שר בכיר בליכוד יצא הערב (שלישי) במתקפה חריפה על שר החוץ גבי אשכנזי, בעקבות הפרסום כי הוא פועל לעצור את מהלך הריבונות. "מדובר במהלך מאכזב אך צפוי, ובהתנהלות חמורה שדורשת בדיקה מיידית. לא ברור איך שר החוץ של מדינת ישראל יוצא נגד מהלך מדיני-היסטורי", דברי השר.
הוא הגיב לפרסום בגלי צה"ל, שלפיו גורם בכיר באו"ם אמר בימים האחרונים לפוליטיקאים ישראלים שאשכנזי מנסה לבלום מאחורי הקלעים את תוכנית הסיפוח כפי שהיא מסתמנת כעת.
בלשכת שר החוץ לא מכחישים את הטענה ואומרים כי "השר מחויב לקידום תוכנית טראמפ מתוך רצון להביא לכך שסוף התהליך יביא להפרדות מהפלשתינים. השר אשכנזי הבהיר כי הוא יתמוך רק במהלך שיקודם באופן אחראי בתיאום מלא עם ארצות הברית ובדיאלוג עם המדינות השכנות, תוך שמירה על הסכמי שלום קיימים ועתידיים ועל האינטרסים האסטרטגיים והביטחוניים של ישראל".
עוד בנושא:
• נתניהו לגנץ: החלת ריבונות ביהודה ושומרון - או הליכה לבחירות
• 1,000 קצינים ומפקדים לנשיא טראמפ: זה הזמן להחיל ריבונות
• דיווח: "השבוע - פגישה מכרעת בממשל לגבי החלת הריבונות"
בתוך כך, חודש ושבוע לאחר הקמת ממשלת האחדות, הקבינט המדיני-ביטחוני יתכנס מחר לישיבה ראשונה. בקבינט, שאמור לעצב את מדיניות החוץ והביטחון של ישראל ולקבל החלטות רגישות וסודיות הנוגעות לביטחון המדינה, חברים 20 שרים. כמו מליאת הממשלה, גם הקבינט מחולק באופן שוויוני בין גוש הליכוד וגוש כחול לבן.
בשל הקושי לקיים דיונים רגישים בפורום כה רחב, ההערכה היא שראש הממשלה בנימין נתניהו יקים גוף בלתי רשמי ומצומצם, שבו יידונו הנושאים החסויים. פורום כזה, שנקרא "השישייה", שימש את נתניהו בשנים 2009 עד 2013, ובין היתר היה חבר בו מטעם מפלגת העבודה, שר הביטחון דאז אהוד ברק. עם זאת, על רקע המתיחות הרבה מול כחול לבן והקושי לקבל החלטות במשותף עם בני גנץ, לא ברור כיצד יתפקד מטבחון מסוג זה.
בנוסף לכל זאת, במועצת הביטחון של האו"ם יעלו מחר לדיון את סוגיית הריבונות. הדיון ייערך בהשתתפות מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל-רייט, שרי חוץ של כמה מחברות המועצה, שגריר ישראל באו"ם דני דנון ושר החוץ הפלשתיני ריאד אל-מאלכי.
השגריר דנון: "אנו בשיח מתמיד עם הקהילה הבינלאומית אך כל החלטה בנושא הריבונות תתקבל רק בממשלת ישראל".