סוף לבלגן הקרקעות ביהודה ושומרון?

ועדת המשנה לענייני יהודה ושומרון אימצה את המלצת המנהל האזרחי שנחשפה ב"ישראל היום" לחדש את הסדר הקרקעות • דיון עם הדרג המדיני נקבע לשבועות הקרובים • יו"ר הוועדה, ח"כ סער: "נדרשת מנהלת מיוחדת כדי להוציא את המהלך לפועל"

הסדר ביהודה שומרון עשוי לבלום עתירות לבג"ץ // צילום: אורן בן חקון // הסדר ביהודה שומרון עשוי לבלום עתירות לבג"ץ ,
הסדר ביהודה שומרון עשוי לבלום עתירות לבג"ץ // צילום: אורן בן חקון // הסדר ביהודה שומרון עשוי לבלום עתירות לבג"ץ

ועדת המשנה לענייני יהודה ושומרון של ועדת חוץ וביטחון קיימה היום (שני) דיון בנושא חידוש הסדר המקרקעין באזור. הוועדה בראשות ח"כ גדעון סער אימצה את המלצת המנהל האזרחי, שנחשפה ב"ישראל היום", קראה לממשלה לחדש את הסדר המקרקעין ביהודה ושומרון וקבעה דיון בנושא עם הדרג המדיני בעוד כשבועיים. 

המלצת המנהל האזרחי נחשפה בתגובה לשאילתה שהגיש ח"כ עוזי דיין מהליכוד בנושא, שגם היה מיוזמי הדיון היום, ביחד עם ח"כ סמוטריץ מימינה.

ההמלצה של המנהל האזרחי מציעה בעצם להחליף את סקר הקרקעות המסורבל המתקיים כיום ביהודה ושומרון, בהסדר מקרקעין שלא נעשה באזור מאז 1967. להסדר מקרקעין, אם יבוצע, תהיה השלכה דרמטית על סכסוכי קרקעות, הוא יצמצם את האפשרות לפלישה ולהשתלטות על אדמות פלשתיניות מצד אחד ועל אדמות מדינה מצד שני. ההסדר צפוי לשים סוף לעתירות לבג"ץ נגד המדינה כיוון שמדובר בהליך סופי. המלצת המנהל האזרחי ממתינה מזה זמן מה אצל הדרג המדיני, ובקרוב אמור להתקיים דיון בנושא במשרד הביטחון. 

נחיתת המסוק עם מזכיר המדינה פומפאו בשער בנימין // צילום ארכיון: אריאל כהנא

הרש"פ מנסה לקבוע עובדות בשטח

בדיון היום אישר ראש המנהל האזרחי, רסאן עליאן, את הפרסום ב"ישראל היום". כזכור, נודע כי הרשות הפלשתינית מעסיקה כ-600 איש שעורכים הסדר מקרקעין בשטח סי, באדמות המוכרות כאדמות מדינה שטרם הוכרזו ככאלה. תהליך זה, שתפס תאוצה בשנים האחרונות, נועד למעשה להשתלט על אדמות מדינה לצורך הסדר עתידי.

לשם השוואה, המנהל האזרחי שסובל מחוסר תקנים ותקציב, מעסיק כעשרים אנשים בעריכת סקר קרקעות והתוצאה היא למעלה ממאה אלף דונם של קרקעות בשטח סי, שכבר נסקרו, אך עדיין לא הוכרזו כאדמות מדינה. 

יו"ר ועדת חוץ וביטחון צבי האוזר, שהשתתף בדיון, הגיב בחריפות: "זוהי פרצופה של מדינת ישראל, שבמשך שנים מדברת על 'המערכה על שטחי סי', אך בפועל מעסיקה רק אנשים בודדים תוך ידיעה שהרשות מנהלת מרוץ לתפיסת הקרקע ורישומה, ומעסיקה לשם כך כ-600 עובדים". עוד אמר האוזר: ״ככה הבלוף הישראלי נראה. זהו מחדל לדורות. ממשלת ישראל מזניחה אינטרסים לאומיים. זהו פשע היסטורי". 

ח"כ גדעון סער: "יש צורך בהקמת מנהלת" // צילום: אורן בן חקון
ח"כ גדעון סער: "יש צורך בהקמת מנהלת" // צילום: אורן בן חקון

"כשל מוסרי"

מאיר דויטש, מנכ"ל תנועת "רגבים" שהשתתף בדיון, אמר כי נתוני המנהל האזרחי משקפים כי ממשלת ישראל מתנהלת בכשל ארגוני ומוסרי כאחד. "הסדרי מקרקעין ורישומן, זוהי פעולה מורכבת השייכת לריבון. מעבר לעובדה שהרשות הפלשתינית עושה בשטחי סי כבתוך שלה, בלי תגובה ישראלית משמעותית, חוסר המעש המביש של מדינת ישראל לרישום מקרקעין ביהודה ושומרון, מהווה גם כשל מוסרי, כשהמדינה אומרת בעצם שהיא אינה הריבון בשטח".

המלצת ועדת חוץ וביטחון, בנוסף לאימוץ המלצת המנהל האזרחי לקיים הסדר מקרקעין ביהודה ושומרון, היא לנהל במקביל גם את סקר הקרקעות ולסיים את הליך ההכרזה על האדמות בשטח סי כאדמות מדינה.

בסיכום הדיון אמר ח"כ סער כי כדי להוציא את המהלך לפועל נדרשת הקמת מנהלת מיוחדת עם תקציבים ותקנים כבר לשנת 2021.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר