אי אפשר להימלט מהתופעה החדשה שפשטה בעולם. בחסות הקורונה השתלט, שלא לומר כבש, המרחב הווירטואלי את מתחרהו הפיזי. ההתמודדות שנכפתה על העולם תחת הכינוי "לימוד מרחוק" הפכה לנחלת הכלל ועשויה להציב בפנינו, באחת, הכרעות משמעויות יותר ממה שניתן לחשוב.
בעולם היהודי הפגיעה והשינוי מוחשיים אפילו יותר מאשר בציבור הכללי בארה"ב ובעולם כולו. עולם התוכן היהודי תוסס מבפנים, ונושאים מאתגרים כמו החינוך והזהות היהודית עשויים לקבל מפנה מוחשי ודרמטי ביותר. כתוצאה מהקורנה נפגעו הקהילות היהודיות ברחבי הגלובוס בשורת תחומי חיים משמעותיים – בזהות היהודית, החינוך והתודעה יהודית.
עמיות יהודית במציאות של קורונה - שינוי מהיר ושימוש חינוכי מושכל ברשת
אולם לא רק חסרונות ניתן למצוא בקורונה בראי החינוך היהודי. עלות החינוך היהודי, בפרט בארצות הברית, ידועה מזה שנים כגבוהה וככזו שאינה נגישה עבור אוכלוסיות מרובות. לכן ניצול ההזדמנויות הנוכחי ומעבר איכותי ל"לימוד מרחוק" עשוי להוות פתח לשינוי נרחב - משיטות למידה ועד לצורות חשיבה ולתפיסת עולם שלמה.
כך, במדינת פלורידה שבארה"ב, שבה מתגוררת כשישית מכלל האוכלוסייה היהודית בארה"ב, רק כ- שלושה אחוזים לומדים במסגרות חינוך יהודי וכ-12 אחוזים נמצאים במסגרות של "חינוך יהודי משלים". בפועל- למעלה מ 80% אינם במסגרת חינוך יהודי.
"האתגר הוא להירתם לפעילות של חיבור לישראל וחיזוק הזהות היהודית", מסביר זהר ולוסקי, נציג ושליח החינוך של קק"ל JNF במדינה, שמסביר את חשיבות הגדלת מעורבותה של ישראל דווקא כעת כלפי הקהילה בארה"ב ובעולם.
"ישראל היא הבית הלאומי של העם היהודי תמיד, ובוודאי בעידן משבר. זו זכות שהיא חובה לחזק את אחינו ואחיותינו בתפוצות במיוחד בתחומי החינוך היהודי, לקדם תכניות 'און ליין' ובמקביל להביא שליחי חינוך נוספים לתוככי הקהילה, לחיזוק הזהות והקשר לישראל". לדבריו, חוסר הידיעה והמודעות בישראל לתפוצות - כמו גם להיפך - הם פער שיש להתייחס אליו חינוכית וערכית. "צריך לעסוק בישראל, ב'עמיות', בשותפות גורל, באחדות ובמניעת המשך ההתבוללות".
כדי לממש את המילים הגדולות האלה, צריך תפיסה רחבה ומבט מרחיק ראות. "חזון הוא אחד המרכיבים החשובים ביותר ליציאה ממשבר. הוא מעניק תקווה בפן הפסיכולוגי והתמודדות עם מציאות משתנה בפן המעשי", מציין יעקב חגואל מ"מ יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית. "התנועה הציונית מושתתת על חזון של שיבה לארץ, עלייה, תחיה מחדש, התיישבות, תרבות ושפה".
מבין אלו, חגואל בוחר לראות את המשבר הנוכחי כזרז לעליה המיוחלת לישראל. "האפשרות של חיים בישראל נראית ריאלית היום הרבה יותר מבעבר. לכן, אין ספק כי מדובר רק כזרז לעלייה לארץ מכיוון שרבים מאחינו המתגוררים בתפוצות הינם בעלי שאיפות, מחשבות ורצונות כנים להעתיק את מושבם ומרכז חייהם לארץ והמשבר רק יאיץ את כוונותיהם. התנועה הציונית ומדינת ישראל שאפו תמיד לעלייתה ארצה של יהדות התפוצות והנה הזדמנות מצויינת להתאחד בתקופה זו סביב תכנית עלייה לארץ", לשונו.
עבור ולוסקי, מילת המפתח לחינוך היהודי - היא "PASSION" (תשוקה) שמהווה בסיס לחיזוק הזהות היהודית והקשר לישראל גם בתקופה הנוכחית המאתגרת. "כולנו שהינו בסוג של הסגר והקורונה איפשרה לכל אחד בקהילה שלו לעשות דברים נהדרים וגם דומים, רק בהפרשי שעות. אז אולי הגיע הזמן לפעול היום יותר יחד? יש לנו יותר משותף משונה ומפריד וה-ביחד הוא ההכרח".
לאחרונה השיקה חטיבת החינוך של קק"ל בירושלים אתר בינלאומי באנגלית המעניק כלים ותכנים חינוכים - הן למורים בתפוצות והן למשתמש הבודד - "זו פלטפורמה מצוינת ללמוד על ישראל והציונות, וחשוב גם לייצר מסגרת נושאית משותפת לפרויקט שיכלול לצד ה"און ליין", גם משהו "אקטיבי" למשל סיור בישראל או להיפך - ביקור בקהילה היהודית הספציפית בתפוצות. כך נייצר גם את המוטיבציה והתשוקה לישראל ולזהות היהודית באמצעות קשר חם ואישי ומעורבות הדדית".
חגואל מוצא את התשוקה לתפיסת העלייה בה הוא מצדד במשברים גלובאליים שהיוו בעבר זרז לביצוע שינויים. "עלינו להביט על התמונה הכוללת בה תהנה מדינת ישראל מתנופה אדירה של כוח אדם, של מדענים ושל יזמים מחד ומאידך – עמידה איתנה למען הערבות ההדדית שבינינו לבין אחינו בתפוצות. שילוב של תכנית עלייה בתקופה זו במקביל ליציאה מהמשבר תביא לסיוע ערכי וכלכלי למדינת ישראל ולמיצובה כבית לכל יהודי באשר הוא. יחד ננצח".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו