קורע לב: מנכ"ל מד"א, אלי בין, התראיין היום בצהריים (ראשון) בתוכניתה של יעל דן בגל"צ, וחשף מציאות מזעזעת: "חולים ממתינים שעות באמבולנסים. היום נפטרה חולה מבית אבות באמבולנס כי בתי חולים לא רצו לקבל אותה".
מפגינים במחאה על אפליה תקציבית, שלשום // צילום: יוני ריקנר
בין סיפר בשיחה עם "ישראל היום": "היום בבוקר הגיע קריאה מבית החולים הגריאטרי הרצוג בירושלים לאמבולנס. הצוות הגיע לאישה מבוגרת חולת קורונה, שסבלה מקוצר נשימה חמור. בשלב הזה צריך בדרך כלל לתאם עם בית חולים שיקבל אותה, אבל בכל אזור ירושלים לא היה בית חולים שהסכים - כולם אמרו שהם מלאים בחולים ואין להם מקום.
"פנינו למשרד הבריאות שאמר לנו לחכות עם החולה, בינתיים היא התחילה להידרדר לקוצר נשימה חמור והצוות הכניס לה טובוס - קרי הנשמה אל תוך קנה הנשימה. בכל זאת לא היה לנו בית חולים שיקלוט אותה והיא פשוט איבדה את הנשימה בידיים של הצוות שלנו, שעבר לעשות לה החייאה וקבע את מותה לצערי".
"מדובר במצב שקורה כל הזמן במגפה הנוכחית, האמבולנסים, ניידות הטיפול הנמרץ, תקועים עם חולים שעות ואין לאן להעביר אותם. זו בעיה כי משרד האוצר לא מקצה כסף לתקנים לבתי החולים ולא למד"א. היו המון מקרים שאמבולנסים מחכים עם חולים שעות".
מנכ"ל מד"א הוסיף ואמר: "המציאות הזו גורמת גם לכך שאנחנו לא מגיעים בזמן להתקפי לב ולחולים אחרים, אנחנו נתקעים עם חולים וכך נוצרים עיכובים בהגעה לעוד טיפולים. כל המצב הזה נורא ויש פשוט עומס בלתי אפשרי".
בבית החולים הרצוג התייחסו לראיון ומסרו כי היו שני מקרי מוות במחלקות הקורונה. הם ציינו כי החולה לא מתה באמבולנס. לדבריהם, היה מקרה מוות בביה"ח שבו צוות מד"א הצטרף לצוות במאמצי ההחייאה. המטופל נפטר ומותו נקבע בבית החולים. מייד עם סיום האירוע, התדרדר מצב חולת קורונה אחרת בת ,87וצוות מד"א, שכבר היה בתוך המחלקה, סייע בפעילות ההחייאה. ניסיונות ההחייאה לא צלחו ומותה נקבע על ידי רופא הרצוג.
כזכור, אתמול בתי החולים הציבוריים הודיעו כי מהיום הם לא יקבלו אמבולנסים שאינם כוללים מקרים להצלת חיים, זאת בשל סירוב משרד האוצר לנהל משא ומתן להגדלת התקציב שלהם ובשל המחסור החמור במשאבים.
ההכרזה של בתי החולים (שערי צדק, לניאדו, מעייני הישועה ושלושת בתי החולים בנצרת) מגיעה לאחר שפגישה שהתקיימה בין מנהלי בתי החולים למשרד האוצר ביום חמישי הסתיימה ללא תוצאות. מנהלי בתי החולים ביקשו להמשיך את המשא ומתן, אך פקידי האוצר סירבו לכך. "המצב הנוכחי לא מאפשר לבתי החולים לרכוש ציוד, לשלם לספקים ולהפעיל את בתי החולים בצורה תקינה", נמסר.
המנהלים קראו לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר ישראל כ"ץ להתערב באופן מיידי בנושא ולהביא לסיום המשא ומתן בין הצדדים.
בעקבות פניית המנהלים אל מנכ"ל מד"א אלי בין, גינה מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור חזי לוי, את החלטתם: "ההוראה שהוצאתם חסרת תוקף ואינה עומדת בנוהלי משרד הבריאות. פינוי המטופלים אליכם יימשך כסדרו, וזאת בצד המשך המאמצים להסדרת הסוגיות התקציביות".
עוד כתב: "אני מודע לקשיים התקציביים שאתם חווים. שר הבריאות ואני עוסקים בנושא באינטנסיביות מול משרד האוצר, אולם לא נוכל לקבל מצב שבו מטופלים משמשים ככלי במשא ומתן".
כחלק ממחאת בתי החולים, מאות רופאים, אחיות ואנשי צוות רפואה הפגינו שלשום מול משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה בירושלים כמחאה על המצב הכלכלי של בתי החולים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו