שעות ספורות לאחר חיסול רב המרצחים אבו אל־עטא בעזה ב־12 בנובמבר 2019, החליטו שני מחבלים לצאת לפעולת תגמול ולשגר טילים לעבר ישראל. זו היתה ההחלטה האחרונה בחייהם. "כלי טיס של צה"ל תקף שני פעילים ממערך הירי תלול המסלול של הג'יהאד האסלאמי בצפון רצועת עזה. התקיפה בוצעה לטובת הסרת איום מיידי, זוהתה פגיעה", נמסר בהודעה הלקונית של דובר צה"ל.
היכולת לזהות מחבלים בדרכם לביצוע ירי לעבר ישראל ולחסלם היתה בעבר כמעט בלתי אפשרית, בטח לא באופן מדויק כל כך. בשנות האינתיפאדה השנייה, שבימים אלו מציינים 20 שנה לתחילתה, אפשר היה לקבל ידיעה על מחבל בדרכו לבצע פיגוע ולהתחיל בסריקות ובסגירות מעגל, אך חיסול מהיר בתוך דקות היה בגדר חלום.
לראשונה מאז החלו במהפכת ענק בתוך חטיבת המחקר באמ"ן, נחשף בפני "ישראל היום" כיצד נבנתה היכולת לאתר בזמן קצר יעדים מודיעיניים ולאפשר בעת הצורך את חיסולם בסיוע בינה מלאכותית, ניתוח כמויות עצומות של מידע (ביג דאטה) ותהליכים שמזכירים סרטי ביון. באמצעות תהליכים אלו, על פי פרסומים זרים, פועל צה"ל במסגרת המב"ם (מערכה שבין המלחמות) בסוריה ובמדינות נוספות, והם ישנו לחלוטין את פני המלחמה הבאה, זאת בשל גיבוש מאגר מטרות שבעבר לא היה אפשרי להגיע אליו כלל. "בשנתיים האחרונות יש מהפכה של ממש בעולמות הדאטה והדיגיטל, ואנחנו רק בהתחלה", מסביר גורם בכיר בחטיבת המחקר.
כמויות המידע העצומות שבאינטרנט מהוות את המקורות הגלויים והאזרחיים שעומדים לרשות החטיבה. אליהם יש לצרף בעולם המודיעין גם מידע שמספקים סוכנים, האזנות, מסמכים ועוד מקורות שמצטברים לידי כמויות בלתי נתפסות. עובדה זו הפכה את איסוף המידע, שמתורגם לבסוף למידע מודיעיני מהימן שיאפשר מתקפה על מטרה, פעילות של יחידה מיוחדת או כל צורך אחר, למאתגר הרבה יותר.
"יצאנו מעידן האבן"
"במהלך הזמן התפתח פער מסוים שגרם לחוקרים בחטיבה לכאוב את העובדה שהם לא מסוגלים למצות את עצמם ולגשת לכל המידע שהם מקבלים", מסביר מפקד קורס דאטה באמ"ן, סרן ר'. הפתרון ההתחלתי היה התארגנויות חצי מחתרתיות לאיסוף מידע, אך בחטיבת המחקר הבינו שהם צריכים לפתח משהו משמעותי הרבה יותר, שיערער את יסודות עבודת איסוף המודיעין מקצה לקצה, ויצרו מערכת ניתוח מתוחכמת שמשלבת בין אדם למחשב.
"בלי הבינה המלאכותית נשחה בים של מידע בלי למצוא את מה שנמצא מולנו"
"בפעם הראשונה בהיסטוריה אנחנו מדברים על צוותי פעולה משותפים לאדם ולמכונה", מסביר הגורם הבכיר, "בנינו מערכת בינה מלאכותית שדומה למוח אנושי ולימדנו אותה לבצע היסקים בצורה עצמאית. פעולות מודיעיניות שהיו לוקחות לנו בעבר שעות, הופכות היום לעניין של דקות ולסגירת מעגל מהירה. זו לא רק קפיצת מדרגה ביעילות אלא גם באפקטיביות המבצעית. אומרים שמודיעין מסתכל דרך פנס, ופתאום אנחנו משנים את כללי המשחק - מאפשרים לפנס להסתובב ברחבי המזרח התיכון עם קצב ניתוח של מחשב ואפשרות לעיבוד גדול מאוד של מידע שהופך לתוצר מבצעי".
המערכת המתוחכמת דרשה גם חוקרים מיוחדים שיפעילו אותה, וכך הוקמה בחטיבת המחקר מגמת ה"דאטה אנליסטים".
מדובר בחוקרים שלא רק מקבלים ידיעות ופועלים על פיהן, אלא מסוגלים ליצור מבדלי מידע שכמעט לא קשורים אחד לשני, ידיעה מודיעינית קריטית לביטחונה של ישראל. אלו קציני מודיעין שמסוגלים לזהות ולנתח מידע מודיעיני וגם להסיק מסקנות בעצמם ולגבש תמונה מלאה. "יש להם דנ"א של ציידים", מגדיר זאת הגורם הבכיר. "הגענו ליעדים מדהימים בזכות החוקרים האלו, קפיצת מדרגה משמעותית בשיטת התקיפה של צה"ל בשל אלמנט של ניתוח מידע בזמן אמת".
"יצאנו מעידן האבן", אומרת סגן ק', ראש מדור דיגיטל בחטיבת המחקר. "המידע כל הזמן הולך ומתפתח, הולך ומתגבר, ואנחנו חייבים לדעת איך להשתמש בו. אם הייתם שמים חוקר שפועל כמו לפני שלוש שנים מול שיטות העבודה שלנו, הוא היה בורח ודורש לתת לו לעבוד בשיטות המיושנות".
החוקרים החדשים משתמשים במערכות הבינה המלאכותית על מנת לנתח את המידע האינסופי שקיים ברשתות ובמקורות נוספים, והמערכות מצידן מספקות הצעות לשאלות שאולי לא היו עולות בדעתו של חוקר אנושי. את תהליך קבלת ההחלטות לבסוף מקבל האדם ולא המכונה, גם בשל אי בשלות טכנולוגית וגם מסיבות ערכיות. מחשב עלול לקבל החלטה קרה להפציץ בית חולים בשל יעד קריטי או מחסן טילים שנמצא בו, ואילו בן אדם יידע לקבל החלטה שתמנע פגיעה בחפים מפשע.
"אנחנו מתנזרים מנושא קבלת החלטות על ידי מחשב, גם כי הטכנולוגיה לא בשלה וגם כי יש כאן שיקולים מבצעיים וערכיים", מדגיש הגורם הבכיר. "את ההחלטות המורכבות והאסטרטגיות, בטח עניינים של חיים ומוות, יעשה תמיד בן אדם".
"צריך להבין", מסביר סרן ר'. "אם לא תפעל באמצעות הבינה המלאכותית, אתה תשחה בים של מידע ולעולם לא תמצא את מה שלא נמצא מולך. אנחנו מכשירים את החוקרים לשחות בים המידע אבל הם אלו שמפעילים את המכונה, לא להפך". סגן ק': "תהליכים לקחו פעם חודשים וכעת אורכים דקות בזכות האפקטיביות של הטכנולוגיה, אבל אי אפשר להחליף את המוח של החוקר. הוא נותן את המילה האחרונה".
לסגור מעגלים בזמן אמת
באחת הקומות העליונות של מגדל מטכ"ל בקריה בתל אביב יושבת סא"ל מ', ראש ענף מטרות לבנון. מדובר באחד התפקידים הקריטיים ביותר בתחום המודיעין במלחמה עתידית מול חיזבאללה, וההכנות לעימות שכזה, אם יגיע בזמן הקרוב או בעוד שנים רבות, נמשכות כל הזמן. בחטיבת המחקר עמלים כל הזמן על איתור וסימון מטרות נוספות ליום פקודה, ואלו, היא אומרת, לעולם לא יספיקו. "כמה מטרות יש לכם, אלפים? עשרות אלפים?" אני שואל בידיעה שלא אקבל תשובה, והיא משיבה - "לא מספיק".
תיעוד מתוך מבצע "בית הקלפים" במאי 2019
בסוף ספטמבר חשף רה"מ בנימין נתניהו כי חיזבאללה מחזיק מפעל טילים בשכונת ג'נאח בביירות, בצמוד לנמל התעופה הבינלאומי, וכן מחסן נשק סודי שממוקם סמוך לחברת גז ותחנת דלק, במרכז מגורים אזרחי. צה"ל חשף מאוחר יותר באותו ערב שני אתרים נוספים שמשמשים לתעשיית אמצעי הלחימה של חיזבאללה, אחד מהם מתחת לחמישה בנייני מגורים שכל אחד מהם מאכלס יותר מ־70 משפחות, השני נמצא כ־130 מטרים מכנסייה וממרכז רפואי. למרות שבצה"ל לא יחשפו את השיטות
לחשיפת המידע הסודי של חיזבאללה, לא מן הנמנע שיכולות הדאטה החדשות של חטיבת המחקר הן אלו שהביאו את הפיצוח.
סא"ל מ' מספקת דוגמה מהמב"ם ללא פרטים מזהים, שמזכירה מאוד את הפרשייה שנחשפה בספטמבר ושממחישה את יכולות הדאטה אנליסט. "קח לדוגמה בחור בשם חסן אחמד ג'וואד, שמסתובב בסוריה, לבנון, לא משנה איפה. הוא רוצה להעביר טילים ללבנון. אם אני יודעת מי האיש הזה, אני לא צריכה לתפור את החבילה האיסופית המתאימה אליו, ואם אני אחפש את האמל"ח או את האיש, אני יכולה למצוא אותו".
אפשר, למשל, למצוא כך מחסן מסוים בטהרן שיש בו המון מסמכים חסויים על תוכנית הגרעין של איראן.
"אתה אמרת, לא אני".
את יודעת, בסוף עם כל הכבוד לטכנולוגיה, המחבל בסוריה הוא אותו בחור עם קלצ'ניקוב על הכתף כמו לפני 30 שנה.
"אי אפשר להניח שהצד השני מפגר. אם האויב חוטף פעם אחת בראש, ברור שהוא יושב וחושב מה הוא עשה לא בסדר. בדיוק כמו שצה"ל מתחקר את עצמו. לא רק אנחנו התפתחנו. המשחק כאן הוא ניצחון בתחרות הלמידה הזו. אנחנו צריכים להסתגל כל הזמן, להיות צעד קדימה. זה אומר שנצליח יותר במב"ם ושיהיו יותר מטרות במלחמה הבאה.
"האתגר לא נעשה קל יותר. האתגר שלנו בזמן אמת הוא לחבר בין מטוס למטרה, לסגור מעגל, להוציא את המטרות מתוך כל הזבל והרעש ולהעביר אותן כמה שיותר מהר לכוח המבצעי, כי אם ייצרתי המון מטרות והן שוכבות על רצפת אמ"ן, זה לא שווה כלום. מה שניתן לומר זה שבמלחמה הבאה נראה הספקים משמעותיים הרבה יותר של מטרות בשל הטכנולוגיה וכן פגיעה במטרות איכות".
תבניות זהב ולא ידיעת זהב
בצד השני של המדינה, על גבול עזה, פועל רב־סרן ד', ראש מדור דאטה בפיקוד דרום, שמכונה "מרחב חכם עזה", על מנת להכין את המרחב הנפיץ לעימות עתידי שעלול להגיע, כפי שקרה במבצע חגורה שחורה, בתוך זמן קצר במיוחד. "המציאות בעזה דינמית במיוחד, עם אויב נעלם, ולכן צריך להביא את המידע בקצב מהיר ליחידות המבצעיות בשטח, לייצר תמהיל שלא היה קודם כדי להגביר את האפקטיביות והקטלניות שלנו. המציאות מחייבת אותנו להשתמש בכלים הרבה יותר מתקדמים מבחינה טכנולוגית", הוא מסביר.
תיעוד מתוך מבצע "בית הקלפים" במאי 2019
"מרחב חכם עזה" מהווה דוגמה טובה במיוחד למהפכה שעברה על חטיבת המחקר. אם בעבר היו אנשי החטיבה ספונים במעבדות ובמשרדים באזור המרכז, כיום הם עובדים בממשק גדול במיוחד עם השטח, פועלים בתוך הפיקודים כדי לספק להם מידע אמין ומדויק וגם כדי לקבל מידע היישר מלוחמי וממפקדי צה"ל בשטח.
למעשה, הלוחמים היום הפכו גם ללקוח וגם למקור מודיעיני מוסמך ואמין. "חלק מהמערכות שלנו מונגשות לדרג הלוחם כדי לחבר אותו לעולם המודיעיני. אם אתה יודע להסביר ללוחם את ההקשר המבצעי ונותן לו את התשובות לשאלות, זה משפיע על הלחימה בשטח", אומרת סגן ק'. "בפועל, הלוחם הוא גם עוד שחקן במגרש, מקור, כי הוא יחזור מהלחימה וייתן לנו את התמונה וזה ייתן לנו תשובה לשאלה קריטית בפעם הבאה".
רס"ן ד': "יש נטייה לבצע תהליכים במידע שנוצר ושבסוף הוא לא פוגש את הקצה. כדי לפגוש את הקצה, את הלוחמים, צריך ללכלך את הנעליים - ללכת לחטיבות, לאוגדות, למרכזי האש ולחמ"לים. עם זאת, יש לזה גם מחיר - צריך לעמוד בקצב שלהם כי הם אף פעם לא מפסיקים לרוץ ולהילחם".
המהפכה של עולם הדאטה בחיתוליה. בימים אלו מוכשרים עוד דאטה אנליסטים לתפקידים השונים, ומגמה זו הופכת למבוקשת במיוחד בחטיבת המחקר. במקביל נערכים שם למלחמה עתידית בדגש על הטכנולוגיה החדשנית. "במלחמה הבאה צה"ל יתמודד מול עולם רחב בהרבה של מטרות, אבל גם יצוף הרבה יותר מידע מאשר במלחמות קודמות", אומר סרן ר'. "הסוד הוא לבנות את המערכות בשגרה ולהכשיר את האנשים מראש".
אחד הדברים הדרמטיים ביותר, שמשנה את כללי המשחק, הוא ביטל הצורך הקריטי בידיעות זהב. אם במלחמות קודמות נזקקו באמ"ן להוכחה חד־משמעית על מנת לפעול, כעת ניתוח המידע מספק את ההוכחה גם אם אין אחת כזו.
"כשהתחלתי את תפקידי כחוקר היינו מחכים לידיעות זהב, אבל בשלב מסוים הבנו שלא נראה אותן מגיעות, ולכן התחלנו לנתח את כל המידע מכל המקורות. פתאום אתה מזהה במקום ידיעת זהב תבניות זהב, אוסף של נתונים שמוכיח מגמה", מדגיש סרן ר'.
רס"ן ד' מחדד: "העולם היום רחב בהרבה מאותן ידיעות זהב, ולפעמים אין לנו את פריבילגיית הזמן להמתין להן. הסיפור של אקטיביות החוקר הוא גיים צ'יינג'ר. אנחנו מייצרים ידיעות זהב משלנו".
"הדאטה אנליסט הוא הגשר החי בין הטכנולוגיה לשטח", מסכם הגורם הבכיר, "היכולות שאנחנו מדברים עליהן היום הן קפיצת מדרגה בקטלניות המודיעינית וביכולת המבצעית של צה"ל. אנחנו מבצעים תחקירים לאחר מבצעים ואירועים ומבינים שהמערכות החדשות מצילות חיי אדם, חד־משמעית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו