בשורה משמחת: שלושה מיני צמחים חדשים התגלו השנה לראשונה בישראל ונכנסו לרשימת המינים הנדירים. המינים החדשים הם: לימוסלת המים, סמר ננסי ורצועית קומפר.
לימוסלת המים (Limosella aquatica) היא ממשפחת לועניתיים נמצאה ביער אחיהוד באפריל 2020 על ידי חובב טבע בשם סיקו בכור והוגדרה על ידי ד"ר אורי פרגמן-ספיר, המנהל המדעי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בירושלים וממחברי הספר האדום של צמחים בסכנת הכחדה בישראל. מדובר במין בעל תפוצה רחבה ולא ברור אם האוכלוסייה שלו יציבה. לימוסלת המים היא צמח קטן הגדל במקומות מוצפים בחורף, לפעמים טבול למחצה. בעל פרחים קטנים לבנים או ורדרדים.
הסמר הננסי (Juncus pygmaeus) התגלה בפעם הראשונה בישראל ביוני 2020 בבריכה עונתית בשמורת הטבע בריכת סמר, על ידי דר בן נתן, בוטנאי במכון דש"א, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט – המרכז הלאומי לחקר המגוון הביולוגי באוניברסיטת תל אביב. ומימי רון. הסמר הננסי הוא מין רחב-תפוצה, המופיע בדרום ומערב אירופה ובצפון אפריקה. הוא דומה מאוד לסמר מצוי, גם הוא מין חד-שנתי נמוך השייך לסוג סמר ונפוץ בבתי גידול לחים בארץ.

המין השלישי הנדיר שהתגלה בישראל הוא רצועית קומפר (Himatoglossum comperianum) התגלתה במאי 2020 בצפון הגולן בראש אחד הבונקרים על ידי סאקרה חן והוגדרה על ידי ד"ר אורי פרגמן-ספיר. זהו מין הנפוץ בסוריה, טורקיה, לבנון, עיראק ואיראן. סאקרה הציעה לתת לו שם רצועית רב-לשונית. רצועית קומפר שונה מאוד מרצועית הגליל הידועה כאחד הסחלבים המרשימים והנדירים בישראל, שגם היא נמצאת בסכנת הכחדה. הפרחים של רצועית קומפר ורודים ארגמנים. משפית הפרח יורדות מספר רצועות ארוכות.
ושבו לארצם: חמישה מיני צמחים התגלו שוב לאחר שנים רבות
בנוסף לגילוי המינים החדשים, רשות הטבע והגנים בישרה על חמישה מינים של צמחים שלא נצפו במשך שנים רבות ברחבי הארץ, ואילו בשנת 2020 התגלו מחדש. מדובר בבר-דורבן הסירה, שלחופן עטוי, גזר עדין, דבקה אפורה וקחוון אליעזרה. בתוך כך, ברשות מדווחים כי 16 מיני צמחים התווספו השנה לרשימת המינים בסכנת הכחדה בשל צמצום אזורי תפוצה, ביניהם אבוטילון כהה, שלמון דק ושלמון סורי ו בר-דורבן הסירה.
לדברי ד"ר מרגרטה וולצ'אק, אקולוגית צמחים ברשות הטבע והגנים: "הפעילות האינטנסיבית להגנת צמחים בסכנת הכחדה של רשות הטבע והגנים יחד עם שותפים וגופים מובילים בתחומם - מניבה פירות. יותר מ- 75% של הצמחים הנמצאים בסכנת הכחדה בישראל מוגנים היום באוסף זרעים בבנק הגנים הלאומי ומגודלים בגנים בוטניים ובגני מקלט. הסקר שמבוצע מדי שנה על ידי מכון דש"א מביא נתונים חדשים ותגליות חדשות , ביניהם צמחים שהתגלו בפעם הראשונה בארץ או צמחים שלא נראו כאן עשרות שנים.
טבע פורץ גבולות: שיא של חיות בר בישראל
בשורה משמחת נוספת שמגיעה היום מרשות הטבע והגנים היא שבשנת 2020 נשבר שיא של ספירת חיות בר בישראל. עוד נמסר מהרשות, כי חל מהפך בדירוג שמורות הטבע והגנים הלאומיים המבוקשים ביותר השנה: הגן הלאומי תל אשקלון מוביל בראש ומיד אחריו שמורת הטבע הבניאס. שני אתרים אלו דחקו למטה בדירוג את הגנים הלאומיים מצדה וקיסריה שהובילו בדירוג לאורך השנים האחרונות.