מדורי הכלכלה געשו השבוע. לראשונה מאז קום המדינה מונתה לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר אישה. היסטוריה שהפתיעה את כולם, בעיקר את אורי יוגב, את רונן וולפמן ואת דוד ברוך - בוגרי אגף התקציבים ומראשי המגזר העסקי והבנקאות כיום. שלושת הגברים ראו כיצד יעל אנדורן (42), אמא לשניים (ובהריון מתקדם עם השלישי), הועדפה על פניהם.
שר האוצר, יאיר לפיד, לא הכיר את אנדורן עד לאחרונה, אף שהשניים גרים באותו הרחוב (פיינשטיין) ברמת אביב ג'. אפילו מפגש חטוף במכולת השכונתית לא היה. רק בקורס מזורז של מבוא לכלכלה, שקיבל לפיד לאחרונה מיועציו הפרטיים, הוא שמע על שכנתו. לפיד, שנמצא בשלב ההתלמדות, נעזר בפרופסורים מנואל טרכטנברג, יו"ר הצוות החברתי־כלכלי שהוקם עקב מחאת רוטשילד; אבי בן בסט, לשעבר מנכ"ל האוצר; וצביקה אקשטיין, לשעבר המשנה לנגיד; ובענת לוין, בכירה בבנק הפועלים.
עזרה בקבלת ההחלטה קיבל לפיד גם מאחד המועמדים לתפקיד, אורי יוגב, הנחשב למקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו, וממספר 2 בבנק לאומי, קובי בר, אף הוא מקורב לנתניהו. אנדורן היתה המשנה של יוגב כשהיה הממונה על אגף התקציבים, בתקופת כהונת נתניהו כשר האוצר. המלצתו על אנדורן, המפתיעה לכאורה, הגיעה לאחר שנשאל על ידי לפיד, אם לא אתה, במי היית בוחר?
ל"ישראל היום" אמר יוגב: "אנדורן היא המינוי המתאים ביותר לתפקיד מנכ"לית האוצר. היא מאמינה בכלכלה חופשית, וחושבת שזוהי הדרך הנכונה להגדיל את העוגה התקציבית. היא מאמינה שמערכת רווחה יעילה יותר תוביל לעוד רווחה. זה מינוי מצוין ואולי הטוב ביותר שלפיד היה יכול לעשות בעת הזאת".
המחמאות המשיכו לזרום, ושני בכירים לשעבר באוצר, שבחרו להישאר בעילום שם, הוסיפו: "הבחורה מתוחכמת, חכמה וקרת רוח. יש לה היכרות עם האוצר, הבנה ויכולת ביצוע טובה. היא מאוד נמוכה, אולי 1.53 מ', אבל באישיותה היא גבוהת קומה, חריפה ומאוד אסרטיבית, אפילו קשוחה. אין לה טיפה של חוסר ביטחון". ראשי האגפים, היכונו.
גם טרכטנברג שפע דברים חיוביים ואמר: "אני משוכנע כי אנדורן היא בעלת ידע רב, הבנה של המערכת המורכבת וניסיון רב הנדרש בתקופה מאתגרת זו. היא תרמה רבות ליישומה של הרפורמה במערכת ההשכלה הגבוהה, תוך כדי מתן תשומת לב רבה לטובת הציבור ולצורכי המשק, שאותם המערכת צריכה לשרת".
כפי שהוזכר, אנדורן היא אמא לשניים, וגם אשתו של אופיר קרני, שהיה רכז התחבורה באגף התקציבים וכיום משמש סמנכ"ל הכספים בחברת דן. הוא מקורב ליוגב, ועל שמו רשומה הרפורמה הגדולה בנמלים, שהביאו לפיצול של ארבע חברות נמל.
לצד כל הנתונים המרשימים והמחמאות שאנדורן מקבלת בזכות, חוזרת ומתבלטת העובדה שהיא הפכה לאישה הראשונה ששוברת את תקרת הזכוכית באוצר. לפניה מילאו את התפקיד לא פחות מ־25 גברים, ששניים מהם היו לשרי אוצר - פנחס ספיר ויעקב נאמן, ושניים אחרים לנגידי בנק ישראל - דוד הורוביץ (מקים בנק ישראל) וארנון גפני.
כמו אחרים שקדמו לה, גם אנדורן תתקדם בתוך שנתיים־שלוש לצמרת הבנקאות בישראל בזכות עצמה, אך כבר עתה עולה השאלה כיצד היא תתפקד לנוכח הלידה הצפויה בעוד כמה שבועות, ואיך תשלב בין אמהות לתפקיד התובעני של ניהול משרד האוצר, שצריך להתמודד עם בור תקציבי עצום (56 מיליארד שקלים).
ובכן, אנדורן תענה על השאלות האלה בשטח, כי היא לא נוהגת לעשות לעצמה שום הנחה. גם את דרכה ב"עמיתים", הגוף שניהל את שמונה קרנות הפנסיה הוותיקות, אנדורן התחילה בנסיבות מאוד דומות. היא היתה בהריון מתקדם ועבדה עד הרגע האחרון, וכשיצאה לחופשת לידה קצרה, המשיכה לנהל את "עמיתים". אחד הסמנכ"לים מונה לממלא מקום, והוא התייצב בביתה באופן קבוע וקיבל הנחיות והוראות מדויקות - "מה לעשות ומה לא לעשות". גם באוצר ייבחר ממלא מקום, וככל הנראה תהיה זאת החשבת הכללית מיכל עבאדי.
אנדורן לא תוכל להרשות לעצמה להיות מחוץ לעניינים בשלושת החודשים הקרובים - מאי עד יולי - הקריטיים להעברת התקציב החדש בממשלה, בוועדת הכספים ובמליאת הכנסת, שכן ביוני מגישים את התקציב לאישור הכנסת.
לא מתקפלת
בכירים באוצר מעריכים כי לפיד הוא הקברניט של משרד האוצר ויחזיק בהגה, אבל את ספינת הכלכלה תנווט אנדורן בזכות המיומנות שלה, שלא היתה לאף אחד מהמנכ"לים הקודמים. לדבריהם, לאנדורן יש את כל הכישורים והניסיון באוצר כדי לשלוט על כל הזרועות המרכזיות: אגף התקציבים ואגף שוק ההון והפנסיה. אמירה שכזו מסמנת התחזקות חסרת תקדים של תפקיד המנכ"ל.
עד למינוי של אנדורן המנכ"ל היה למעשה ראש מטה של המשרד ומתאם בין השר לראשי האגפים - ללא סמכויות בחוק. כל ראשי האגפים באוצר הם בדרג מנכ"לים, אבל אצל אנדורן תפקיד המנכ"ל לא יהיה "ראשון בין שווים", אלא במעמד של מנכ"ל על. את השליטה היא תשיג בזכות אישיותה האסרטיבית והכריזמה הטבעית שלה, כפי שציינו כבר עמיתיה באוצר.
נתניהו זוכר אותה ואת אישיותה הקשוחה לטובה מהתקופה שבה הובילה את הקיצוצים הכואבים, עת היתה רפרנטית של המשרדים החברתיים: בריאות, חינוך, רווחה והשכלה גבוהה. היא היתה "השוטר הרע" וקיצצה 10 מיליארד שקלים בקצבאות הילדים ובקצבאות הבטחת הכנסה. על שמה רשומה כנראה צעדת המחאה של ויקי כנפו ממצפה רמון לירושלים (2003), שהקדימה את מחאת רוטשילד.
אנדורן לא התקפלה ולא עשתה הנחות לאיש, ובאחד הראיונות אמרה: "אנחנו מנסים לבצע שורה של צעדים להכשרת חיילים משוחררים ואנשים שאין להם מיומנויות לשוק העבודה, ובאמת לעזור להם לצאת מאותה תרבות של הסתמכות על קצבאות לתרבות של עבודה".
גם מוקדם יותר, ב־1999, בוועדת וינוגרד (בראשות השופט בדימוס אליהו וינוגרד) שמרה על הקו הקשוח שלה. אז שימשה רכזת תחום השכלה גבוהה באגף התקציבים, והתבקשה על ידי ראש הממשלה דאז, אהוד ברק, להמליץ על הפחתה גורפת של שכר הלימוד באוניברסיטאות ב־50 אחוזים. אנדורן טירפדה את המהלך ואמרה: "אין למדינה שום סיבה להשקיע משאבים בהפחתת שכר הלימוד באוניברסיטאות. הסטודנטים הם ציבור חזק ויש להעדיף תמיכה בחלשים, בקשישים, בנכים ובחד־הוריות". בתגובה ברק הורה לשר האוצר דאז "בייגה" שוחט להדיח את אנדורן.
למרות ההדחה אנדורן קודמה עד לתפקיד המשנה לממונה על התקציבים, והמשיכה לנהל את מאבקיה הבלתי מתפשרים. אחד הבולטים היה בסל התרופות, שאותו המליצה לבטל אחרי שחברי ועדת הסל התנגדו לקיצוצים ודרשו מיליארדים לתרופות ולטכנולוגיות יקרות. "יש לבחון את מעמדה ואת נחיצותה של ועדת סל התרופות", אמרה אנדורן, "הוועדה חרגה מהמנדט שניתן לה, כשהמליצה על תרופות לא נחוצות".
בנושא אקטואלי יותר, סביר להניח שלו אנדורן היתה "בעלת הבית" באוצר, היה נחסך הסיפור המוזר שעלה השבוע לכותרות בנוגע לשכר הלימוד של הסטונדטים. בוקר אחד קם לו שר האוצר ושומע שהרפרנט האלמוני יניב רגב, סגן הממונה על התקציבים, מאיים על יו"ר התאחדות הסטודנטים, אורי רשטיק, ששכר הלימוד באוניברסיטאות יעלה ב־20 אחוזים. בצהריים העלה לפיד הכחשה גורפת בדף הפייסבוק שלו: "סטודנטים יקרים עושים עליכם סיבוב. אם הייתי קורא ששכר הלימוד עולה, בעצמי הייתי מפגין נגד עצמי".
בערב הסערה הפכה למבוכה, כאשר התברר שיאיר לפיד כלל לא ידע על הכוונה לקצץ בהשכלה ובו בזמן להעלות את שכר הלימוד, שכן הנושא לא הגיע לשולחנו. למחרת בבוקר עלה לשידור סגן שר האוצר, מיקי לוי, ואמר כי "עוד לא התקבלו החלטות, אבל צריך לקבל החלטות בדחיפות. אם לא נטפל בגירעון - נצטרך לקבל החלטות כואבות יותר. אם נושא שכר הלימוד יעלה, נדבר עם הסטודנטים".
בשיחת נזיפה אמר רגב ללפיד: "לא איימתי, ערכתי פגישה שגרתית עם הסטודנטים. הבהרתי כי טרם התקבלה החלטת שר האוצר". כאמור, התחושה היא שאנדורן לא היתה נותנת לסיפור הזה לצאת מפרופורציות או להגיע לנקודה המביכה שאליה טיפס.
סדר חדש
אנדורן, עוד בטרם נכנסה לתפקידה, מחוברת לראשי המשק. היא מכירה היטב את ראשי הבנקים הגדולים: יו"ר דיסקונט ד"ר יוסי בכר, יו"ר בנק הפועלים יאיר סרוסי ויו"ר בנק לאומי דוד ברודט. היא מיודדת גם עם שי טלמון, שימונה בקרוב ליו"ר דרך ארץ, זכיינית כביש 6. טלמון שגייס אותה לאגף התקציבים, שימש מנכ"ל כלל ביטוח וראש החטיבה העסקית בבנק הפועלים, וכיהן בעבר בתפקיד סגן הממונה על התקציבים וכחשב הכללי באוצר.
למרות קרבתה וחיבורה לצמרת המשק, אין לצפות שהיא תעשה לה הנחות, כפי שהוכיחה בעבר. היא לא תימנע מעימותים עם אילי הון ועם החברות הגדולות במשק הישראלי. חלק מהטבות המס של החברות האלה יבוטלו בתקציב החדש. לכל אלה יש סיבה לחשוש מאנדורן, וכך גם לראשי האגפים המכהנים במשרד האוצר, שכבר השמיעו ביקורת חריפה על לפיד. הם לא מרוצים מזה ששר האוצר לא משתף ולא מיידע אותם בחלק מהחלטותיו, למשל מינויה של אנדורן וביטול התקציב הדו־שנתי.
הם נלחצים מכך שעליהם לשמוע על החלטות חשובות כאלה בתקשורת, או כמקובל אצל לפיד באמצעות הפייסבוק. אך נראה שלמרות הכעס ראשי האגפים יצטרכו ללמוד לחיות עם המציאות החדשה והאסרטיביות של אנדורן, והכוונה היא בראש ובראשונה לממונה על התקציבים, גל הרשקוביץ, ולמפקח על הביטוח והממונה על שוק ההון והחיסכון במשרד האוצר, פרופ' עודד שריג. האחרון כבר הספיק להכחיש פרסום על פרישתו מהתפקיד, אך אין זה אומר שמהפכה פרסונלית בהנהלת משרד האוצר לא בדרך.
עם מינויה לתפקיד המנכ"לית אנדורן תסיים את פעילותה במגזר העסקי. עד לפני שנתיים, כאמור, ניהלה בהצטיינות את שמונה קרנות הפנסיה הוותיקות של ההסתדרות באמצעות "עמיתים", שהיקפן הכולל הסתכם ב־160 מיליארד שקלים. היא שימשה שותפה בקרן ההשקעות ויולה, המגלגלת כ־2 מיליארד דולרים בענף ההיי־טק, ולפני כמה חודשים הצטרפה לדירקטוריון אל על כדירקטורית חיצונית.
כעת, אנדורן, שסירבה להגיב על הכתבה עד שתיכנס לעניינים, תחליף את דורון כהן, מנכ"ל משרד האוצר בשנה וחצי האחרונות (מונה על ידי שר האוצר היוצא, יובל שטייניץ). היא תנסה להוכיח שהמחמאות הרבות שקיבלה אינן לחינם, כמו החשש או הציפייה של רבים לסדר חדש באוצר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו