הממשלה אישרה הערב (שני) פה אחד את הצעתם של השרים אריה דרעי וישראל כ"ץ לפחית את שכר הבכירים. על פי ההחלטה, שכר ראשי הממשלה, השרים וחברי הכנסת יופחת ב-10 אחוזים. בנוסף, הוסכם להפחית את שכר השופטים, על פי הצעת השר אופיר אקוניס. "מדוע חברי הרשות השופטת הוחרגו מההצעה?" תהה אקוניס. הוא הציע לכלול גם את כל מי ששכרו במגזר הציבורי מעל 40,000 שקל לחודש.
נתניהו יצא מהדיון בשל "שיחה בעלת חשיבות לאומית" ושב אליו לאחר מספר דקות.
במהלך הישיבה אמר נתניהו: "כל מי שזלזל בהגבלות שהטלנו, כל מי שזלזל בהחלטות הכנסת או ביטל אותן - יבוא אלינו בטענות איך התחלואה עולה". בדבריו רמז להתנהלותה של יו"ר ועדת הקורונה וחברת הליכוד, ח"כ יפעת שאשא ביטון, שתקפה אותו בחזרה בחריפות.
"אנחנו נכנס מחר את קבינט הקורונה כדי לבדוק אילו צעדים אנחנו צריכים לעשות. מאז שקיבלנו את ההחלטה, יש עלייה תלולה במספר החולים הקשים. מחר נשקול את הצעדים. שרים שאינם שייכים לקבינט הזה יכולים להעביר את ההצעות שלהם למל"ל".
"אסור שתהיה אכיפה בררנית"
"במקביל, מטרת הישיבה היום היא להעביר עוד סיוע כלכלי - לסייע למובטלים ולעסקים. מחר נצטרך לדון גם בהיערכות בתי החולים. הדבר החשוב בעיניי הוא ברגע זה להתמקד בתכנית הכלכלית. שר האוצר יביא את ההחלטות לממשלה. לגבי הפחתת השכר - כולנו צריכים לשאת בנטל ולעמוד מאחורי הצעדים שננקוט. כמו כן, אני פועל בימים האחרונים ביתר שאת לקדם את החיסון בישראל".
לאחר שהשרה לנושאים אסטרטגיים אורית פרקש הכהן העלתה את הסוגיה, נתניהו התייחס לדיווחים על הפרת הבידוד של יועציו ולעריכת הפגנות במהלך הסגר: "אני חושב שכולם צריכים ללמוד את ההנחיות של משרד הבריאות, להקפיד עליהן ולאכוף אותן בצורה שויונית. רואים את זה בהנחיות על אכיפת ההפגנות. עכשיו פתאום כולם מתעוררים מול אדם אחד. כל מי שהפר בידוד צריך לשלם קנס, אבל אסור שתהיה אכיפה בררנית, יהודים-ערבים ושמאל-ימין".
שר הביטחון ורה"מ החליפי בני גנץ: "אני מבקש להדגיש את הצורך המהותי לאשר את התכנית ל-2021. אנחנו שמים עוד פלסטר ועוד פלסטר. התחלואה הולכת וגדלה. חייבים לבחון את הצעדים שאנחנו הולכים לבצע. עלינו לקחת החלטות קדימה. אנו מגדילים כעת את מספר החוקרים, ממשיכים לסייע לאזרחים, מפעילים מלוניות וכל מה שקשור לכך. הנחיתי גם לפתוח בית חולים שדה. על אלה כאמור ידונו מחר. הלילה אצא לוושינגטון לעסוק בנושאים ביטחוניים".
גנץ ביחס להפגנות: "זכות ההפגנה היא זכות יסוד. זה לא המקום לעשות מסיבות חוף. ההפגנות בבלפור יכולות להתקיים וראוי שייערכו. מי שעובר על החוק צריך להיענש. בתגובה אמרה לו השרה רגב: "הם עוברים על החוק ולא עושים עם זה כלום".
"אין מניעה מקבלת החלטה בנושא שכר השופטים"
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, רז נזרי, טען: "אין מניעה משפטית לקבל החלטה בנושא שכר השופטים בממשלה". עוד אמר שהמתכונת של ההפגנות צריכה להשתנות. שר המשפטים אבי ניסנקורן ובכירי משרדו הביעו גם הם נכונות להפחתת שכר השופטים.
שר האוצר כ"ץ: "הבעיה היא עודף אנשים ומחסור בעבודה. נקטנו בצעדים כדי להמריץ עסקים שלא נסגרים לנסות ולהשאיר את העובדים ולתמרץ אותם. כל בעל עסק עושה בסופו של דבר את החישוב שלו. נקטנו מספר צעדים. אנחנו נפרט את כל התכנית בשקיפות, זה יצריך הליכה נוספת לכנסת שנעשה. זהו סגר שמבדל את המגזר הפרטי. אני מקווה שנוכל לשמור על המבנה הזה תוך הגברת אכיפה אפקטיבית. אני מגבה את הרעיון של בית חולים שדה, כי ספיקת מערכת הבריאות היא כלי חשוב לקבלת ההחלטות".
השר אריה דרעי: "אני חושב שהדוגמה שלנו צריכה להיות יותר גדולה מהורדה של עשרה אחוז בשכר. רוב רובם של השרים חיים רק מהמשכורת הזו, אבל בעת כזו אפשר להוריד 20 אחוז מהשכר. צריך להחיל את ההורדה בשכר על כל מקבלי השכר הגבוהים, על הצבא ועל הפנסיות הצבאיות. צריך לתת הצעה שלמה. אם נותנים הצעה ראשונית ואומרים שזו ההתחלה, אז בסדר". גם השרה אורלי לוי-אבקסיס קראה "לקצץ בפנסיות הכפולות של אנשי הצבא".
"אסור לנו להיכשל בסגר הזה"
השר רפי פרץ: "הצעד באמת מהווה דוגמה אישית, אבל זה צריך לכלול את כולם ושנדע שהכסף ממוען למחוזות הנצרכים. אני את הכסף שלי משתדל לתת לנפגעי קורונה. בתחושה שלי, הסגר לא מספיק חזק ולא מספיק הרמטי. יש לי תחושה שאנו מגיעים לנקודת רתיחה מסוכנת".
ח"כ יובל שטייניץ בירך את כ"ץ על "ההצעה ההגיוניות והרציונליות" ואמר: "הסגר הראשון הצליח כי היה מאוד מהודק. חייבים להציל את הבריאות של עם ישראל וגם את הכלכלה. אסור לנו להיכשל בסגר הזה. קודם כל אנחנו חייבים לקבוע יעד - הוא צריך להיות באזור ה-100 פלוס-מינוס נדבקים ביום. אם הסגר הזה יצליח, נוכל להגיע למטרה זו. ב-1,000 חולים אנחנו נחשבים למדינה אדומה והשמיים סגורים, ב-100 אנחנו מדינה ירוקה.
"אני רוצה להעיר שתי הערות: צריך לחזור למתכונת מרץ-אפריל ולהוריד ל-100 או ל-200 מטר את הגבלת המרחק מהבית. 1,000 מטר זה רחב מדי, צריך לרדת חזרה בטווח".
"אנחנו מתפוררים"
השר יועז הנדל: "אנחנו צריכים לעסוק בדוגמה אישית. ברגעי משבר עם ישראל יודע לעזור ולהתכנס, זה האתוס המכונן שלנו. כולנו מכירים את החוזקה שלנו ברגעים האלו, אבל עכשיו אנחנו מתפוררים, דווקא עכשיו - והאצבע המאשימה היא רק כלפינו.
צריך לקצץ משכורות בצורה רוחבית, לפוליטיקאים חמישה אחוזים יותר מלמי שאינו נבחר ציבור. לא יכול להיות שכל אחד מסתכל רק מהפוזיציה. לא הגיוני שהשרה רגב והשר אוחנה עסוקים רק במפגינים בבלפור, שדרעי מבקש הקלה במתווה התפילות בכותל, ושבשמאל מתעסקים רק בחופש ההפגנה.
כל מי שמפר הנחיות הוא עבריין, גם אם הוא יועץ של ראש הממשלה; בין אם הוא מתפלל במקום שאסור ובין אם הוא מפגין כשאסור. צריך סטנדרט אחיד בכל מקום - בין אם מדובר בהפגנה ובין אם בתפילה. לי מאוד חשובה תפילה, אבל אי אפשר להסתכל רק מהמקום הזה".
השרה אורית פרקש הכהן: "אני מודאגת מהדוגמה האישית שאנחנו צריכים לתת לציבור. אני קוראת אייטמים על יועצים כאלה ואחרים שמפרים בידוד. זה לא נכון לנו כממשלה ופוגע באמון הציבור.
"חשוב לי מאוד לדבר כאן על קבינט הקורונה. אלינו לממשלה הדברים מגיעים לרמות הקיצוניות - לאשר סגר או מגבלות. גם אם נצא מהסגר ברמות תחלואה סבירות שתקבענה, אם זה מאה או אלף, אני חוששת שדקה אחרי נהיה שוב באותה נקודה.
"לא הבנתי איך אנחנו נערכים להגדלת הצוות הרפואי. אני מבקשת לקיים ישיבה עם מערכת הבריאות ופיקוד העורף, שיסבירו לנו מה תכנית היציאה, כדי שלא נחזור לסיבוב שלישי. אנחנו יכולים לעשות את כל המאמצים ולהעביר מיליארדים שיזרקו לפח. צריך תכנית שלא נקראת רמזור, תכנית עם יעדים, לקחת את הסטודנטים לרפואה ואת הרפואה הפרטית. אני צריכה לדעת שאנחנו מסתכלים לטווח הארוך ולא אל מעבר לפינה".
"אפשר לעבור את גל הקורונה בשלום"
בתוך כך, השר כ"ץ מסר אתמול: "התוכנית המשלימה עליה הכרזנו כוללת את הורדת שכר השרים והח"כים, הגמשת הקריטריונים והורדת הרף ל-25% לקבלת מענקים והחזרי ארנונה, זאת כדי לאפשר לעוד עסקים לקבל סיוע. כמו כן, קבענו תמריץ לשימור עובדים, לעסקים שישארו פתוחים וישמרו את העובדים במקום עבודתם.
"נשלם מקדמות, נדחה תשלומי מע"מ, פנינו לבנקים לדחות פרעון הלוואות והחזרי משכנתאות, כדי להקל על אזרחי ישראל ובעלי העסקים.
"עם משמעת עצמית וגילוי אחריות לאומית, אפשר לעבור את גל הקורונה בשלום ולאפשר החזרת החיים הכלכליים במדינת ישראל לפעילות כמעט מלאה - עד להשגת החיסון וחזרה לשגרה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו