התחדשות עושים באהבה (או לא עושים בכלל)

דייר ויזם שנכנסים לפרויקט התחדשות עירונית לא רק בונים ביחד בניין, אלא גם מערכת יחסים

צילום: Freepik  // בניית קשר זוגי היא תהליך הדרגתי ,
צילום: Freepik // בניית קשר זוגי היא תהליך הדרגתי

מה סוד הקסם לזוגיות מוצלחת? גם זוגיות לפעמים צריכה חידוש. התחדשות עירונית חיברה בין היזם לדייר, ועכשיו היא תלמד אותם גם לחיות יחד.

רוב הפעמים נראה כאילו היזם כורע ברך ומציע נישואין לדיירים. נישואין אלה הם כנראה לכל החיים, או לפחות לתקופה ארוכה מאוד. היזם צריך להבין מראש שיש לו פה כלה עם אלף דעות, ויש להקשיב לה תמיד ולהיות קשוב לכל צרכיה.

כל השלבים להצלחה: 

  1. חיפושים

כל מערכת יחסים מתחילה בשלב החיפושים, הגבר את האישה או הפוך. במקרה שלנו היזם מחפש את הדיירים או שהדיירים יחפשו את היזם המתאים עד שימצאו. שני אלה נפגשים בנקודת זמן מסוימת ומביאים איתם עולמות שונים ורקע אחר. הדיירים מחפשים את היזם הכי טוב, היזם מחפש את הפרויקט הכי רווחי.

  1. בדיקות

יש דרכים שונות לבדיקת התאמה זוגית. היזם יבדוק את השטח, יכין דו"ח כלכלי, יילך לעירייה, יבחן האם כדאי לו להיכנס לקשר הזה. לעומת זאת הדיירים יבדקו את החוסן הכלכלי של היזם, מה הניסיון המקצועי שלו, האם יש ביניהם כימיה טובה, האם היזם מדבר איתם בגובה העיניים - ורק אז יעשו צעד לעברו.

  1. היכרות

מערכת היחסים ההדוקה מורכבת לרוב מיחסים של שותפות, מחויבות לכל אורך התהליך, הדדיות ויחסי אמון. תכונות שמבוססות על אגו לא יעבדו בקשר הזה, או בכל קשר אחר. התחדשות עירונית עושים ביחד או לא עושים בכלל. אם מתגברים על כל אלה, ברוב המקרים נוצר קליק בין השניים, ומשם הכל היסטוריה.

  1. ויתורים

אין ספק שללא ויתורים אי אפשר לייצר שותפות אמיתית. היחסים חייבים להיות מתוך רצון, ולא מתוך הכרח. בניית קשר זוגי היא תהליך הדרגתי, המחייב ויתורים כאלה ואחרים משני הצדדים.

הדייר רוב הפעמים רועש, גועש ובועט, מקפיד על התמורה המגיעה לו, על תוספת המטרים, שיבוץ בקומה גבוהה, הכיוונים הכי טובים, איכות הבנייה, אנשי מקצוע מהימנים. הוא יבקש להטיל כמה שיותר אחריות על היזם וכמה שפחות עליו.

כל הסוגיות הללו צריכות להיבחן תחת דו"ח שמאי מרוכז, שנקרא תקן 21. תקן זה מראה האם ניתן לתת לו את מבוקשו או לא. היות שרשויות מקומיות הגבילו את תוספות התמורה לדיירים, היזם נצמד להחלטות העירייה ואין באפשרותו לתת מעבר.

היזם עושה ויתורים גם הוא. לא פעם המחוזית תפחית לו בקומות וביחידות הדיור, תבקש שטחים ציבוריים ומטלות ציבוריות. למען הצלחת הקשר בינו לבין הדייר ולמען הצלחת הפרויקט יצטרך כמובן לוותר ולהתפשר.

  1. יציבות

היזם לרוב מחפש יציבות בתוך הקשר. הוא רוצה להיות בטוח שהדיירים איתו ולא יפנו לו את הגב בשום שלב. כך גם הדייר מבקש לדעת מה הוא מקבל לפני כניסתו לתהליך פינוי-בינוי.

כולם מחפשים שביעות רצון. היזם רוצה להיות שבע רצון מרווחי הפרויקט והדייר מהתמורה שניתנת לו. לשם הבטחת היציבות יחתמו הצדדים על הסכם מפורט, שאמור להבטיח יציבות לכל אחד מהם.

  1. עימותים

לא פעם זוגות נקלעים לעימותים, חוששים להתקרב ולהבין מה הבעיה בצד השני. הימנעות מעימות תותיר את היזם לא שלם ולא תביא אותו לפתור דילמות בתוך הפרויקט, כגון דייר סרבן. הטיפול הנכון הוא לשבת עם אותו דייר, להבין לליבו, לאפשר לו לחולל שינוי ולערוך התאמות בין הצרכים היזמיים לאנושיים.

בין אהבה לשנאה מפריד לפעמים רק קו דק-דק. יזם שהצליח לגשר על הבעיות יגלה שעזר לשמור על הדייר ועל הפרויקט, ואולי אפילו הדליק מחדש את האהבה. הנוסחה המנצחת לטיפול בדייר סרבן: לזכור כי לעיתים מהות הוויכוח פחות חשובה מהאופן שבו הוא מתנהל.

  1. הצלחת הקשר

כדי שזוגיות זו תצליח יש לקחת בחשבון ארבעה מרכיבים חשובים:

  • הבנה הדדית: מה ההעדפות של כל אחד והאם הצד השני הוא הנפש התאומה שלנו?! 
  • מחויבות: שני הצדדים צריכים לדעת שהתחייבו לתהליך ולא לעזוב אותו באמצע הדרך. מחויבות מהווה את הקרקע האיתנה שעליה ניצב הקשר.
  • אמון: בלי יחסי אמון שום דבר לא יעבוד.
  • חזון משותף: זה הדבר החשוב ביותר. שני הצדדים רוצים שהפרויקט יצליח, שני הצדדים רוצים להרוויח, שני הצדדים רוצים להיות מאושרים מהתוצאה.

רובנו נעיד כי זוגיות טובה אינה משהו שמוצאים בחוץ, אלא משהו שאנו יוצרים על ידי מחויבות והשקעה, מתוך פתיחות ונכונות להפתעות. אז חברים, זה אפשרי לא רק באגדות. לבנות את הדרך ביחד, זה כל הסוד. סוף טוב, הכל טוב.

בשיתוף נרקיס רחמימוב, מנהלת פרויקטים ומשפטנית מומחית להתחדשות עירונית

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר