תוצאותיהן של מאות בדיקות קורונה שנלקחו בבתי האבות מתעכבות מדי יום, ובשל כך מתקשים המוסדות להילחם באופן יעיל בהתפרצויות. חלק מהעיכובים קשורים למעבדת MyHeritage המבצעת את הבדיקות שנעשות בבתי האבות, וחלקם קשורים לעבודת משרד הבריאות ולשרשרת הדיווח הארוכה מהמעבדות, למשרד, למוקד "מגן אבות ואמהות" ולבתי האבות עצמם.
כך, למשל, בבית האבות "נאות מרגוע" ברמלה מתמודדים עם טיפול ב-22 נדבקים. ביום שישי נלקחו בדיקות מטוש מדיירים ומאנשי צוות, אך עד אתמול (רביעי) לא התקבלו תוצאות, וביום שלישי הוזמן למקום צוות מד"א לקחת דגימות חוזרות לאור העיכוב. בינתיים פונו דיירים עם תסמיני חום לבתי חולים, שם אובחנו בבדיקות מהירות כחיוביים לקורונה. בימים האחרונים פנו בבית האבות שוב ושוב לחמ"ל קורונה במשרד הבריאות, לרופא ולגריאטר המחוזי בבקשה לזרז את תוצאות הבדיקות, אך אלו לא הגיעו.
משרד הבריאות
ב"נאות מרגוע" תוקפים את התנהלות מערך הבדיקות הלאומי, ואומרים כי לו היו מתקבלות תוצאות מהירות יותר ניתן היה לתת מענה רפואי טוב יותר לאותם דיירים שאובחנו כחיוביים. "התחננו שוב ושוב, כמה פעמים בכל יום, באמצעות ווטסאפים, מיילים, שיחות טלפון לכל גורם אפשרי - אך נותרנו בלי מענה", אומרים בבית האבות. "ייתכן מאוד שאם תוצאות הבדיקות היו נמסרות מהר ובזמן - היקף ההתפרצות כאן היה קטן הרבה יותר". נכון להיום עומד מספר הנדבקים על 22 דיירים, הפזורים בין בתי החולים תל השומר, אסף הרופא, אסותא אשדוד ובתי החולים הגריאטריים נאות המושבה ועמל טבריה.
מיכאל, מנהל המוסד: "אם אני לא מקבל תשובת מעבדה בתוך זמן קצר אין לי אפשרות לקטוע את שרשרת ההדבקה. מדובר במטופלים סיעודיים שיושבים יחד בחדר האוכל. גם כאשר סוף-סוף מתקשרים להודיע לי על דייר שנמצא חיובי, זה כבר דייר שפינינו לאחר שהחל לפתח תסמינים. אי אפשר להתגבר על הקורונה ככה".
לדבריו, הבעיה היא בשרשרת הדיווח: "עובדים שיש להם אפליקציה של קופת החולים מקבלים עדכון. אבל יש עובדים זרים ללא אפליקציה. הקשישים לא מקבלים אלא רק דרך המשפחות שגם הן לא תמיד משתמשות בטכנולוגיה. הייתי רוצה לקבל טבלה מי בסדר ומי לא בסדר. אי אפשר לעבוד בצורה הנוכחית".
עוד בנושא:
• הגל השני בישראל: עקומת התלונות מטפסת
• ריבלין: "ישראל לא פיתחה תורת לחימה לקורונה"
• "המחלקות הפנימיות לא ערוכות ולא מוכנות להתמודד עם אתגרי החורף הקרוב"
• חמש תשובות לשאלות על בדיקת קורונה
בתוכנית "מגן אבות ואמהות" הצליחו בינתיים למצוא פתרון חלקי ולקצר טווחים לקבלת תשובות חיוביות. אך תהליך מסירת התשובות עדיין לא יעיל ומהיר מספיק. גורם במערך המעבדות סיפר: "יש הרבה מאוד בעיות בעבודת מיי הריטג'. יש שם עובדים לא מיומנים ותחלופה של עובדים, וזאת למרות תנאי ההעסקה הטובים שלהם. הם מקבלים מדי יום 4,000 בדיקות מבתי האבות אך מצליחים לפענח 3,000. מדי יום יש להם פיגור של 1,000 בדיקות, וזו בעיה רצינית".
מעבדות מיי הריטג' הן מעבדות פרטיות, וההסכם איתן נחתם על מנת לסייע למערך המעבדות ולהתמודדות המדינה עם הקורונה. הן החלו לפעול רק לפני כשלושה שבועות ואמורות לבצע עד 10,000 בדיקות ביממה, אך עדיין רחוקות מהיכולת.
ממשרד הבריאות נמסר: "המעבדה מקנה תוצאות בדיקה לפי זמן הגעת הדגימות למעבדה לאורך שעות היום והלילה. אין עיכוב במתן תוצאות המעבדה. משרד הבריאות בקשר ובמעקב רציף אחר פעילות המעבדה".
מחברת מיי הריטג' לא התקבלה תגובה עד הדפסת העיתון.
ביתר עילית: טענות לאפליה
אתמול הפגינו עשרות מתושבי ביתר עילית בכניסה לעיר במחאה על מדיניות הממשלה וההחלטה להכריז על העיר כאזור מוגבל עד יום רביעי הבא. הם נשאו עימם שלטים אשר שיקפו היטב את התחושות בעקבות ההחלטה, ועליהם נכתב בין היתר "נתניהו רע לחרדים", "איך אאכיל את הילדים" ו"לא נהיה שעיר לעזאזל".
לדברי אחד התושבים שהפגין, "במקום להוציא מכאן את החולים, הופכים את העיר למדגרת קורונה. זה פשוט טמטום. אין מילה אחרת". אחר אמר: "שוב מפלים את החרדים. לא ראינו שסגרו את תל אביב". ראש העיר מאיר רובינשטיין מתח ביקורת קשה על תפקוד משרד הבריאות בגל השני וטען כי מדובר במחדל. "בגל השני, לצערי, אנו מגלים אזלת יד שכמותה לא ראיתי מעולם", אמר, והאשים את מקבלי ההחלטה ברצון לכסות על מחדלי משרד הבריאות.
בימים שקדמו להחלטת ועדת השרים, ובעקבות העלייה ההולכת וגוברת בתחלואה, ביקש רובינשטיין לפנות את החולים מהעיר למלוניות כשהוא מזכיר כי אופי המגורים בביתר עילית אינו מאפשר לנשא או לחולה קורונה להימנע ממגע עם בני משפחתו וכי המצב יוצר למעשה מדגרת קורונה בעיר.
לא מדובר בסגר ממשי כפי שבוצע בגל הראשון, אלא בהכרזה על העיר כעל אזור מוגבל לכניסה ויציאה. כך, למשל, מרכולים וחנויות מזון נשארו פתוחים, ניתן להסתובב באופן חופשי ברחובות ושוטרים וחיילים מוצבים בכניסות כדי לבדוק את התושבים. האנשים המועסקים בעבודות חיוניות ואלה אשר מחזיקים באישור מיוחד שהונפק על ידי אלוף פיקוד המרכז, הריבון בשטח, יכולים לצאת מהעיר. כך גם כל מי שיש לו בעיה רפואית וסידורים הכרחיים. הכניסה לעיר מוגבלת אף יותר ולא מתאפשרת למי שאינו תושב העיר, למעט מקרים שבהם יש צורך בעבודות תשתית, חשמל וכדומה. השוטרים, מלבד בדיקות בכניסה וביציאה, מגבירים את האכיפה בעיר ומוודאים כי מי שצריך להיות בבידוד, שומר על ההנחיות.
בהכנת הידיעה השתתפה אפרת פורשר
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו