בצל מגפת הקורונה, חגיגות קציר המלח המסורתיות שמתקיימות בכל שנה בבריכות המלח של חברת "מלח הארץ" בעתלית יתקיימו גם השנה.
כבכל שנה, תושבי עתלית מוזמנים לקחת חלק בקציר הר המלח הענקי, אך השנה, בשל התפרצות המגפה בישראל, עובדי המקום קצרו את המלח לבדם. מדובר באירוע יפה ומרגש, בייחוד על רקע הר המלח שנראה ממש כמו הר שלג באמצע החום. המלח הלבן, שהתגבש באופן טבעי בבריכות, ייאסף לערמות מלח, יישטף ויגיע לשימוש בכל בית בישראל.
החגיגות הן חלק ממסורת בת כמעט 100 שנה. המפעל הוקם בשנת 1922, והחגיגות מתקיימות בכל שנה בחודש אוקטובר, סביב תחילת עונת נדידת הציפורים מאירופה לאפריקה. עובדי המפעל, ובשנים רגילות גם כל תושבי עתלית, מחכים למאורע בכל שנה, כדי לנקז את התמיסות מבריכות המלח ולאפשר קציר של מלח טבעי, יבש ונקי. בעבר הרחוק, הקציר בוצע באופן ידני, אולם כיום הוא מבוצע בעזרת ציוד מכני מתקדם, והמלח, המופק בתהליך טבעי ממימיו הצלולים של הים בבריכות אידוי פתוחות בעזרת אנרגיית השמש והרוח, נערם תחת כיפת השמיים בערימות גדולות ומרהיבות.
בתום הקציר, המלח עובר שטיפה במי ים רוויים במלח, על מנת להרחיק את המומסים כמו מגנזיום וקלציום וכדי לספק נתרן כלורי (מלח) באיכות מעולה. משם, המלח מועבר לייבוש ומנפים אותו לגדלים שונים כדי לקבל מלח שולחן, מלח עדין, מלח בישול, מלח גס וסוגי מלחים אחרים. בסוף התהליך, המלח נארז באריזות לשימושים המגוונים – ולאחריו הוא מגיע לכל בית בישראל.
אחת הסיבות לקשר עם עונת הנדידה נובעת מכך שבריכות המלח מעניקות חיים למגוון עופות מים. במפעל עצמו עושים כל שביכולתם על מנת לשמור על החיות ולדאוג להן לבית בטוח בבריכות המלח. בעונת הנדידה, שמתחילה בימים אלה, מגיעות לבריכות ציפורי פלמינגו, תמירונים, סייפנים ועופות מים שונים.
לדברי עופר רוקני, מנכ"ל חטיבת המלח בחברת "מלח הארץ", מדובר בתקופה חגיגית במיוחד: "מזה עשרות שנים, אנחנו קוצרים בכל שנה את המלח שנוצר בבריכות המלח בעתלית, ועורמים אותו להר מלח ענק, מרשים ומדהים ביופיו. בהתאם להגבלות הקורונה, השנה יוכלו רק עובדי המפעל, המוגדרים כחיוניים למשק, להשתתף ולחזות בחגיגות, ולכן צילמנו עבור הקהל תמונות וסרטונים שיעבירו את החוויה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו