משלנו: המתחרה החדש בתחום תחליפי הבשר

סטארטאפ ישראלי מאיים לנגוס בנתח השוק של "ביונד מיט" ו"סנשניונל" • מאחורי המותג, "וונדרס" שמו, עומדת חברת זוגלובק • קהל היעד: מפחיתי הבשר

בקרוב במחבת שלכם. מוצרי וונדרס // צילום: יחצ // בקרוב במחבת שלכם. מוצרי וונדרס ,
בקרוב במחבת שלכם. מוצרי וונדרס // צילום: יחצ // בקרוב במחבת שלכם. מוצרי וונדרס

וונדרס , סטרטאפ ישראלי חדש בתחום תחליפי הבשר, הוקם במטרה לפרוץ לשוק תחליפי הבשר העולמי ולהתחרות במותגים כמו BEYOND MEAT ו- IMPOSSIBLE. המיזם, בהובלת המנכ"לית רונית דוידוביץ', נתמך על ידי חברת זוגלובק. דוידוביץ עצמה היא טכנולוגית מזון שעמדה מאחורי פיתוח מותגים פרטיים רבים. אבי המיזם הוא אלי זוגלובק, יזם "פודטק" ויו"ר זוגלובק, שבעברו ייסד את חברת FOODTECH INTERNATIONAL האמריקאית, שהתמחתה בייצור ובשיווק תחליפי בשר לרשתות המובילות בארה"ב ובקנדה, ובהמשך נמכרה לנסטלה.

סדרת המוצרים מושקת כעת בישראל עוד לפני ההשקה בחו"ל וזה דבר מעניין בפני עצמו. החדירה לשוק הישראלי ברבעון הראשון של השנה תכלול השקה ברשתות השיווק, שילוב בתפריטים של מסעדות מובילות ושיתופי פעולה אסטרטגיים. ברבעון הרביעי מתוכננת השקה בשוק האמריקני וב 2022 מתוכנן המשך מחקר ופיתוח, הרחבת הפלטפורמה והמשך חדירה לשווקים גלובליים נוספים.

בחברה מציינים כי תחליף הבשר של וונדרס מספק חלבונים איכותיים, B12, אבץ וברזל כמו קציצת בשר. הסדרה מבוססת על חלבוני אפונה וסויה. המוצרים של וונדרס הם ללא חומרים משמרים, ללא גלוטן, ללא כולסטרול, ללא שומן טראנס, ללא GMO ועומדים בסטנדרטים של רגולציית 2021, משמע, ללא סימון אדום. חומרי הגלם של סדרת וונדרס נבחרו בקפידה מהספקים המובילים בעולם, והם שילוב של טבע עם טכנולוגיה. בהם: אפונה, סויה, חמאת קקאו, חרוב, סלק, ליקופן עגבנייה וסיבים תזונתיים.

הסדרה תכלול בשלב זה ארבעה מוצרים: וונדרס בורגר, וונדרס מיני קבב, וונדרס צ'וריסו וונדרס תחליף בשר טחון. מדובר במוצרים שמצריכים בישול או במחבת כדוגמת ביונד מיט וסנסשיונל של נסטלה ולא במוצרים שמיועדים לחימום בתנור כדוגמת טבעול. על כל מוצרי וונדרס מופיעה תווית של ויגן פרנדלי, המאשרת שהמוצרים מתאימים לטבעונים. עם זאת, מדובר במותג בפני עצמו והשם של זוגלובק אינו מופיע על האריזה.

רונית דוידוביץ' (מימין) ואלי זוגלובק // צילום: יחצ
רונית דוידוביץ' (מימין) ואלי זוגלובק // צילום: יחצ

לפי נתוני החברה,  5% מהישראלים טבעוניים, ובתל אביב, שהיא "בירת הטבעונים" יש 13% טבעוניים. אבל הפוטנציאל טמון בקהל של מגוונים ומפחיתי בשר , צמחונים, שוחרי בריאות, קהל צעיר שמוכן להתנסות בחדשנויות, שומרי כשרות ועוד. שוק תחליפי הבשר מגלגל כ 4.5-5 מיליארד שקלים ברשתות המזון, כולל מוצרי התירס למיניהם.  

"לאחר השינוי בתפקידי והמעבר ממנכ"ל ויו"ר ליו"ר בלבד, פיניתי זמן להירתם לסטארט אפ ואני היזם שמאחוריו", סיפר אלי זוגלובק. "לפני שחזרתי לישראל, בשנת 1995, הקמתי חברה בארצות הברית שהחלה לשווק תחליפי בשר. הייתי הראשון שהכניס תחליפי בשר למחלקת הבשר המצונן אך לצערי זה נכשל אז, כנראה כי זה הקדים את זמנו. כשזה לא הצליח הכנסנו את זה למחלקת ירקות וזה גדל, עד שמכרנו את זה לנסטלה".

"חומרי הגלם שלנו הם הטובים ביותר. השומן בהמבורגר זה חמאת קקאו והיא עולה 60 שקלים לק"ג,   פי עשרה משומן קוקוס שיש למתחרים אבל הוא נותן תחושה של בשר ולא רצינו להתפשר. אנחנו משיקים את המוצרים במחירים שדומים לביונד מיט ונתמוך במבצעים. בנוסף, המוצרים עומדים ברגולציה המחמירה  של ליצמן, אין להם סימונים כלל".  

"זה סטראט אפ שאמור לצאת לחו"ל. לשוק האמריקני נייצר במפעל בקונטיקט. מדובר באותו מפעל שהיה לי לפני שמכרתי את העסק אבל את המפעל לא מכרתי והוא הושכר עד כה.  השקענו במיזם 3 שנים בפיתוח ומעל 10 מיליון שקלים בשלב הזה .בשוק האמריקני מדובר בהשקעות הגדולות. אנחנו רוצים בארץ להגיע ל 40% מהקטגוריה של בינונד מיט וסנסיושל של נסטלה בארץ. גם תנובה נכנסים לקטגוריה הזו".

"בנוסף, הכוונה היא להכנס לרשתות המזון ולמסעדות בארה"ב. אנחנו רוצים לקחת נתחי שוק גם מהמסעדות וגם מהסופרים. תחליפי בשר מהווים אצלנו 15% מהמכירות.  בגלל טרנד הבריאות שהתפתח, המוצרים הללו ימשיכו להוביל צמיחה. אנחנו מאמינים שתוך עשר שנים הקטגוריה הזו , שלא כוללת את השניצל תירס תהיה קטגוריה בפני עצמה של חצי מיליארד שקלים".

מנכ"לית וונדרס, רונית דוידוביץ, מספרת: "פיתחנו טכנולוגיה ייחודית ללא טעמי לוואי ובטעם של בשר . בנוסף, בעוד שמותגים אחרים מייבאים מוצרים מחול, אנחנו מייצרים את המוצר בישראל. הפיתוח נעשה על הסתכלות של הצרכן הישראלי. למשל בארץ אנחנו  משיקים צוריסוס ובארה"ב נשיק  איטליין סוסג' . לצורך זה יש קו חדש במפעל של זוגלובק שמייצר את סדרת המוצרים הזו. שוק הבשר העולמי מוערך בהיקף מכירות של 1.4 טריליון דולר בשנה. לפי הערכת מומחים, בתוך פחות מעשור תחליפי הבשר יהוו 10% מכלל שוק הבשר בעולם. זהו פוטנציאל אדיר של 140 מיליארד דולר וזו הקרקע לפריחתם של מיזמים בתחום של ענקיות המזון, לצד סטרטאפים.

שוק תחליפי הבשר בעולם עומד על% 4.5. בתחום תחליפי החלב, מדובר ב  14%. שם זה קרה מהר יותר כי בחלב היה יותר קל להגיע לטעם שהשתפר. חלב זה 97% מים ובשר זה מוצר מורכב שדורש התאמה לצבע, שומן, טקסטורה ולכן נדרשו מאמצי פיתוח משמעותיים".

לפי סקרים שעשיתם לטבעוניים אין בעיה לאכול מוצרים של חברה שהדי אן איי שלה הוא בשר?

זוגלובק: "ממש לא. אנחנו עובדים בשיתוף פעלה עם ויגן פרינדלי. הם רואים בזה ניצחון שהתעשיה נרתמת למצוא פתרונות טובים על מנת להגדיל את קהל הלקוחות של המוצרים הללו ועל מנת להגיע למאס מרקט. על הקטר הזה צריך את החברות המובילות. כשזה היה נישה זה לא הלך לשום מקום. לחברות גדולות יש את האמצעי לייצור וזה ייצור את השינוי. בסוף, הצרכן הוא  זה שקובע. אנחנו יכולים לשים את המוצר הכי טוב על הצלחת והוא יבחר מה הוא רוצה. אנחנו רוצים להביא מגוון לכל אחד. זה מיזם נפרד לגמרי עם הפנים לחול".

איך השפיעה הקורונה על צריכת מוצרים שנחשבים פחות בריאים כמו נקניקיות והאם לסימון התזונתי של ליצמן היתה השפעה על היקף המכירות?

זוגלבק: "הצרכן הישראלי הצביע בארנק וממשיך לקנות הכל כרגיל. כל הצריכה  עלתה בכלל המוצרים כי אנשים נמצאים בבית והם קונים את כל המוצרים הפשוטים כמו נקניקיות, פסטרמות לכריכים ועוד".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר