עם פרוץ נגיף הקורונה אי שם באמצע חודש מרץ, עסקי האוכל ברחבי הארץ היו הראשונים להיסגר. שלושה חודשים לאחר מכן, למעט עולם התרבות והספורט, הם גם היו כמעט האחרונים להיפתח ולשוב למשהו שדומה לשגרה. עולם המסעדנות לא היה יציב עוד לפני הקורונה והיה מאוד קשה לשרוד בו, במיוחד לעסקים חדשים, כך שהנגיף החמיר את המצב, ולמרבה הצער רבים לא התאוששו.
הפגנת המסעדנים סמוך להבימה // כתב: לירן אוהלי , צילום: גיל קרמר
כעת, ערב תקופת החגים לא ציפו רבים מבעלי המסעדות שכן הצליחו להתאושש, עומדת מדינת ישראל בפני מה שנראה כסוג מסויים של סגר, אך גם האופציה ה"קלה" ביותר, המדברת על סגר לילי, תפגע בחלק גדול מן המסעדות, אך באופן טבעי, גם העסקים שיותר להם להישאר פתוחים ייפגעו, שכן לא מעט אנשים יוותרו על יציאה מהבית.
תומר מור, מנכ״ל 'מסעדנים חזקים ביחד', סיפר: "המסעדנים חייבים לשמור על הפרנסה שלהם, על הלחם שלהם ולא יסכימו לסגור את עסקיהם .אם פני הממשלה לסגר, היא חייבת להזרים פיצויים למסעדנים בעלי העסקים והעצמאיים לפני תחילת המהלך ולהציג מתווה ליציאה ממנו. אנו מזהירים כי במידה ולא תעשה כן, היא תתקל בהתנגדות עזה ובאי ציות מהשטח של מסעדנים ועצמאים שילחמו על חייהם".
"עם פרוץ הקורונה לחיינו, ענף המזון היה אחד הענפים הראשונים בשרשרת שחטפו את המכה הקשה ביותר במשק" אמר בעלי רשת 'קפה קפה', רונן נמני. "עסקים רבים לא שרדו את התקופה ומי שכן עדיין נמצא במלחמה עיקשת. התחושה בקרב המסעדנים היא שסוף כל סוף עבר חודש אחד ללא הצהרות וגזירות, והנה שוב מסתמן סגר שממנו כבר יהיה קשה לקום ולשרוד".
"בתקופת חגים נורמטיבית ישנה עלייה במבקרים בבתי הקפה, המסעדות והברים. הרחובות הומי אדם ויש תחושה של התחדשות וחופש באויר ואילו הסגר המסתמן יביא איתו לגרעון תזרימי וסגירת עסקים נוספים שלא יוכלו לשאת את המציאות החדשה. אני מקווה שהפעם ממשלת ישראל תקבל את ההחלטות הנכונות״.
"נראה שהולכים לסגר נוסף ממש לפני ראש השנה", אמר השף אבי לוי ממסעדת המוציא בירושלים. "אני רוצה לחזק את כולם דווקא ברגעים האלו, שיהיו לא קלים, בעשייה של חג המסמל את תחילתה של שנה חדשה. עלינו לחזק אחד את השני ולנסות עדיין לשמור על מורל גבוה חרף הקושי". קרן קדוש, בעלי 'קפה קדוש' בבירה, הוסיפה: "עם מספרי תחלואה כל כך גבוהים והאופציה בה עובד מכניס לבידוד את כל הצוות וכל ההוצאות והתשלומים נופלים על המעסיק, מדינת ישראל צריכה לעשות סגר ולדאוג לפצות את העצמאיים".
אורן אסידו, שף מסעדת 'פופה' בתל אביב: "הסגר הזה הוא לא מה שיעצור את הקורונה או ישפר את נתוני התחלואה, צריך ללמוד לחיות עם הנגיף, בכבישים כל שנה מתים יותר אנשים ממה שמתו מהקורונה אז נסגור את הכבישים? אני היום כאבא טרי לא יכול להרשות לעצמי לקבל חל״ת, שזה אפילו לא 70% ממשכורת רגילה ובריאה. גזרתם עלינו סגר? שאו בתוצאות ותשלמו על זה שאנחנו לא יכולים לצאת להביא פרנסה הביתה! לכל המשק! גם לעצמאיים וגם לשכירים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו