בדיקה מהירה במיוחד: נחשף שת"פ ישראלי-הודי במסגרת המאבק בקורונה

הניסוי שיציל את העולם? • שתי המדינות יחלו בקרוב בשת"פ שבמרכזו ניסוי המוני בטכנולוגיות חדשניות לבדיקות מהירות לאיתור נדבקים • בין היתר ייעשה שימוש בניתוח גלי קול, בדיקת ינשוף וזיהוי איזותרמי

שיתוף פעולה שיכול להוביל לשינוי עולמי // צילום: באדיבות דוברות משרד החוץ // שיתוף פעולה שיכול להוביל לשינוי עולמי

הודו וישראל יתחילו בימים הקרובים בשיתוף פעולה רחב היקף שעשוי לשנות את אופן ההתמודדות העולמי עם מגפת הקורונה, כך הודיעו היום (חמישי) משרד הביטחון, החוץ והבריאות בהודעה משותפת. מטוס של חברת אל על ייצא בטיסה מיוחדת מנתב"ג לניו דלהי ועליו ציוד רפואי מתקדם, עשרות חוקרים ישראלים וכן עשרות בני משפחות של דיפלומטים ישראלים שישובו להודו. המדענים הישראלים יפגשו בהודו כמאה חוקרים והצוותים יעבדו ביחד על המבצע המשותף.

מטרת המבצע היא לערוך בהודו ניסוי המוני במספר טכנולוגיות חדשניות שעומדות על הפרק כאפשרית למאבק בטיפול בקורונה, בין היתר כאלה שיאפשרו לגלות בתוך דקה אם הנבדק נושא את הנגיף. למבצע המיוחד שותפים מהצד הישראלי מפא"ת, שפעל מול המדען הראשי בהודו, ומשרד החוץ שתיאם את המגעים מול הרשויות בהודו. שיתוף הפעולה נולד בעקבות שלוש שיחות טלפון שקיימו ראשי הממשלה של ישראל והודו, בנימין נתניהו ונרנדרה מודי.

• וירוס הקורונה: עדכונים שוטפים על התפשטות נגיף הקורונה

הצוותים הישראלים וההודים יקימו ארבעה מתחמים גדולים ברחבי הודו בהם ייערכו אלפי בדיקות לגילוי קורונה באמצעות הטכנולוגיות החדשות. הם יעשו שימוש ב"ינשופים" – משאפים קטנים לתוכם ינשפו הנבדקים – ובגלי קול לגילוי הנגיף. בניסויים מוקדמים שנערכו בישראל בהיקף קטן יותר, התוצאות היו מעודדות ואולם על מנת לקבל את אישור משרדי הבריאות של ישראל והודו, ושל ארה"ב, נדרשים ניסויים בקנה מידה גדול, על מנת לקבל ודאות סטטיסטית.

עוד בנושא:

הקורונה מכה בעוצמה בהודו

הודו מתעצמת צבאית - ישראל מסייעת

הודו נגד טיקטוק: "סכנה ביטחונית"

דני גולד, ראש מפא"ת, אמר בתדרוך לעיתונאים כי "אם נצליח למצוא בדיקות אמינות שיתנו תשובה בתוך דקה או שלושים שניות, האם אדם נושא את הנגיף, המשחק ישתנה לחלוטין. אם בתוך דקה תדע מה המצב שלך, או לפחות תדע אם אתה נזקק לבדיקה מעמיקה יותר, ואכן נוכל לעשות מאה או מאתיים אלף בדיקות כאלה ביום, זה יאפשר לפתוח את המשק ואולי לפתוח את השמים. זה יהיה שינוי דרמטי". נוסף על כך, ציין גולד כי הבדיקות הללו גם זולות יותר מאלו המתבצעות כיום.

דני גולד // צילום: גדעון מרקוביץ
דני גולד // צילום: גדעון מרקוביץ

שר הביטחון, בני גנץ, מסר: "משרד הביטחון כולו מגויס למאבק בקורונה. אנו מקווים כי המחקר והפיתוח המאומץ שמובילה מפא"ת, יחד עם האקדמיה והתעשיות המצוינות שלנו, יביאו לפריצת דרך שתשנה את האופן שבו אנו מאבחנים את הנגיף ונלחמים בו, ויהיו 'שובר שוווין' בהנעת הכלכלה מחדש".

עוד בנושא:

פריצת דרך במציאת תרופה לקורונה?

בדרך לחיסון: ניסוי חסר תקדים בבריטניה

הלמות יצליחו לנצח את הקורונה?

שר החוץ, גבי אשכנזי: "מתחילת משבר הקורונה העולמי משרד החוץ פועל לקידום שיתופי פעולה בינלאומיים ומתן סיוע להתמודדות עם המגיפה. אני רואה חשיבות עצומה בשיתוף הפעולה עם הודו במאבק בקורונה. המבצע הזה מעביר מסר של ידידות וסולידריות ומהווה הזדמנות לשיתוף פעולה מדעי וטכנולוגי ייחודי שיכול לסייע לישראל, להודו ולעולם כולו להתמודד עם המגיפה ועם המשבר הכלכלי המתלווה אליה".

שגריר ישראל בהודו, ד"ר רון מלכא, הוסיף כי "המבצע המשותף הוא חוליה חשובה במערכת יחסים שהולכים ומתהדקים בין ישראל לבין הודו, שסייעה לישראל בתחילת משבר הקורונה, כאשר אפשרה את החזרתם ארצה של אלפי ישראלים. כעת אנו נותנים סיוע מצידנו, באמצעות מכונות הנשמה וחומרי חיטוי חשובים שהודו זקוקה להם".

שגריר ישראל בהודו רון מלכא // צילום: משה שי
שגריר ישראל בהודו רון מלכא // צילום: משה שי

ארבע הטכנולוגיות שייבדקו בניסוי הן: ניתוח גלי קול, בדיקת ינשוף-זיהוי מבוסס גלי טרה-הרץ, זיהוי איזותרמי, בדיקת חומצות פוליאמיניות. המשותף לכולן הוא היכולת לאבחן את נוכחות הנגיף בגוף בצורה מהירה, לפעמים תוך דקות ספורות. פיתוח יכולות אבחון הוא יעד לאומי של ישראל ושל מדינות רבות בעולם, שכן זוהי הדרך היעילה ביותר לקטוע שרשראות ההדבקה, למנוע בידוד ממושך ולאפשר פתיחה מחודשת של הכלכלה העולמית.

המשלחת הישראלית תמנה כ-20 איש (משרד הביטחון, צה"ל, משרד הבריאות והתעשיות הרלוונטיות) בראשות שגריר ישראל בהודו, ד"ר רון מלכא ונספח צה"ל ומשרד הביטחון בהודו, אל"ם אסף מלר. המשלחת תובל מקצועית ע"י פרופ' נתי קלר, מומחה למחלות זיהומיות במרכז שיבא תל השומר, ואיתי גורדון, ראש תחום החדשנות במשרד הבריאות. לצד אנשי מפא"ת יצטרפו למשלחת גם מהנדסים ומפתחים מהחברות שפיתחו את טכנולוגיות האבחון החדשניות.  במשרד הביטחון סירבו לפרסם מתי הניסוי ייצא לדרך.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר