כיתות א'-ג' ותלמידי התיכונים: חזרו לשגרה חדשה - ומסתגלים
מאות אלפי תלמידי א'-ג' חזרו לבתי הספר ביום ראשון האחרון, והלמידה נערכת בכיתות קטנות (17 תלמידים בקבוצה) למשך חמש שעות. אין חובה לשלוח את הילדים, אך הנתונים מראים כי כבר בתחילת השבוע שיעור הנוכחות (במגזר היהודי) עמד על כ־65 אחוזים, שהם כ־195 אלף תלמידים. התגובות, גם מההורים וגם מהתלמידים, טובות.
ואילו תלמידי הכיתות י"א-י"ב, שנמצאים כחודש וחצי לפני הבגרויות, מגיעים ל"מרתונים" - תגבורים לקראתן. המרתונים מתקיימים בקבוצות קטנות של עד 17 תלמידים, שייבחנו בשלושה עד חמישה מקצועות בלבד. נהוראי חדד (17), תלמיד כיתה י"א בירושלים, שניגש לבחינה בלשון, באנגלית, במתמטיקה ובגמרא: "יש שינוי במערכי השיעור כי צמצמו את חומר הלימוד. אנחנו עדיין מסתגלים לכיתה כי התרגלנו ללמוד מרחוק, ועכשיו צריך לשבת בכיתה מול לוח. אני מרגיש די מוכן למבחני הבגרות, למרות כל הזעזוע שהקורונה גרמה, ומקווה שבימים הקרובים יסבירו לנו במה צריך להשקיע. דבר מטריד נוסף הוא המבחנים הפנימיים והציונים במקצועות שבהם לא ניגש לבגרות: יש הרבה חוסר סדר וחוסר בהירות".

על האווירה בכיתה הוא אומר: "כללי הריחוק לא קלים ויש חשש, אבל יש משהו טוב בלפגוש את החברים ואת אנשי הצוות".
כיתות ד'-ו' וחטיבת הביניים: שכחו אותם בבית - ואין שינוי באופק
מאות אלפי תלמידי ד'-ו' ותלמידי חטיבות ביניים (ז'-ט') עדיין לומדים בלמידה מרחוק, אולם בוועדת השרים לענייני קורונה הוחלט כי יש לגבש במהלך החודש הנוכחי תוכנית עבודה, והמטרה - להחזיר את התלמידים בכיתות אלה למסגרות לא יאוחר מ־1 ביוני. כיום, במבנים ובכיתות של ד'-ו' לומדים תלמידי א'-ג', ולכן יהיה צורך למצוא כיתות לכולם.
צילום: Newsenders
באשר לחטיבות הביניים, נראה שתלמידיהן נשכחו כמעט לגמרי. "אני לא מבין למה אנחנו לא חוזרים, פשוט שוכחים אותנו: מתעסקים רק בילדי היסודי או התיכונים", אומר איתי גרימברג (13), תלמיד כיתה ז' מגבעת שמואל, "יש בבית הספר כיתות ומורים, אפשר ללמוד גם בשעות הצהריים. גם הלימודים שלנו לא פחות חשובים, ואני גם חושש שזה ישפיע על ההישגים וגם בפן החברתי".
לדבריו, הלמידה מרחוק אינה מספקת. "קשה לשמור על ריכוז בזמן השיעורים. אני מעדיף להיות בכיתה שבה אני רואה את המורה. יש גם קשיים טכניים כמו איכות החיבור לאינטרנט. בשורה התחתונה, בלמידה מקוונת לא באמת לומדים באותה רמה שלומדים בבית הספר".
מעונות היום המפוקחים והגנים: אין מקום לכל הפעוטות
מעונות היום המפוקחים יחזרו לפעול כבר ביום ראשון הקרוב, אך ייתנו מענה רק לחלק מההורים בשל הצורך לצמצם את מספר הילדים בכל כיתה. הארגונים המפעילים את מעונות היום (נעמת, החברה למתנ"סים, אמונה ועוד) הודיעו כי בהתאם להנחיות משרד הבריאות, הפעילות במעון תהיה בקבוצות קבועות של עד 17 ילדים בכל כיתה, והמשמעות היא שיהיה מענה רק ל-60% מהפעוטות.

לאור זאת, הודיעו מעונות היום כי תהיה עדיפות לפעוטות בסיכון, לאימהות חד־הוריות, לעולים חדשים ועוד. המשמעות היא שהורים - ובעיקר אימהות - שעד היום היתה להם מסגרת עבור הילדים והיו יכולים לצאת ולעבוד, יתקשו מאוד לחזור לעבודה ללא מסגרת לילד. קושי נוסף במציאת מסגרת הוא שכיום מעונות יום אלה גובים מחיר מפוקח ומסובסד, והורים שיאבדו את מקומם במעון יצטרכו לפנות למעון פרטי, שם התשלום החודשי גבוה יותר.
כבר אתמול החלו הורים לקבל הודעות ממנהלות המעונות כי לא לכולם יהיה מקום, דבר שעורר בהלה וחוסר ודאות. "נאמר לנו שרק 17 ילדים מתוך כיתות של כ־30 ילדים יוכלו לחזור לגן לפי קריטריונים שונים", אמרה אם לפעוט מגוש דן, "זה ממש לא תקין ולא הוגן לעשות את זה ככה בדקה ה־90". במעונות היום אומרים כי פתיחת הקבוצות תהיה בהתאם לביקוש: אם, לדוגמה, אין ביקוש לפתיחת קבוצת תינוקות, אפשר יהיה לפתוח כיתת פעוטות או בוגרים. שר העבודה והרווחה, אופיר אקוניס, אמר: "פתיחת המעונות תאפשר לכמיליון הורים לחזור לעבודה, לא לפני שהבטחנו את בריאות הילדים והצוותים".
גני הילדים של מערכת החינוך (גילאים 3-6) ייפתחו ביום ראשון הקרוב ויפעלו עד השעה 14:00 ללא צהרונים. אלא שבשל חוסר בכיתות גן תהיה רוטציה. תלמידי הגן יחולקו לשתי קבוצות (עד 18 ילדים), כל קבוצה תלמד שלושה ימים רצופים בגן, ושלושה ימים למידה מהבית. הגננות נקראו לעשות רוטציה בימי הלימוד, כלומר קבוצה אחת תשובץ פעם אחת בימים ראשון־שלישי ובפעם השנייה בימים רביעי־שישי, כדי ליצור הוגנות. אלא שזה יוצר מצב שבו ילדים לא יגיעו לגן במשך שבוע שלם.
שרית צורף, אם לשתי בנות: "במתווה שבו שתי בנותיי חוזרות לחצי שבוע, אני לא מצליחה לצאת לעבודה. איזה מקום עבודה מוכן לקבל את העובדים שלו חזרה לחצי שבוע? הבעיה הנוספת היא שזה גם מאוד מבלבל את הילדים. אני לא מצליחה להבין למה לא חשבו על פתרונות טובים יותר, כמו לפצל את הגן לשתי קבוצות שפועלות במבנים שונים לחמישה ימים בשבוע". בתוך כך, סיכמו משרד האוצר והמשרד לשוויון חברתי על העמדת מסגרת תקציב ייעודית בסך 250 מיליון שקלים לרשויות המקומיות, לטובת הפעלת מסגרות לילדי הגנים והגיל הרך. התקציב יאפשר מתן מענה בימים שבהם אין פעילות בגני הילדים.
צהרונים: כסף יש, מתווה עדיין לא
אשר לצהרונים, האוצר הודיע אתמול כי יעביר סכום של 200 מיליון שקלים עבור הצהרונים מגיל 3 ועד כיתה ג'. הסכום הזה דרוש כדי לפצל את הקבוצות, דבר המצריך גיוס כוח אדם. עם זאת, הסכום מיועד לרשויות במעמד סוציו־אקונומי 5-1.
המשמעות: ב־117 יישובים המשתייכים למעמד סוציו־אקונומי 10-6, שבהם מתגוררים 40% מילדי הגנים, המדינה לא תשתתף בעלויות הנוספות. ואם לא די בכך, הכוונה של משרד החינוך היא שהצהרונים יחזרו לפעול כבר בשבוע הבא, אך עדיין אין מתווה ברור, שכן אין לערבב בין ילדים מכיתות ומבתי ספר שונים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו