ד"ר טל ברוש, חבר בוועדה המייעצת, מרכז הצוות לטיפול במגיפות ומנהל היחידה למחלות זיהומיות באסותא אשדוד, התייחס לחיסוני הקורונה הצפויים להגיע בקרוב לישראל, ואמר ש"קבוצת התעדוף העיקרית תהיה מבוגרים מעל גיל מסוים שטרם הוחלט. זה לא יהיה 80, כי יהיו די חיסונים כדי להרחיב באופן משמעותי את הקבוצה, לגיל 70, 65 או 60 ולצוותים רפואיים. יחוסנו גם צעירים יותר עם מחלות רקע".
מדינה בברזיל תייצר את החיסון הרוסי לקורונה // צילום: רויטרס
משרד הבריאות בישראל קיבל כבר נתונים על החיסון של פייזר, אך לא את מלוא החומר, לצורך תחילתם של הליכי הרישום בישראל. הנתונים של מודרנה עדיין לא הועברו ובישראל עדיין ממתינים לדו"חות מפורטים.
ד"ר ברוש צופה שגם נתוני המחקר לא יענו על כל השאלות: "המחקרים עקבו אחרי הדבקות סימפטומטיות, ולא נדע אם החיסונים מונעים הדבקה של חולים א-סימפטומטיים עד שלא נחל להשתמש בהם במסות גדולות".

על האתגר ברכישת אמון הציבור אמר: "גם אם יש סיכונים מאוד-מאוד תיאורטיים - כי אין מעקב של עשר שנים אחרי המתחסנים - תמיד יש סיכונים תיאורטיים, אך מהצד השני יש מחלה קשה וזה משהו לא תיאורטי".
עוד אמר בהקשר של הטכנולוגיה של חיסוני מודרנה ופייזר, שלראשונה נעשה בה שימוש בחיסונים: "לחיסוני RNA, למרות השם המלחיץ חיסון גנטי, אין שום השפעה על הגנטיקה של גוף האדם".
המדינה תזמין עודפי חיסונים
כמעט שנה אחרי שמגיפת הקורונה החלה להתפשט בעולם, תהיה השבוע בריטניה הראשונה בעולם המערבי שמתחילה לחסן את אזרחיה במבצע רחב היקף. בישראל ייאלצו לחכות לפחות עד תחילת 2021, אם כי במשרד הבריאות מדברים על החיסונים הראשונים כבר בסוף דצמבר.
ביום שישי חתם משרד הבריאות על הסכם שישלש את מספר החיסונים שתספק חברת התרופות מודרנה לישראל - משני מיליון לשישה מיליון, מה שיספיק לשלושה מיליון אזרחים.

לפי גורמים בכירים, המדינה מזמינה "עודפים" של מיליוני חיסונים מחברות שונות, כדי להגיע במהירות המקסימלית למספר חיסונים שיספיק לכלל האזרחים. מאחר שכל חברה מספקת את החיסונים לישראל בכמויות קצובות, יחלפו חודשים עד שיסופק מספר כולל של חיסונים לכל המדינה.
שר הבריאות יולי אלדשטיין אמר אתמול בראיון לחדשות 12 כי הוא מעריך שכבר בסוף החודש יהיה אפשר לקבל את החיסונים הראשונים בישראל, ואף הבטיח שהוא ורה"מ בנימין נתניהו יהיו הראשונים להתחסן.
ביום חמישי התקיים דיון נוסף של הוועדה המתעדפת מיהן קבוצות הסיכון שיתחסנו. הוועדה עדיין לא קיבלה החלטה סופית, אך ברור שלאור הצפי להגעת מספר רב יותר של מנות מכפי שצפו בתחילה, יתרחבו קבוצות היעד לחיסון.
"לחלום על סוף המגיפה"
ביום שלישי יחל בבריטניה מבצע החיסון נגד הקורונה בציבור הרחב - תחילה בבתי החולים ובאוכלוסיות בסיכון מוגבר. זאת, כשבוע לאחר שהממלכה הפכה להיות הראשונה במערב שבה מאושר חיסון נגד הנגיף. בסוף השבוע הגיעו המנות הראשונות מהחברה שמייצרת את החיסון, פייזר.
"אנחנו ערוכים לחסן אנשים ברצף מ-8 בבוקר עד 8 בערב", אמרה רופאה בבית חולים בלונדון ל-BBC. בעוד כשבועיים גם יחלו לחסן את בתי האבות באנגליה.

ברוסיה החלו בשבת במבצע ארצי לחיסון האוכלוסייה, אף על פי שבמערב מתייחסים בחשדנות ליעילותו. במוסקבה, שבה מרוכזים כרבע ממקרי התחלואה היומיים ברוסיה, נפתחו 70 מרכזי חיסון אתמול. מורים, רופאים ועובדים מוניציפליים נקראו לקבל את החיסון, ובתוך שעות נרשמו אלפים. לטענת הרשויות, 100 אלף כבר קיבלו את החיסון ברוסיה.
בארה"ב צפוי מינהל המזון והתרופות של הממשל לדון בימים הקרובים בבקשות לשימוש חירום בחיסונים של פייזר ומודרנה. ראש המכון למחלות זיהומיות אנתוני פאוצ'י, המוביל את המאבק מטעם הממשל הנוכחי וימשיך גם בזה הנכנס, אמר שבעקבות האישור הצפוי של המינהל יחלו האזרחים להתחסן כבר החודש.
בסוף השבוע אמר מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום גברייסוס, כי בעקבות הניסויים המוצלחים בחיסונים "העולם יכול להתחיל לחלום על סופה של המגיפה". הוא הבהיר כי "אמנם האור בקצה המנהרה גובר בהדרגה, אך הדרך קדימה עדיין רצופת קשיים."
בהכנת הידיעה השתתף ארז לין
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו