שנת הלימודים תשפ"א נפתחה אתמול עם הרבה שמחה וגם חששות. אף על פי שב־23 יישובים אדומים הלימודים לא התקיימו, מרבית התלמידים במערכת החינוך (מתוך כ־2.4 מיליון) פתחו את שנת הלימודים, מי בכיתות ומי בלמידה מרחוק בזום.
חזרה ללימודים ספטמבר 2020 // צילום: יוני ריקנר, משה בן שמחון, פז בר, Newsenders
לצד המחברות, הסנדוויץ' והפרי - ההורים ציידו את הילדים גם במסיכה, בהצהרת בריאות ובאלכוג'ל. רשימת הבעיות היתה לא פשוטה - בבוקר הפסיקה לפעול אחת האפליקציות שדרכן ההורים ממלאים הצהרת בריאות דיגיטלית, בחלק מבתי הספר נרשמו התגודדויות בשער ובחלק מכיתות א' עלה מספר ההורים המלווים על המותר, זאת לאחר ההחלטה כי יוכלו להיכנס לכיתות לצורך הסתגלות.
אופיר דרוקר, שעלה לכיתה א' בבית הספר חיים חפר בפתח תקווה, סיפר כי "היום הראשון ללימודים היה כיף. בבוקר נכנסתי עם אמא וחילקו אותנו לקבוצות. בחרתי לשבת מקדימה - כי אני רוצה להיות תלמיד טוב, אני כבר מחכה להגיע שוב לכיתה".
שנת הלימודים תשפ"א תהיה יוצאת דופן, הלמידה בה תהיה שילוב של למידה פרונטלית בכיתות ולמידה מרחוק. בנוסף, בחלק מהכיתות ילמדו ללא קפסולות ובחלק בחלוקה לקבוצות של עד 18 תלמידים. האתגר המרכזי יהיה אתגר המסיכות - תלמידים מכיתה ד' ומעלה מחויבים להיות עם מסיכה גם בזמן השיעורים.
דנה היא תלמידה בכיתה ד', שמעדיפה לא להרגיז את המורה או את המנהלת אבל מודה כי הורידה את המסיכה לא מעט פעמים במהלך היום. "בשלב מסוים המורה כבר נהיית אדישה, אי אפשר ללמוד ולהסתובב יום שלם עם מסיכה, אי אפשר לנשום, וגם בחוץ מאוד חם. בשיעורים הראשונים עוד העירו לנו, לאט־לאט המסיכה ירדה מתחת לאף ובסוף היום כבר השארנו אותה על הסנטר. אני לא חושבת שנשרוד בצורה הזאת שנה שלמה".
הנשיא ראובן (רובי) ריבלין פתח אתמול את שנת הלימודים תשפ"א עם תלמידי כיתה א', שקיבלו את פניו נרגשים בבית הספר היסודי "גשר", שנפתח בפעם הראשונה בבית שמש. את הנשיא ליוותה ראשת העיר, ד"ר עליזה בלוך. "שלום לילדי כיתה א'. שלום כיתה א'", בירך הנשיא את התלמידים הנרגשים, שנופפו בדגלי ישראל ושרו את השיר "שבט אחים ואחיות".
הנשיא סיפר לילדים על היום הראשון שלו בכיתה א', יום שהוא זוכר היטב גם כעת כשהוא סב לנכדים: "עד היום אני זוכר את רגע הכניסה שלי לכיתה א', אני זוכר את המורה שלי, חוה. אי אפשר לשכוח את המורה מכיתה א'. היום אתם הופכים באופן רשמי מ'ילדים' ל'תלמידים'. עכשיו אתם כבר ילדים גדולים". משם המשיך הנשיא לבית הספר העל־יסודי "תפנית" לחינוך מיוחד, כוללני ורב־תחומי, לתלמידים שהגיעו ממסגרות מגוונות ונדרשו לקשב מיוחד.
הנשיא הקשיב לסיפורי התלמידים ואמר כי "זה מרחיב את הלב לשמוע פה על ה'תפנית', על השינוי שעשיתם בחיים שלכם. בתפקידי כנשיא, על שולחן החנינות, אני נתקל לא פעם בצעירים שעשו טעויות, אבל מצאו את הכוחות לעשות שינוי. אי אפשר למחוק את העבר, אבל אפשר לפתוח דף חדש.
שר החינוך יואב גלנט וראש הממשלה בנימין נתניהו פתחו את שנת הלימודים בבית הספר "נטעים" שבמבוא חורון. "הגננות, המורות, המורים והמנהלים שלנו התייצבו באלפי מוסדות חינוך בכל רחבי הארץ, בכלל המגזרים, וקיבלו על עצמם שוב באהבה את המשימה החשובה כל כך של טיפוח העוצמה האמיתית של מדינת ישראל - הילדים שלנו". אמר גלנט.
שר הבריאות יולי אדלשטיין פתח את שנת הלימודים בגוש עציון יחד עם ראש המועצה שלמה נאמן. השר אדלשטיין בירך את התלמידים והסביר להם את החשיבות על שמירת ההיגיינה, עטיית המסיכות ואת האתגר בתור שר הבריאות בפתיחת שנת הלימודים למרות הקורונה.
יום ללא ילקוט
אגב, יש גם בתי ספר שהנהיגו חידושים מרעננים בלי כל קשר לקורונה. כך, לתלמידים בבתי הספר היסודיים בראשון לציון מצפה השנה הפתעה נעימה במיוחד - בעיר החליטו להנהיג "יום ללא ילקוט". המשמעות היא שתלמידי בתי הספר היסודיים יגיעו אחת לשבוע ללא תיק או ספרים. מנהלי בית ספר יוכלו לבחור את היום (למעט שישי וראשון). מטרת היוזמה היא לשבור את תבנית הלמידה המסורתית ולאפשר ביטוי ללמידה בדרכים מגוונות ופורצות דרך. מדובר ביום לימודים לכל דבר שבו ישולבו מקצועות הליבה לצד תוכניות מגוונות אחרות כמו פיתוח מיומנויות חברתיות, לצד פיתוח חשיבה ביקורתית ויצירתית.
מיכאל דביר, תלמיד כיתה ב' מבית הספר "נווה עוז", אמר כי "זו חוויה מעניינת ומיוחדת. אני חושב שאפשר ללמוד המון גם בלי לסחוב ילקוט מלא".
מדובר ביוזמה של ראש העירייה, רז קינסטליך, שאמר כי "אנו חיים בעולם דינמי, וחשוב שנהיה גמישים וקשובים לצורכי התלמידים ולצוותי ההוראה". סגנית ומ"מ ראש העירייה, מחזיקת תיק החינוך, ליאל אבן זהר, הוסיפה כי "סביבות הלמידה הגמישות מקנות לתלמידים חוויית למידה שונה ה'שוברת' את קירות וגבולות הכיתה".
בהכנת הכתבה השתתף יורי ילון
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו