה. יש תחושת בדידות בלהיות יהודי במערב כרגע. גם סבתא הרגישה ככה. אבל ניסינו לעשות שינוי עד הרגע האחרון, ואני ממשיך את זה עכשיו".

דב הוא אחד מ־18 בוגרים ובוגרות משפיעים של ארגון "מסע", שנבחרו בקפידה מתוך 200 אלף בוגרים העוסקים בעשייה משמעותית. מטרת הרשימה היא לטעת תקווה שהדור הבא של צעירים יהודים בעולם ישתתף במשימה החשובה - להמשיך לשמור על העם היהודי חזק. "מסע", מייסודן של הסוכנות היהודית וממשלת ישראל, הוא הארגון המוביל בהבאת צעירים יהודים לישראל לתוכניות ארוכות טווח. במסגרת התוכנית מגיעים לכאן מדי שנה כ־12 אלף משתתפים מ־60 מדינות, במטרה להשתלב בחברה הישראלית.

"השנים המשמעותיות בחיי"

בוגרת נוספת ברשימה היא קריסטין גוארין, שחקנית, במאית ומפיקה שעבדה בהפקות ברודוויי, בטלוויזיה ובקולנוע. קריסטין עדיין משחקת, אבל כיום המאמצים שלה ממוקדים בארגון שהקימה - Buddy-System MIA.

בשנת 2020 היא היתה במיאמי, במסגרת הפקת ברודוויי שבה כיכבה - אך אז פרץ משבר הקורונה ואיתו הסגרים, וההפקה נסגרה. "פשוט החלטתי לנסות לעזור לשכנים שלי, ממעמד סוציו־אקונומי נמוך יותר, שהתקשו בזמן הקורונה יותר מאחרים", היא מספרת כיצד נולד המיזם שלה. קריסטין התחילה לצוות זוגות של מתנדב שיכול לסייע ואדם שזקוק לסיוע. "התחלתי לקבל כמות מטורפת של טלפונים. חשבתי שזה יימשך כחודש", היא אומרת, אבל כיום, יותר מארבע שנים לאחר מכן, הארגון שבראשו עומדת קריסטין תומך בכ־5,000 נזקקים מדי שנה ומספק להם גישה לאוכל בריא בחינם. כ־1,400 מתנדבים קבועים מצילים מדי שנה כ־182 אלף ק"ג של מזון שעומד להיזרק, ומתפעלים מקררים קהילתיים שמהם ניתן לקחת לפי הצורך.

בינואר 2024 הגיעה קריסטין לישראל במסגרת תוכנית "מסע־מתנדבים" שהוקמה בעקבות המלחמה. "הייתי מזועזעת מ־7 באוקטובר. הרגשתי חסרת אונים בארה"ב. הלכנו להפגנות למען ישראל, אבל זה לא הספיק. הרגשתי צורך 'ללכלך את הידיים' ולהגיע לישראל באופן פיזי".

"חשוב לנו, כארגון, לשמר את הקשר מול הבוגרים שלנו, כדי לסייע להם לשמר את הקשר המיוחד עם הארץ ועם זהותם היהודית", מסבירה דנה פרייס־מוסקוביץ', מנהלת קהילת הבוגרים של "מסע". "רבים מהם מעידים כי הושפעו באופן עמוק מהחוויה בישראל, ואף בוחרים בקריירה הקשורה לעולם היהודי ותומכים בישראל באופן אקטיבי, מכאן או מארצותיהם. המלחמה המתמשכת לא מרתיעה את משתתפי 'מסע'. הם ממשיכים להגיע בהמוניהם ומחליטים להישאר פה ולתרום בהתנדבויות שונות. אנחנו מחכים לראות אותם הופכים את החוויה הזאת לאבן דרך, כמנהיגי העתיד של העולם היהודי. אנחנו גאים בכל אחד ואחת מ־200 אלף הבוגרים שלנו - כולם משפיעים בדרכם".

גם איתן ברגמן מבלגיה הוא אחד מבוגרי "מסע", שמתכבד להיות ברשימת המשפיעים. איתן תמיד התעניין בפוליטיקה, ומעיד שגדל בבית ציוני מאוד ושידע שירצה לתעל את היכולות שלו לטובת הקהילה היהודית וישראל. כיום הוא מנכ"ל איחוד הסטודנטים היהודים באירופה: "אנחנו עושים עבודת לובי, דואגים לחיים יהודיים ומפעילים תוכניות מנהיגות וזיכרון. אנחנו גם פועלים בקמפיינים של בחירות ברחבי היבשת ונגד אנטישמיות". במקביל, איתן נבחר לתפקיד מזכ"ל הוועד המייצג של הקהילה היהודית בבלגיה, והוא גם חבר בגוף של דיפלומטים יהודים בקונגרס היהודי העולמי. כל זאת עוד לפני גיל 30. כמו כן, איתן נבחר כחבר מועצת העיר בריסל. "בתפקידים שלי אני פוגש שרים ועובד מול גופים ממשלתיים, כל זה עבור הקהילה היהודית בבלגיה, ובאירופה בכלל", הוא אומר.

בוגר מסע נוסף, דין כהן מאוסטרליה, תרגם את השנה שחווה ב”מסע” לאחר סיום לימודיו בתיכון להקמת תנועת נוער. "זה היה משנה חיים עבורי. הפכתי את זה לקריירה שלי", הוא אומר. דין הקים את Flying Fox, תנועת נוער שמפעילה באוסטרליה מחנות קיץ ופעילויות לילדים עם מוגבלויות בשילוב מתנדבים ללא מוגבלויות, ושמספקת מענה לאלפי ילדים ומשפחות בשנה. "אנחנו מרגישים שזה קידוש השם לחבר אנשים לקהילה היהודית בדרך חיובית. הורים נוצרים ששולחים את הילדים שלהם אלינו, מסתובבים עם סרטים צהובים של החטופים בזכות הקשר שנוצר כאן".

יחד עם דב, קריסטין, איתן ודין מככבים ברשימה בוגרי "מסע" נוספים שלכולם מכנה משותף - הם לקחו את החוויות שלהם מתוכנית ארוכה בישראל ותרגמו אותן לעשייה משמעותית למען ישראל והעם היהודי. הם גם מייחסים חלק גדול מההצלחה שלהם לחוויה המעצבת שעברו במסגרת "מסע". "זו היתה אחת השנים המשמעותיות בחיי", מספר דב, "אני רואה את ישראל כביתו של העם היהוד.  למרות המלחמה, ישראל היא עדיין המקום הכי בטוח ליהודים בעולם".

בשיתוף ארגון מסע

כדאי להכיר