ההפגנות הנרחבות בבלארוס נמשכות כבר מספר שבועות כשמנגד נשיא המדינה אלכסנדר לוקשנקו מסרב להגיע לפשרה עם המפגינים. בינתיים האיחוד האירופי הטיל סנקציות על מנהיגי המשטר במדינה כשמנגד הקרמלין הבטיח לסייע ללוקשנקו להשיב את הסדר למדינה אם יבקש זאת. לאור זאת עולה השאלה האם פני המדינה למרחץ דמים או שנחזה בהסכם כל שהוא בין האופוזיציה לנשיא?
בלארוס: נגמ''שים נכנסו לתוך הבירה מינסק
לצורך כך שוחחנו עם ד"ר וויליאם קורטני, שגריר ארה"ב בגיאורגיה וקזחסטן לשעבר, חוקר בכיר במכון ראנד ויו"ר מועצת הנאמנים של קרן אירו-אסיה. בעבר שימש כעוזר מיוחד לנשיא ארה"ב ומנהל בכיר בצוות ה-NSC בנושאי רוסיה, אוקראינה ואירו-אסיה.
לדבריו מה שפוטין היה רוצה זה שלוקשנקו יפעיל כוח כנגד המפגינים אך לא בטוח שהנשיא הבלארוסי מסוגל לעשות זאת. "המשטר הרוסי חווה כעת במזרח המדינה מהומות סביב הדחת מושל פופולרי וכעת יש לרוסים מהומות במערב בבלארוס. הקרמלין רואה במצב הזה איום על היציבות שלו ולכן כמו שהיה באוקראינה עם ינוקוביץ שבסוף נמלט, הקרמלין מן הסתם לוחץ על לוקשנקו לדכא את המפגינים.

"העניין הוא שאין לנשיא בלארוס את היכולת לעשות זאת בגלל הגודל של ההפגנות והעובדה שגם ארגוני הפועלים וכוחות רחבים במדינה משתתפים בהם. זה יהיה צעד שיפגע בלגיטימיות של המשטר שלו שניצב על תמיכת הצבא וכוחות הביטחון ואלו לא ירצו להתעמת עם הציבור באופן כזה רחב. לכן עד רגע זה אין דיכוי של ההפגנות בכלל", הוסיף.
האם רוסיה תתערב צבאית בעצמה?
"כנראה שלרוסיה אין אופציה כזו כי אפילו בלחימה במזרח אוקראינה הציבור הרוסי לא תומך. הנשיא פוטין שולט ברוסיה אבל לא יכול בסופו של יום לעורר יותר מידי ביקורת עם הפעולות שלו ולחימה בבלארוס שתוביל אחריה עוד סנקציות עם המערב זה הדבר האחרון שהציבור הרוסי מוכן להקשיב אליו כרגע. גם ככה הסנקציות בעקבות הלחימה במזרח אוקראינה קשות לקרמלין ולציבור הרוסי".
לדברי ד"ר וויליאם קורטני, הפתרון האמיתי למצב בבלארוס הוא פרישה של לוקשנקו בהסכמה. "בלארוס רוצה להמשיך להיות בברית עם רוסיה. זה גם הרצון של האופוזיציה. לכן אין כאן סכנה של התקרבות המערב למוסקבה. האופוזציה רק רוצה להחליף את המשטר לחדש קצת דמוקרטיה.
לכן האינטרס הרוסי האמיתי הוא לשלב כוחות עם האיחוד האירופי ולהביא להסכמה שקטה של פרישה של הנשיא שכבר שולט שנים רבות. זה למעשה הפתרון הכי נכון לבלארוס והוא מקובל גם על האיחוד האירופי ולמעשה על כל הגורמים במערב. לכן למעשה זה לעשות זאת".
אז למה הקרמלין לא עושה זאת?
"הבעיה ברוסיה היא שבקרמלין שולטים היום יוצאי מערכת הביטחון הרוסית, אנשי הארגונים החשאיים. מדובר בגורמים סופר שמרניים, מאד אנטי מערביים, מאד נוקשים וחוששים מכל השפעה מערבית. הגורמים האלו חשדניים מאד ולכן לא מסוגלים להגיע לסיכום הזה.
"יש כאן מצב שלמעשה האינטרס הרוסי הוא הבנות עם האיחוד האירופי אבל הכוחות המרכזיים בקרמלין מידי חששניים ומאד חשדניים. הפחד שם הוא שכל קשר עם המערב ייתן כוח לאופוזיציה בתוך רוסיה עצמה. שכל שיח כזה יחזק צדדים פרו דמוקרטים ברוסיה ולכן גם בנוגע לבלארוס שלמערב אין הרבה השפעה הקרמלין לא ילך לפשרה מוסכמת".
רוסיה רוצה בברית עם ישראל וחלשת איראן אבל לא מידי
בכל הנוגע למזרח התיכון ולשהות הרוסית בסוריה אמר ד"ר קורטני, מה בעצם רוסיה עושה בשכנתה של ישראל ולמה היא מדברת בשני פנים - מצד אחד היא מסייעת לישראל ובצד השני גם מאפשרת לאיראן לפעול בשטחה. על כך השיב כי "רוסיה רואה בסוריה את הבסיס הכי חשוב שלה באזור. ממש הכי חשוב, ולרוסיה יש רצון להשפיע גם על הרפובליקות מסביבה וגם לשמר את ההשפעה הבינלאומית שלה שכוללת את המזרח התיכון.
"העניין הוא שסוריה כמדינה התמוטטה והצבא הרוסי מצא את עצמו פועל בחלל הריק. לכן מחד לרוסיה יש רצון שישראל אכן תסייע להשבת הסדר ולפגיעה בכוחות טרור. אבל מאידך לרוסיה יש אינטרסים רבים באיראן. האינטרס הגדול של רוסיה באיראן זה לשמר השפעה אנטי מערבית בעולם.
"לכן למרות שרוסיה לא רוצה איראן גרעינית היא מסייעת לאיראן כי זה אצבע בעיני המערב. בכל אופן במקרה שלכם הרי שמה שרואים זה את שני האינטרסים האלו. רוסיה מאד שמחה ביחסים עם ישראל אבל רוצה את הקשר האיראני ולכן יש כאילו הליכה כל הזמן בין שתי האופציות האלו", סיכם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו